Задължение за застраховане на работещите за риска „трудова злополука“

С Наредба за задължително застраховане на работниците и служителите за риска “трудова злополука”   се определят условията и редът за задължително застраховане за риска „трудова злополука” на работниците и служителите, които извършват работа, при която съществува опасност за живота и здравето им.

Наредбата е приета на основание чл. 52 на Закона за здравословни и безопасни условия на труд.

Съгласно Наредбата

на задължително застраховане подлежат работниците и служителите, които извършват работа в основната и спомагателната дейност на предприятия, принадлежащи към икономическа дейност с трудов травматизъм, равен или по-висок от средния за страната.

Икономическата дейност на предприятието се определя съгласно Националната класификация на икономическите дейности.

Кога работодателят има задължение за застраховане

За да има работодателят задължение за застраховане за риска „трудова злополука“, е необходимо фирмата да е в икономическа дейност с трудов травматизъм, равен или по-висок от средния за страната.

Наличието или не на трудови злополуки се явява само елемент, който може да повлияе на големината на застрахователната вноска, но не и да отмени задължението или да предизвика такова.

Коефициентът на трудов травматизъм за прилагане през следващата година се определя ежегодно в края на годината със заповед на министъра на труда и социалната политика и важи за следващата година.

Обикновено заповедта се обнародва през месец ноември в Държавен вестник.

Работодателят няма задължение да изчислява коефициент на трудов травматизъм!

Застраховката е само за злополука по време на работа

В § 1. от допълнителните разпоредби на Наредбата изрично се упоменава, че по смисъла на наредбата

„трудова злополука“ е понятието по чл. 55, ал. 1 от Кодекса за социално осигуряване

Това означава, че задължението за застраховане включва само злополуките по време на работа и изключва злополуките при отиване или при връщане от работното място.

Застраховката не обхваща трудовите злополуки по чл. 55, ал. 2 от КСО:

Съгласно Чл. 55. , ал. 2 от Кодекса за социално осигуряване „Трудова е и злополуката, станала с осигурен по време на обичайния път при отиване или при връщане от работното място до:
1. основното място на живеене или до друго допълнително място на живеене с постоянен характер;
2. мястото, където осигуреният обикновено се храни през работния ден;
3. мястото за получаване на възнаграждение.“

Интересно е, че застрахователите внасят още редица изключения, като например «слънчев или топлинен удар» – напълно възможна злополука, свързана с работата на открито.

Съгласуване и писмена заповед

Наредбата изисква

Работодателят да определи с писмена заповед работниците и служителите, които подлежат на задължително застраховане за риска „трудова злополука.

Преди издаването на заповедта, работодателят е длъжен да проведе консултации със службата по трудова медицина и с комитета/групата по условия на труд.

Наредбата изрично е определила начина за документиране на тези консултации – провеждането се удостоверява с протокол.
 

📖 ОЩЕ МАТЕРИАЛИ В ПОМОЩ ПО ТЕМАТА:

📙 Полезно от ЗБУТ НОРМИ и ПРАКТИКА Изпълнете всички изисквания лесно с нашата процедура с указания стъпка по стъпка и образци на фирмени документи
🔗 Задължение за деклариране на трудова злополука
🔗 Какво да правим при трудова злополука

Снимка на Gerd Altmann от Pixabay.

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

31 мнения за “Задължение за застраховане на работещите за риска „трудова злополука“”

 1. здравейте. Нашият код икономическа дейност не е в заповедта но имаме два собствени камиона и шофьори. ГИТ ни наложиха глоба от 1500 лева защото нямаме застраховка. В акта са написали че това че нашия код не е в заповедта не променя факта на нарушението а именно “ не е сключена застраховка за служители от дейност сухопътен транспорт“ може ли да обжалваме или това е загубена кауза.
  Благодаря предварително за бързия отговор

  Отговор
  • Здравейте,
   Ако нямате дейност „сухопътен транспорт“ вписана като спомагателна дейност, то няма как да имате задължение за сключване на застраховка „трудова злополука“. Моето мнение е, че можете да обжалвате, но е добре това да го проговорите с адвокат.
   Освен това, ако проверката не е следствие от злополука с шофьор, то за такова нарушение (ако приемем, че има) подобна глоба е доста голяма, тъй като не са произтекли вредни последици и не е застрашен живота на работещия – бихте могли да влезете в условията на чл. 415в.
   Но пак ще повторя – това трябва да се направи с адвокат, който разбира материята и може да обоснове Вашата жалба (първо до директора на съответното поделение и след това, ако няма реакция – в съда).

   Отговор
 2. Здравейте,миньор съм,т.е.подземен работник.От 06.06. до 06.07.бях в болничен,поради трудова злополука,а още нямам изплатена застраховка от никъде.Никой не ми отговаря от фирмата кога,колко и какво се случва.Всичко ми е внесено от работодателя уж,а нямам отговор.Има ли някакви срокове за изплащане на тези застраховки?Къде трябва да попитам?Благодаря!

