Днес е Световният ден за достоен труд

7 октомври е обявен за световен ден на достойния труд през 2008 година от Международната организация на профсъюзите. Организацията обединява синдикалисти от целия свят и основните й приоритети са насочени към установяване и спазване на трудовите права, солидарност, край на неравенството.

От Конфедерацията на независимите синдикати в България припомнят, че миналата година сто и тридесет държави са отбелязали дена за достовен труд, като бяха организирани различни мероприятия като паради, шествия и медийни изяви от 216 профсъюзни организации, членуващи в Международната конфедерация на труда и 79 нечленуващи в нея.

Тази година и България ще отбележи Световният ден за достоен труд. Денят ще протече под мотото „Не на нестандартната заетост„.

За нестандартна заетост говорим, когато липсва или е малка сигурността на работното място, заплащането е ниско, пенсионното и здравно осигуряване са проблемни, няма защита срещу уволнение, не е осигурено професионално обучение и безопасни и здравословни условия на труд, както и когато няма представители на синдикалните организации.

Предлагам ви един от филмите на Международната организация на профсъюзите, насочен към проблемите на младите майки.

Как протича денят в целия свят можете да проследите в сайта на Световният ден за достоен труд.

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.