Най-добрият подарък за сърцето

© World Heart Federation

Тази година Световният ден на сърцето е под мотото да обещаем на нашето сърце да живеем по-правилно. Защото от болести на сърцето се умира, но не трябва да е така.

Исхемичната болест на сърцето продължава да е топ-убиецът в световен мащаб по данни на СЗО. В България за 2016 г. над 70% от смъртността се дължи на сърдечно-съдови заболявания и смъртните случаи са далеч над средното за ЕС.

Защо се разболява сърцето?

Нашето сърце е уникално (както всичко останало в човешкото тяло). То бие повече от 3 милиарда пъти през един средностатистически живот.

Сърцето се разболява с напредване на възрастта, като с начина си на живот ние помагаме за това разболяване:

  • заседнал начин на живот
  • неправилно хранене
  • наднормено тегло
  • наличие на други болести (диабет, високо кръвно налягане и др.)
  • и естествено – СТРЕС

Най-добрият подарък за сърцето

Един от най-добрите подаръци, които можете да направите на сърцето си, е да бъдете физически активни. Всъщност, различни изследвания установяват, че съчетанието на редовни упражнения с правилно хранене е чудесен план за защита от сърдечносъдовите болести.

Не сте убедени, че толкова обикновени неща могат да вършат чудеса?

Ето 5 ползи за сърцето от физическата активност:

  1. Физическата активност работи като бета-блокер: забавя сърдечната честота и понижава кръвното налягане. Високото кръвно налягане е основен рисков фактор за болести на сърцето.
  2. Съчетаването на физическата активност с правилно хранене е в основата на поддържане на оптимално тегло, което от своя страна спомага за здравето на сърцето. Наднорменото тегло натоварва сърцето и е рисков фактор за сърдечни заболявания и инсулт.
  3. Дори малко по-енергична, но редовна, разходка подобрява способността на мускулите да черпят кислород от кръвта. Това намалява необходимостта сърцето да работи по-усилено, за да изпомпва повече кръв към мускулите, независимо от възрастта на тялото.
  4. Редовната физическа активност намалява риска от поява на диабет с над 50%, защото мускулите използват по-добре гликогена и се повишава чувствителността на клетките към инсулина.
  5. Всяка клетка на тялото има рецептори за хормоните на стреса. Физическата активност намалява нивото на хормоните на стреса в кръвта и така допринася за намаляване на натоварването на сърцето.

Промоматериали за вас

World Heart Federation са подготвили различни ресурси за промотиране на здравето на сърцето. За съжаление, сред тях няма на български език, но ние се погрижихме и за това.

С разрешението на федерацията подготвихме част от материалите на български език и ги предоставяме за всеки един, който желае да ги използва с некомерсиална цел.

Банери

© World Heart Federation
Банер за фейсбук
Размери 1640х720 px
ИЗТЕГЛИ
© World Heart Federation
Голямо лого на кампанията
Размери 1197х627 px
ИЗТЕГЛИ
© World Heart Federation
Малко лого на кампанията
Размери 752х381 px
ИЗТЕГЛИ
© World Heart Federation
Банер „Обещание“
Размери 970х250 px
ИЗТЕГЛИ

Постери

Постер за световния ден на сърцето 2019 © World Heart Federation
Постер 1 / PDF
Размер А4 / 4,55 MB
ИЗТЕГЛИ
Световен ден на сърцето - постер 2 © World Heart Federation
Постер 2 / PDF
Размер А4 / 4,04 MB
ИЗТЕГЛИ
Световен ден на сърцето 2019 - постер 3 © World Heart Federation
Постер 3 / PDF
Размер А4 / 3,91 MB
ИЗТЕГЛИ
Световен ден на сърцето 2019 - постер 4 © World Heart Federation
Нашият постер / PDF
Размер А4 / 3,47 MB
ИЗТЕГЛИ

 

Какво обещаваме ние от Otgovori.Info на нашите сърца?

Ние от Otgovori.Info продължаваме да изпълняваме обещанието си към нашите сърца и да сме физически активни. Използваме всяка една възможност за движение. Всеки ден се стремим да извървяваме енергично поне 5000 крачки, а в почивните дни и по три пъти повече.

Правейки само няколко малки промени в начина си на живот, можем да намалим риска от сърдечни заболявания, да подобрим качеството си на живот и да дадем добър пример на нашите деца.

Кажете на себе си и на хората, за които ви е грижа: „Какво мога да направя, за да се погрижа за моето сърце… и за твоето сърце?“

Бъдете герои за сърцата си всеки ден!

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.