  Отговор
  • Здравейте,
   В чл. 12 на Наредба за задължително застраховане на работниците и служителите за риска „трудова злополука“ е записано, че „дължимото застрахователно обезщетение или сума по задължителната застраховка „Трудова злополука“ се заплаща в 15-дневен срок след представянето на всички посочени в застрахователния договор документи.“

   Отговор
 3. Как да разбера какъв е Ктт за 46.5 „Търговия на едро с компютърна техника“?
  И подлежи ли на задължителна застраховка?

  Отговор
  • Здравейте, господин Желев,
   Всяка година (обикновено ноември) се публикува заповед с икономическите дейности, за които се изисква застраховка за следващата година.

   Актуалната заповед може да изтеглите от този линк от сайта на МТСП:
   https://www.mlsp.government.bg/ckfinder/userfiles/files/TPOOUT/BG_TPOOUT%3DNORMATIVE%20DOCUMENTS/Labour/Orders/ZAPOVED_RD01681_ot_12102016_g_za_opredelqne_na_koeficient_na_trudov_travmatizym_po_ikonomiceski_dejn.doc

   Отговор
   • Благодаря Ви за бързия отговор.
    Да разбирам, че само позициите в тази заповед са определени за задължителна застраховка? Прочетох доста по темата и ми е ясно, че всеки работодател може сам да определи дали да сключи застраховка, но всички останали позиции,които не са включени в тази заповед са освободени ли?
    И все пак как се определя Ктт? Изключая тези описани в наредбата.

    Отговор
    • Да, всички фирми, които са с код на икономическа дейност, който не присъства в заповедта, са освободени от задължението за застраховка „трудова злополука“.

     Определянето на Ктт за страната и за икономическата дейност става по формули, описани в Наредба за задължително застраховане на работниците и служителите за риска “трудова злополука – в чл. 5 на наредбата има формула за изчисляването на Ктт за страната, а в чл. 6 – за икономическа дейност.

 4. Zdraveite
  Molia da otgovorite slujitelite ot zvenoto za ohrana na farmacevtichen zavod podlejat li na zadaljitelna zastrahovka „trudova zlopoluka“
  Blagodaria za otgovora

  Отговор
  • Здравейте,

   Икономическата дейност Производство на лекарствени продукти с КИД 21 не е сред тези, в които има задължение за застраховане за риска „трудова злополука“ през 2017 г., съответно няма задължение за застраховане и на отделни звена през 2017-а година.

   Отговор
 5. Здравейте,

  Работя в малка фирма и предстои да направим застраховка трудова злополука. Прави ми впечатление, че застраховката покрива само територията на България. Какво се случва, ако служител пострада при командировка в чужбина? Медицински застраховки правим.

  Отговор
  • Здравейте, Вие може да поискате от застрахователата компания да има покритие при трудова злополука и извън България. Вероятно са Ви предложили по подразбиране по-евтин вариант.

   Отговор
 6. Здравейте!
  Моят въпрос е подлежат ли на задължително застраховане- организатор на събития, управител склад и шофьор назначен на трудов договор за 5 дена в месеца? Благодаря!

  Отговор
  • Забравих да ви кажа, че дейността на фирмата е кетеринг и рентал.

   Отговор
   • Здравейте, госпожо Маринова,

    За съжаление не мога да преценя така описаната от Вас дейност с какъв код на икономическа дейност е. На този адрес можете да видите заповедта, в която се определят фирмите с какви кодове трябва да застраховат своите работещи:

    http://zbut.eu/bulgarianlaw/zapovedi/zapoved-rd-01-681-ot-12-oktomvri-2016/

    Като гледам какви са наименованията на дейностите в заповедта, мисля че Ви няма (ако сте 79 Туристическа агентска и операторска дейност; други дейности, свързани с пътувания и резервации). Съответно работодателят няма задължение за застраховане по Наредба за задължително застраховане на работниците и служителите за риска „трудова злополука“ , но погледнете и Вие

    Обръщам внимание, че това е първото условие. След това кои конкретно работещи ще бъдат застраховани се решава от работодателя след съгласуване със службата по трудова медицина и Комитетът/Групата по условия на труд. Това зависи и от резултатите от оценката на риска.

    Отговор
 7. Здравейте,
  Работя като медицински представител на фармацевтична компания. Работата ми е свързана с ежедневно пътуване със служебен автомобил в три области и прилежащите им по-малки населени места, изминавайки по около 3000 км. месечно. Т.е. при изпълнение на служебните ми задължения съществува риск за здравето и живота ми. Длъжен ли е работодателят ми да направи задължителна застраховка?

  Отговор
  • Здравейте,

   Задължение за застраховане имат само работодателите във фирми, които са с код на икономическа дейност, записан в заповедта, приложима за съответната година, т.е. определящото е какъв е кода на икономическа дейност на фирмата, в която работите.
   Ако кодът е 46.46 Търговия на едро с фармацевтични стоки, медицинска техника и апаратура, то до момента не имало и към момента няма изискване за застраховане на фирми с код 46.

   Отговор
 8. Здравейте!

