За ваксините и ваксинирането

Когато Деяна ме помоли да кажа своята гледна точка за ваксините и ваксинирането срещу грип, в първия момент мислих да откажа.

Но тъй като на инж. Илиева трудно се отказва, когато става въпрос за осигуряване на повече информация за читателите на Otgovori.Info, ето днес и моето мнение по този въпрос, което за мое учудване се оказа, че напълно кореспондира  с резултатите от анкетата, която направихме сред вас.

За ваксините.

Но не за всички ваксини, а за противогрипните ваксини.

Лично аз съм против поставянето на тези ваксини като масова практика. Правилно е да се поставя ваксина на определени рискови групи: възрастни, хора  с компрометиран имунен статус, често боледуващи хора, сърдечно болни, диабетно болни и др. Но задължително под строг медицински контрол.

Грипните вируси принадлежат към често мутираща група вируси, тези мутации не могат да се предвидят, в резултат на което…сами преценете, доколко ще е ефикасна тазгодишната ваксина, например.

Да предположим, че понякога учените създадат добро съвпадение между ваксинните и действително разхождащите се към дадения момент грипни щамове, тогава имунитетът, създаван от ваксината е краткотраен и само след месец нивото на антителата започва да спада и до следващата година е толкова ниско, да не кажа – хич го няма.

Траен имунитет срещу даден щам може да се създаде само по естествен начин след преболедуване от съответния тип грип.

Да ви припомня – грипът не се лекува с антибиотици!

Естественото развитие на „грипясването“ продължава до 7- 10 дни или както нашите баби казват – една седмица с доктор, седем дни без доктор.

И ако грипът ви повали на легло – пийте повече течности (във вид на чайове с мед от липа, лайка, шипка), не се срамувайте да полежите на легло, но винаги в добре проветрена стая, пийте витамини (особено витамин С) с внимание да не предозирате, все пак, влезте в преразход с хартиените кърпички, не забравяйте да хапвате топла пилешка супа и никога не губете доброто си настроение!

Ако все пак решите да се ваксинирате,

то нека е в периода от септември до средата на ноември преди да са настъпили истински зимните дни, защото грипните вируси се активират в периода ноември-март и е важно да сте сравнително здрави.

Ако сте имали обостряния на хронични заболявания, други остри заболявания) изчакайте поне 10-12 дни след изчезване на симптомите.

А, и да не забравя – симптомите на грипа всяка година са почти едни и същи: мускулни болки, висока температура, главоболие, възпаление на гърлото, силна хрема и кашлица. Диарията и повръщането също може да са предизвикани от вирус, но той не е от терористичната група на грипа.

Ето и резултатите от анкетата: в нея взеха участие 153 човека, от които 61 са абсолютно против, а 36 смятат, че няма да има ефект. Един е споделил, че след масовата медийна психоза за свинския грип вече не ползва ваксини, а друг, че по принцип не ползва ваксини.

Благодарим на всички за участието и изразеното мнение!

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Подарете си спокойствие със
една година
ЗБУТ НОРМИ и ПРАКТИКА
Получаваш и 3 безплатни обучения