Акцентът в международния ден за безопасност на труда – системите за управление на БЗР

Световен ден за безопасност при работа
Тази година Световният ден за безопасност и здраве при работа се фокусира върху системите за предотвратяване на трудови злополуки и за управление на безопасност и здраве при работа. Както всяка година, е изготвен доклад, който да представи темата. Благодарение на Центъра за международна информация по безопасност и трудова медицина (CIS) в България, можете да се запознаете с този доклад на български език.

Тази година той обсъжда прилагането на системи за управление на безопасността и здравето, за ефективно управление на опасностите и рисковете на работното място.

Въпреки, че най-често сме свикнали когато говорим за системи за управление на здравословни и безопаси условия на труд, да се сещаме за OHSAS 18001, то има още един стандарт, който е приложим – това е стандартът ILO-OHS 2001 на Международната организация на труда.  Указанията на МОТ за прилагане на този стандарт са преведени и на български език и можете да се запознаете с тях в страницата на Центъра за международна информация по безопасност и трудова медицина (CIS).

В Япония, например, са утвърдени специфични указания, разработени въз основа на указанията на МОТ. Това са Указания за система за управление на БЗР в строителството (COSHMS), изготвени от Японската асоциация за безопасност и здраве в строителството (JCSHA), и системата за управление на БЗР в производството, разработена от Японската индустриална асоциация за безопасност и здраве (JISHA).

Франция е одобрила  указанията на МОТ като задължителни за сертификацията в страната.

Единадесет страни от ОНД имат междудържавен стандарт – ГОСТ 12.0.230-
2007 “ Система от стандарти за безопасност на труда. Системи за уаправление на охраната на труда. Общи изисквания.”, който е основан на ILO-OSH 2001.

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

2 мнения за “Акцентът в международния ден за безопасност на труда – системите за управление на БЗР”

 1. Привет,

  Оправи малката техническа грешка „бълхарски език“. Споменато е при указанията на МОТ за прилагане на ILO-OHS 2001.

  Благодаря за статията!

  Поздрави,
  Юлиан Евтимов

  Отговор