Ето защо е необходима правоспособност за управление на мотокар

Тук ще намерите примери за злополуките, които стават с електрокари и мотокари всяка година. Ще актуализираме периодично информацията.

17 януари 2022 г.

43-годишен работник е с опасност за живота след инцидент с мотокар на строителна площадка в Добрич.

Произшествието е станало на строителен обект по булевард „Добруджа“ на 17 януари. Установено е, че работникът е бил ударен и прегазен от машината.

05.01.2022 Жената е със счупени лява предмишница, нос и таз и е настанена за лечение в силистренската болница.

61-годишна жена е пострадала при трудова злополука в село Ситово. Според първоначалната информация тя била бутната и съборена на земята при съприкосновение с товара на движещ се мотокар.

Жената е със счупени лява предмишница, нос и таз и е настанена за лечение в силистренската болница.

31. декември 2020 г.

В логистичния център на фаянсов завод в Исперих при движение на заден ход мотокар минава през десния крак на 33-годишен мъж.

Водачът на мотокара, 33-годишен мъж от село Вазово, е изпробван за употреба на алкохол. Дрегерът отчел 0.00 промила.

3 юни 2020 г. 

При работа с мотокар се скъсва обезопасителния колан на товара и пада заедно с мотокара на лявата му страна. Пострадал е 56-годишен работник от село Благоево, който е настанен за лечение в Хирургично отделение на МБАЛ-Разград с разкъсно-контузни рани на главата, без опасност за живота.

17 ноември 2019 г. 6000 лева обезщетение за сгазен от мотокар

6000 лева обезщетение беше осъден да плати собственика на дърводелски цех на пострадал работник. Районният съд в Девин присъди обезщетението за неимуществени вреди от трудова злополука станала на 6 януари 2019 г. в цех в района на Доспат.

Б.С.Д. от село Барутин работел от 2013 г. в цеха като оператор на дървопреработваща машина. Той поиска чрез съда 15 000 лева обезщетение за това, че е сгазен от мотокар по време на работа, но магистратите му признаха доста по-малко обезщетение.

Инцидентът става към 12 часа на обяд. При опит да измести една от окрайчващите машини се подхлъзнал и паднал и в този момент гумата на мотокара, управляван от негов колега, го притиснала в областта на ходилата, като в следствие на злополуката бил със счупен палец на ляв крак. Според шефа му, причината за злополуката е, че пострадалия бил припрян.

17 декември 2018 г.

Докато управлявал електрокар, Н.Н. изгубил контрол над него, като го изпуснал на заден ход.

Електрокарът паднал от рампата, а работникът е получил охлузни рани по лицето.

27 юни 2018 г.

47-годишен мъж почина при трудова злополука в Ловеч. Инцидентът е станал на площадката на дърводелски цех. Работникът е бил притиснат от мотокар, а инцидента е станал на територията на дърводелски цех на фирма „Ханстрейд“.

Машината е била в неизправност и е спряна от употреба от Инспекцията по труда. Работникът е бил притиснат от мотокара.

Установено е, че че мъжът не е имал правоспособност за управление на мотокар и в предприятието не е имало човек, притежаващ свидетелство да го управлява.

23 март 2015 г.

Работник на 38 години е загинал на място, след като е бил затиснат от 40-тонна машина в русенска фирма в района на бившия Комбинат за тежко машиностроене.

Работникът е трябвало да направлява 20-тонен мотокар с 20-тонен товар, управляван от негов колега.

01.10.2008 Портиер падна от мотокар и почина

Паднал от мотокар портиер в разградската фирма „Велмет“ почива от травмите при инцидента. Още през юли Областната инспекция по труда е издала три задължителни предписания за безопасност при експлоатация на мотокара. Мъжът помагал на колеги при товарене на продукция. Паднал е от мотокар с височина около 2 метра.

02.06.2008 До 3 години лишаване от свобода за неправоспособен, причинил смърт

С мнение за съд приключи дело за трудова злополука, при която е причинена средна телесна повреда, съобщи началникът на Окръжната следствена служба в Добрич Атанас Атанасов.

Инцидентът станал на 4 април 2002 година в ПРК в Добрич. И. Г. Г. качил на виличните рогове на мотокар своя колега Г. Д. Д. Мотокарът качвал ламарини на покрив и при издигането му Г. Д. Д. паднал от височина около 2,5 метра. Пострадалият получил фрактура на гръден прешлен.

