Защита от уволнение на представителите на работещите

Съгласно чл. 333 (1), т. 5 от Кодекса на труда в случаите по чл. 328, ал. 1, точки 2, 3, 5, 11 и чл. 330, ал. 2, т. 6 работодателят може да уволни само с предварително разрешение на инспекцията по труда за всеки отделен случай работник или служител, който е избран за представител на работниците и служителите по реда на чл. 7, ал. 2 и чл. 7а, за времето, докато има такова качество.

Да припомним кои са тези представители на работещите:

чл. 7 (2) КТ дава право на работниците и служителите да изберат да общо събрание свои представители, които да представляват техните общо интереси по въпросите на трудовите и осигурителните отношения пред работодателя им или пред държавните органи. те трябва да бъдат избрани с мнозинство повече от две трети от членовете на общото събрание.

Чл. 7а КТ императивно задължава в предприятия с 50 и повече работници и служители на общо събрание да бъдат избрани представители на работниците и служителите за осъществяване на информирането и консултирането при изменение на дейността, икономическото състояние и организацията на труда на предприятието (чл. 130в и 130г). Възможно е тези функции да бъдат предоставени на представителите на работниците и служителите по чл. 7, ал. 2.

Законът за здравословни и безопасни условия на труд от своя страна императивно изисква учредяването на Комитет по условия на труд в предприятия и организации с повече от 50 работещи и Група по условия на труд в търговските дружества и в другите предприятия и организации с персонал от 5 до 50 работещи включително. В Комитета или Групата по условия на труд задължително участват представители на работещите по безопасност и здраве при работа, избрани или определени от общото събрание на работещите, по реда на чл. 6 от Кодекса на труда.

С промените в Кодекса на труда в бр. 27 от 25.03.2014 г. на Държавен вестник в чл. 333 бе добавена точка 5а, съгласно която:

работник или служител, който е избран за представител на работещите по безопасност и здраве при работа от общото събрание или от събранието на пълномощниците по реда на чл. 6, за времето, докато има такова качество.

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

5 мнения за “Защита от уволнение на представителите на работещите”

 1. И в подкрепа на горното да продължа моите разсъждения – ако законодателят искаше да има истинска и реална защита на тези представители на работниците и служителите щеше да сложи някакви „спирачки“ или ограничения относно приетите представители, брой на свикване на общи събрания по повод избора на такива или нещо друго, щото нали се сещате, че няма фирма в БГ, дето работниците сами да се съберат и да си направят общо събрание, обикновено работадателят отправя ПОКАНА за свикване на общо събрание – всичко необходимо като документация се подготвя по нареждане на БИГ БОСА, за да спази Закона. Така че тази тъй наречена „защита“ е абсолютна глупост и един работодател, който „чува петела“ няма да допусне да направи грешка и да уволни представител на работещите без предварително да си е опекъл работата, така че да не се налага да иска разрешение от инспекцията и никой „копче“ не може да му каже. Може да си кани работниците и служителите на колкото си иска общи събрания и там съответно да се вземат такива решения, каквито той иска да бъдат взети – пък уж „били взети от работниците“, айде тия ги няма никъде, ама нейсе ……..
  Извинявам се за израза, но това си е чистата истина и би трябвало да си го кажем открито.
  Много ще се радвам ако бъда опровергана.
  Поздрави

  Отговор
 2. Как, много лесно – Прави се друго общо събрание на работниците, примерно по повод „системно неизпълнение на функциите“ на сегашните, избират се други, на досегашните им се прекратява мандата и готово; или пък се освобождават предсрочно „по тяхно искане“ – пак се прави общо събрание, на което се разглежда искането им „за предсрочно освобождаване“ и се взема решение от общото събрание за освобождаването им и на тяхно място се избират други и готово, това е чл. 7б, т. 2 и т.4. Ето това за мен е замазване на очите – законодателят е оставил голяма отворена врата и работодателят си минава през нея както си иска без да нарушава закона. Така че абсолютно безпредметно става искане на разрешение от инспекция по труда за уволняването на представител на работниците и служителите.

  Отговор
 3. Дори и да са под защита работодателя ако е решил да ги уволни просто ги сменя с други представители и си спестява тъпите разрешения от инспекцията. Така че на практика излиза, че изобщо не са под защита. Поне така си мисля аз, може и да греша.

  Отговор