Ето защо е необходима правоспособност за управление на мотокар


01.10.2008 Портиер падна от мотокар и почина

Паднал от мотокар портиер в разградската фирма „Велмет“ почива от травмите при инцидента. Още през юли Областната инспекция по труда е издала три задължителни предписания за безопасност при експлоатация на мотокара. Мъжът помагал на колеги при товарене на продукция. Паднал е от мотокар с височина около 2 метра.

02.06.2008 До 3 години лишаване от свобода за неправоспособен, причинил смърт

С мнение за съд приключи дело за трудова злополука, при която е причинена средна телесна повреда, съобщи началникът на Окръжната следствена служба в Добрич Атанас Атанасов.

Инцидентът станал на 4 април 2002 година в ПРК в Добрич. И. Г. Г. качил на виличните рогове на мотокар своя колега Г. Д. Д. Мотокарът качвал ламарини на покрив и при издигането му Г. Д. Д. паднал от височина около 2,5 метра. Пострадалият получил фрактура на гръден прешлен.

Водачът на мотокара И. Г. не бил обучен за тази дейност и нямал документ за правоспособност. Повдигнатото срещу него обвинение е по чл. 134, ал. 2 от Наказателно-процесуалния кодекс. Ако бъде признат за виновен, може да получи до 3 години лишаване от свобода.

03.09.2007 Прегазен при манерви на мотокар

43-годишният Живко Симеонов загина, след като бе смачкан от мотокар в двора на добричка търговска фирма. Премазаният е откаран в реанимацията на местната болница с многобройни фрактури по тялото и по-късно е починал от раните си.

55-годишният Фехми Мустафа правел маневри с мотокара си в двора на търговската зона. Тежката машина ударила Симеонов, който бил шофьор и стоял до спрения си камион.

12.07.2007 Прегазен от мотокар автомонтьор

В производствен цех 51-годишният автомонтьор Иван Бранзелов ремонтирал повреден мотокар. След като приключил ремонта работникът включил двигателя. Неочаквано машината потеглила на заден ход и притиснала работника към бетонна колона в цеха.

Вследствие на получените тежки травми в областта на гръдния кош, автомонтьорът починал.

03.07.2007 Загинал мотокарист в Пловдив

43-годишен работник на Международен панаир Пловдив е загива при трудова злополука.

Той е бил мотокарист с 20-годишен стаж, затиснат е от едрогабаритна машина в десета палата по време на демонтаж на експонати от приключилата международна изложба „Винария 2007”.

25.01.2007 Прегазена от мотокар жена в Лом

Павлина Петрова е била прегазена от мотокарна машина тип „Калмар“ при маневри по време на работа на източния кей на пристанището в Лом. Жената е работела в складовете към пристанището като спедитор на продукция.

3 мнения за “Ето защо е необходима правоспособност за управление на мотокар”

 1. Малко допълнение по темата. Зададох въпроса в сайта на ДАМТН, а именно:
  Трябва ли газокар да бъде регистриран пред лицензирана фирма за технически надзор?

  Получих следния отговор:

  Уважаема госпожо Илиева,
  Автомобилните газови уредби не са съоръжения с повишена опасност по смисъла на чл. 32 от Закона за техническите изисквания към продуктите, поради което не подлежат на технически надзор от ДАМТН.
  ДАМТН, ГД ИДТН

  Отговор
 2. Здравейте,
  за съжаление точно по този въпрос не съм човека, чийто отговор може да бъде категоричен. Единственото, което мога да кажа е, че от практиката ми до момента нито инспектор, нито одитор, нито друг контролен орган, например от ДАМТН не е изисквал или твърдял, че газкарите подлежат на регистрация като СПО, както и не съм срещала регистриран като СПО газкар.

  Ако някой колега знае нещо друго – нека да сподели.

  Отговор
 3. Здравейте г-жо Илиева. Пишем Ви от „УНИПАК“ АД -Павликени.
  Въпроса ни е относно карите -газкари.
  Трябва ли да бъдат регистрирани пред лицензирана фирма за технически надзор т.е. трябва ли и те да са с ревизионна книга. Ако е ДА- пояснете коя точно наредба го налага.
  Предварително благодарим.

  Хубави почивни дни.
  Мария

  Отговор

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.