Водачът на мотокара И. Г. не бил обучен за тази дейност и нямал документ за правоспособност. Повдигнатото срещу него обвинение е по чл. 134, ал. 2 от Наказателно-процесуалния кодекс. Ако бъде признат за виновен, може да получи до 3 години лишаване от свобода.

03.09.2007 Прегазен при маневри на мотокар

43-годишният Живко Симеонов загина, след като бе смачкан от мотокар в двора на добричка търговска фирма. Премазаният е откаран в реанимацията на местната болница с многобройни фрактури по тялото и по-късно е починал от раните си.

55-годишният Фехми Мустафа правел маневри с мотокара си в двора на търговската зона. Тежката машина ударила Симеонов, който бил шофьор и стоял до спрения си камион.

12.07.2007 Прегазен от мотокар автомонтьор

В производствен цех 51-годишният автомонтьор Иван Бранзелов ремонтирал повреден мотокар. След като приключил ремонта работникът включил двигателя. Неочаквано машината потеглила на заден ход и притиснала работника към бетонна колона в цеха.

Вследствие на получените тежки травми в областта на гръдния кош, автомонтьорът починал.

03.07.2007 Загинал мотокарист в Пловдив

43-годишен работник на Международен панаир Пловдив е загива при трудова злополука.

Той е бил мотокарист с 20-годишен стаж, затиснат е от едрогабаритна машина в десета палата по време на демонтаж на експонати от приключилата международна изложба „Винария 2007”.

25.01.2007 Прегазена от мотокар жена в Лом

Павлина Петрова е била прегазена от мотокарна машина тип „Калмар“ при маневри по време на работа на източния кей на пристанището в Лом. Жената е работела в складовете към пристанището като спедитор на продукция.

Документация, свързана с организацията на безопасната експлоатация на кари

 • Инструкции за експлоатация от производителя
 • Инструкции за безопасна работа
 • Правила за движение на карите на територията на предприятието, товаро-разтоварните площадки и складовете.
 • Схема и правила за движението в местата за извършване на товарно-разтоварни работи.
 • Заповед за определяне на лицата, които имат право да управляват кари.
 • Свидетелства за правоспособност на лицата, които управляват кари (актуализирани на 5 години).
 • Доказателства за проведено фирмено обучение на лицата, които управляват кари (например допълване на инструктажа на работното място с обучение и изпит) – протокол.
 • Досие на всеки кар със съдържание, съгласно т.4 на Приложение № 2 към чл. 7, т. 2 на Наредба № 10 от 7.12.2004 г.
 • Препоръчително е да има доказателства за извършване на проверката на техническото състояние на кара преди работа

Пълното ни ръководство с образци на част от горепосочените документи ще намерите в процедурата ни в ЗБУТ НОРМИ и ПРАКТИКА ⇓

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

3 мнения за “Ето защо е необходима правоспособност за управление на мотокар”

 1. Малко допълнение по темата. Зададох въпроса в сайта на ДАМТН, а именно:
  Трябва ли газокар да бъде регистриран пред лицензирана фирма за технически надзор?

  Получих следния отговор:

  Уважаема госпожо Илиева,
  Автомобилните газови уредби не са съоръжения с повишена опасност по смисъла на чл. 32 от Закона за техническите изисквания към продуктите, поради което не подлежат на технически надзор от ДАМТН.
  ДАМТН, ГД ИДТН

  Отговор
 2. Здравейте,
  за съжаление точно по този въпрос не съм човека, чийто отговор може да бъде категоричен. Единственото, което мога да кажа е, че от практиката ми до момента нито инспектор, нито одитор, нито друг контролен орган, например от ДАМТН не е изисквал или твърдял, че газкарите подлежат на регистрация като СПО, както и не съм срещала регистриран като СПО газкар.

  Ако някой колега знае нещо друго – нека да сподели.

  Отговор
 3. Здравейте г-жо Илиева. Пишем Ви от „УНИПАК“ АД -Павликени.
  Въпроса ни е относно карите -газкари.
  Трябва ли да бъдат регистрирани пред лицензирана фирма за технически надзор т.е. трябва ли и те да са с ревизионна книга. Ако е ДА- пояснете коя точно наредба го налага.
  Предварително благодарим.

  Хубави почивни дни.
  Мария

  Отговор
Подарете си спокойствие със
една година
ЗБУТ НОРМИ и ПРАКТИКА
Получаваш и 3 безплатни обучения