Най-добрият подарък за сърцето

© World Heart Federation

Тази година Световният ден на сърцето е под мотото да обещаем на нашето сърце да живеем по-правилно. Защото от болести на сърцето се умира, но не трябва да е така.

Исхемичната болест на сърцето продължава да е топ-убиецът в световен мащаб по данни на СЗО. В България за 2016 г. над 70% от смъртността се дължи на сърдечно-съдови заболявания и смъртните случаи са далеч над средното за ЕС.

Защо се разболява сърцето?

Нашето сърце е уникално (както всичко останало в човешкото тяло). То бие повече от 3 милиарда пъти през един средностатистически живот.

Сърцето се разболява с напредване на възрастта, като с начина си на живот ние помагаме за това разболяване:

  • заседнал начин на живот
  • неправилно хранене
  • наднормено тегло
  • наличие на други болести (диабет, високо кръвно налягане и др.)
  • и естествено – СТРЕС

Най-добрият подарък за сърцето

Един от най-добрите подаръци, които можете да направите на сърцето си, е да бъдете физически активни. Всъщност, различни изследвания установяват, че съчетанието на редовни упражнения с правилно хранене е чудесен план за защита от сърдечносъдовите болести.

Не сте убедени, че толкова обикновени неща могат да вършат чудеса?

Ето 5 ползи за сърцето от физическата активност:

  1. Физическата активност работи като бета-блокер: забавя сърдечната честота и понижава кръвното налягане. Високото кръвно налягане е основен рисков фактор за болести на сърцето.
  2. Съчетаването на физическата активност с правилно хранене е в основата на поддържане на оптимално тегло, което от своя страна спомага за здравето на сърцето. Наднорменото тегло натоварва сърцето и е рисков фактор за сърдечни заболявания и инсулт.
  3. Дори малко по-енергична, но редовна, разходка подобрява способността на мускулите да черпят кислород от кръвта. Това намалява необходимостта сърцето да работи по-усилено, за да изпомпва повече кръв към мускулите, независимо от възрастта на тялото.
  4. Редовната физическа активност намалява риска от поява на диабет с над 50%, защото мускулите използват по-добре гликогена и се повишава чувствителността на клетките към инсулина.
  5. Всяка клетка на тялото има рецептори за хормоните на стреса. Физическата активност намалява нивото на хормоните на стреса в кръвта и така допринася за намаляване на натоварването на сърцето.

Какво обещаваме ние от Otgovori.Info на нашите сърца?

Световен ден на сърцето 2019 - постер 4

Ние от Otgovori.Info продължаваме да изпълняваме обещанието си към нашите сърца и да сме физически активни. Използваме всяка една възможност за движение. Всеки ден се стремим да извървяваме енергично поне 5000 крачки, а в почивните дни и по три пъти повече.

Правейки само няколко малки промени в начина си на живот, можем да намалим риска от сърдечни заболявания, да подобрим качеството си на живот и да дадем добър пример на нашите деца.

Кажете на себе си и на хората, за които ви е грижа: „Какво мога да направя, за да се погрижа за моето сърце… и за твоето сърце?“

Бъдете герои за сърцата си всеки ден!

А ако искате вие да направите фирмена кампания, която да насърчи здравословния живот, ви помагаме с няколко постера, които можете да използвате за вашата кампания – кликнете тук.

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.