  В случай, че работодателят не е задължен да има застраховка, съгласно таблицата, при наличието на трудова злополука, дължи ли работодателя обезщетение на служителя?

  Благодаря!

  Отговор
  • Здравейте,

   Съгласно чл. 200 от Кодекса на труда „За вреди от трудова злополука или професионална болест, които са причинили временна неработоспособност, трайно намалена работоспособност 50 и над 50 на сто или смърт на работника или служителя, работодателят отговаря имуществено независимо от това, дали негов орган или друг негов работник или служител има вина за настъпването им.“

   Повече можете да прочетете в тази статия:

   http://irinakonstantinova.com/2012/01/obezshtetenie-pri-trudova-zlopoluka/

   Отговор
 9. Здравейте,
  по принцип подлежащите на застраховка се определят от работодателя съвместно със службата по трудова медицина. Най-вероятно техническият секретар може да не бъде включван в списъка на застрахованите, но точен отговор може да бъде даде само при наличието на пълна информация.

  Отговор
 10. Здравейте,
  Ако в една фирма има трима самоосигуряващи се, които извършват дейност, която е в списъка на тези за задължителни застраховки „трудова злополука“, и един технически секретар, който ще работи в офиса, трябва ли да се сключва застраховка за техническия секретар?

  Отговор
 11. Здравейте,

  ако злополуката е довела до временна неработоспособност и е призната за трудова с разпореждане на Националния осигурителен институт, то имате право на обезщетение от работодателя на основание чл. 200 КТ.

  Отговор
 12. Здравейте,
  искам да попитам следното: подлежа ли на обезщетение при трудова злополука, при която съм си изкълчил раменната става?

  Отговор
 13. Здравейте,
  определящ фактор дали да бъдат застраховани работещите, е кодът на икономическа дейност на фирмата, а не отделно за всяка длъжност. Щом кодът на икономическа дейност на фирмата не е сред тези, които задължават работодателя да застрахова своите работещи, значи той няма това задължение.

  Отговор
 14. здравейте подлежат ли на задължително застраховане за ТЗ, склададжии ( код по НКПД 4321 2014) но дейността на предприятието ни е търговия 47 41

  Отговор
 15. Не подавате иск затова, че не са Ви застраховали, а за обезщетение в съответствие с цитирания вече чл. 200 от Кодекса на труда:

  Чл. 200. (1) За вреди от трудова злополука или професионална болест, които са причинили временна неработоспособност, трайно намалена работоспособност 50 и над 50 на сто или смърт на работника или служителя, работодателят отговаря имуществено независимо от това, дали негов орган или друг негов работник или служител има вина за настъпването им.
  (2) Работодателят отговаря и когато трудовата злополука е причинена от непреодолима сила при или по повод изпълнението на възложената работа или на каквато и да е работа, извършена и без нареждане, но в интерес на работодателя, както и по време на почивка, прекарана в предприятието.
  (3) Работодателят дължи обезщетение за разликата между причинената вреда – неимуществена и имуществена, включително пропуснатата полза, и обезщетението и/или пенсията по общественото осигуряване.
  (4) Дължимото обезщетение по ал. 3 се намалява с размера на получените суми по сключените договори за застраховане на работниците и служителите.

  За да придобиете представа можете да се запознаете със следните дела:

  http://www.justice-ruse.org/rcourt/2011/07/ga/07634510/28132811.htm

  http://www.madan.court-bg.org/img/Image/GR-151-08.htm

  http://www.rs-plovdiv.com/reshenia/022011/030211g/13060-2010.htm

  http://www.justice-ruse.org/rcourt/2011/07/g/00634511/46262011.htm

  Препоръчвам Ви да се консултирате с адвокат по въпроса, тъй като аз също не съм юрист.

  Отговор
 16. Здравейте отново,
  нека малко да си уточня въпроса.:
  Мога ли, да подам иск срещу тях затова, че нямам застраховка трудова злополука?
  И какво мога да очаквам, ако си търся правата по чл.200? Не съм юрист и не мога да разбера точно какво мога да очаквам от един такъв съдебен иск.

  Отговор
 17. Здравейте,
  имате право на обезщетение по чл. 200 от Кодекса на труда. Ако работодателят не желае да Ви изплати такова обезщетение, то тогава такова се търси по съдебен път.

  Отговор
 18. Здравейте,
  Преди 3 месеца, по време на работа, си счупих крака(призната ТЗ по чл.55 ал.1). Имам ли право на обезщетение от работодателя, при случай , че той не е направил застраховка трудова злополука, а се водим в наредбата за задължително застраховане? И какви права имам, ако не искат да ми изплатят нищо? Предварително благодаря.

  Отговор
 19. Здравейте, госпожо Копринкова,

  в статията е посочен списък на икономическите дейности, при които работодателят е задължен да застрахова работещите. Видно от този списък научната дейност и по-специално научните работници не подлежат на задължителна застраховка „трудова злополука“.

  Отговор
 20. Здравейте,
  Имам следния въпрос: научните работници подлежат ли на задължителна застраховка „трудова злополука“ през 2011 година? Ако да, но на какъв процент?

  Отговор