Световен ден на сърцето – хранене за здраво сърце

Една ябълка на ден държи лекаря далеч от мен – мит или истина?

В тазгодишния Световен ден на сърцето решихме да обърнем внимание на храненето като елемент за здраво сърце.

Спряхме се на един плод, чийто сезон е през есента, и за който има една популярна поговорка, която се предава от поколение на поколение не само в България, а и по света.

Поговорката „Една ябълка на ден държи лекаря далеч от мен“ идва с малко, дори липсващо обяснение на това, как изяждането само на една ябълка на ден ни гарантира, че ще бъдем здрави.

В тази статия разглеждаме съдържанието на полезните елементи, които една ябълка крие в себе си и защо поговорката наклонява везните към истината.

В края на статията ще намерите и постери за вашата фирмена кампания за деня на сърцето.

Полезна е за здравето

Цветът на ябълката е без значение – червена, зелена или жълта ябълката съдържа най-разнообразни полезни за здравето елементи.

1. Антиоксиданти

Ябълката е богата на кверцетин – един от мощните антиоксиданти, който се среща в някои плодове. А за антиоксидантите вече говорихме – борят се със свободните радикали в тялото и така потискат процесите на стареене, борят се с възпаленията в тялото.

Друг мощен антиоксидант, съдържащ се в ябълката, е епикатехин. Освен че е антиоксидант, той укрепва стените на капилярите и подпомага усвояването на витамин С. Той подобрява инсулиновата чувствителност и регулира нивата на кръвната захар

Благодарение на антиоксидантите ябълките успешно се борят за здравето на сърцето.

2. Фибри

Или небеизвестният пектин, който се съдържа в кората на ябълката. Ябълката съдържа най-високо ниво на пектин сред другите плодове (дюли, сливи, цитрусови плодове). Една средно голяма ябълка (около 180 грама) съдържа около 4,5 грама пектин.

Пектинът се бори с холестерола като успешно профилактира атеросклерозата и така допринася за здравето на сърцето и сърдечно-съдовата система.

Пектинът като разтворими фибри осигурява храната на нашите чревни бактерии – пробиотиците, т.е. те са пребиотици. Така подобрява чревното здраве.

3. Други ползи за здравето

Включването на ябълките в дневното меню спомага за:

  • подобряване на здравето на костите – повишава минералната плътност на костите и забавя появата на остеопороза;
  • стимулиране на мозъчната функция – отново чрез антиоксидантите се забавя стареенето на мозъчните клетки; спомага за запазване на ацетилхолина (невротрансмитер), който с възрастта намалява;
  • намаляване на риска от поява на диабет тип 2 – три големи проучвания (1) с обхванати на 100 000 участника показват, че консумирането на цели плодове намалява риска от появата на диабет тип 2, докато увеличена консумация на плодови сокове увеличава риска от появата му;
  • намаляване на риска от поява на различни видове рак (рак на белия дроб, рак на различни нива на храносмилателната система) – преглед на 41 изследвания (2) показва, че консумацията на ябълки е свързана с намален риск от рак в различни анатомични места;
  • поддържане на оптимално тегло – богата на фибри и вода ябълката спомага за намаляването на „лошия“ холестерол“ и триглицеридите и за добрата перисталтика на червата. Разтваряйки се във водата, пектинът формира гелообразна маса, която създава усещането за ситост и помага за контролиране на апетита при хора, които се борят с наднормено тегло или затлъстяване.

Комбинацията на антиоксиданти и на съдържанието на витамин С (около 14% от дневната доза), мед (около 5% от дневната доза), витамин К (около 5% от дневната доза) в една средна ябълка превръщат този плод в неоценим помощник в запазването на здравето не само на сърцето (3).

А може ли ябълката да е вредна за здравето?

Яденето на една ябълка всеки ден е много малко вероятно да навреди на здравето. Възможно е, обаче, ако се консумират твърде много ябълки всеки ден, да се появят няколко неблагоприятни странични ефекта. Те не са болестно състояние, а по-скоро ще ви причинят дикомфорт на публични места.

Например, бързото увеличаване на приема на фибри за кратък период от време може да причини симптоми като газове, подуване на корема и болки в стомаха.

Подобно на други плодове, ябълките също съдържат въглехидрати – една средна ябълка съдържа около 26 грама. Това не е проблем за повечето хора, но тези, които спазват нисковъглехидратна или кетогенна диета, трябва да намалят приема на ябълки.

В заключение:

Консумирането на ябълки не означава, че не трябва от време на време да посещавате личния си лекар, но със сигурност намалява необходимостта от прием на различни лекарства (4).

Тъй като ябълките са есенен плод, а есента е разнообразна на плодове и зеленчуци, включете повече от тях, за да подпомогнете здравето на сърцето си и цялото си тяло.

И не забравяйте – изяждането на една ябълка заедно с кората е в пъти по-полезно от изпиването на един ябълков сок.

А ако искате вие да направите фирмена кампания, която да насърчи здравословния живот, ви помагаме с няколко постера, които можете да използвате за вашата кампания – кликнете тук.

 


Използвани източници:
(1) https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23990623/
(2) https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27000627/
(3) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3183591/
(4) https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25822137/
(5) https://www.healthline.com/nutrition

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

1 мнение за “Световен ден на сърцето – хранене за здраво сърце”

  1. В личен аспект Ви благодаря за тази много ценна информация. Харесва ми Вашата изключителна активност в търсенето на научно обосновани екологични средства и методи за осигуряване на безопасност и здраве на Човека.

    Отговор