Безопасност и здраве в медиите през януари 2013

Темите през януари, свързани с безопасност и здраве при работа и трудови правоотношения основно бяха свързани с обявената статистика на трудовите злополуки и протеклия конкурс за назначаване на нови служители в отдел „Перник“ към Дирекция „Инспекция по труда“ – Софийска област.

Както знаете, преди два месеца отделът бе закрит, като причините за това не бяха изяснени. През месец декември беше обявен конкурс за длъжностите: „Началник на отдел; „Главен инспектор“; „Старши инспектор“ в отдела и „Инспектор“. Общо обявените щатни бройки бяха 8, от които 5 за „Главен инспектор“.

По данни на ГИТ, е имало 14 кандидати за шефското място, от които два кандидатури са отхвърлени, поради това, че не съответстват на изискванията. В края на краищата новият начаник отдел „Перник“ е господин Антон Михайлов с 16-годишен стаж в системата на МВР като инспектор и дознател в сектор „Противодействие на престъпността и опазване на обществения ред“ и 4-годишен стаж като юрисконсулт в Дирекция „Национален строителен контрол“ – София.

В същото време обаче техническа грешка провали конкурса за „Главен инспектор” (кандидатствали 42 човека) и той бе стартиран наново на 18 януари.

Броят на злополуките бележи нарастване
В края на четиригодишния период на Стратегията по здраве и безопасност 2008-2012 г., в която бе поставена цел за намаляване на трудовите злополуки с 25 %, се оказа че броят им бележи нарастване. Трудовите злополуки са се увеличили през 2012-а спрямо 2011-а с 275. Все пак смъртните случаи са с четири по-малко през 2012 г. – 82, а трудови злополуки, довели до инвалидност са намалели с девет. По данни на Националния осигурителен институт най-много злополуки са станали в преработващата промишленост и в сервизите за ремонт на автомобили и мотори.

От инспекция по труда в Бургас обаче информират, че сектор строителство първенец по нарушения. През 2012-та от инспекцията са съставени над 1 100 акта за неизпълнение на предписания като най-голям брой се отчита в сектор строителство, следвани от търговските обекти и ресторантите.

Българин е загинал при трудова злополука в Кипър
При трудова злополука в Никозия е загинал 30-годишният българин от Кърджали Делчо Делчев. Инцидентът е станал на 30 декември на строителен обект, където мъжът е работил

Жалваме се от цени и ТЕЛК
Най-честите жалби на пациенти към „Гореща линия“ към Министерството на здравеопазването са свързани с искане на пари на ръка от лекари, както и с неяснота около цените на консумативите при лечение. Изключително много сигнали се получават и за недобра организация на ТЕЛК – затруднена процедура за явяване пред ТЕЛК, липса на направления и искане за заплащане на прегледите.

262,23 лв. е било средното обезщетение за трудова злополука до средата на декември 2012 г.
За обезщетения на пострадали при трудови злополуки НОИ е изплатил 5,2 млн. лв. до 19 декември м.г. Това е с 6,9% повече в сравнение с 2011 г. 4644 са били изплатените обезщетения за трудови злополуки на път за работа. По това перо са дадени над 1,2 млн. лв. Данните показват, че сравнение с 2011 г. обезщетенията за инциденти, които станали на път за офиса, са намалели с 11 на сто.

30 дела е завел КЦ „Двореца“ срещу Инспекция по труда
Административният съд в Добрич започва разглеждането на поредица от 30 деца, които е завел Държавен културен институт „Културен център Двореца“ – Балчик, срещу дирекция „Инспекция по труда” в Добрич. при извършена през октомври миналата година проверка в ДКИ „КЦ Двореца”, който е структура към Министерството на културата, е установено, че 30 от работниците са на граждански договор – озеленители, билетопродавачи, охранители и др.

Близо 200 жалби за неизплатени заплати са подадени в Инспекцията по труда във Варна за последното тримесечие
Общият брой на подадените жалби за отчетения период е 201, от които едва 4% са били за нарушения условията на труд. От проверките е видно, че намаляват малките селскостопански производители.Отпаднали са малките фирми с персонал от 1-9 заети за производство и преработка на месо.

Шефът на Инспекцията по труда във Варна: Най-засегнат от кризата е дребният бизнес във Варна
Като цяло се налага извода, че е необходимо насочване на контролната дейност в тези микро и малки дружества с оглед подобряване на цялостната дейност по спазване на трудовото законодателство – посочва директорът на варненската инспекция. (Бел. Може би, за да изчезнат съвсем?)

20 000 лева глоба за работодател след трудова злополука
С глоба от 20 000 лева Инспекцията по труда наказа фирма-собственик на предприятие за производство на огнеупорни и клинкерни изделия. До санкцията се стигнало, след трудова злополука с работничка. Причината за инцидента е, че работодателят допуснал до експлоатация хидравлична преса с неизправна система на защита, заради която част от тялото на работещия с нея при пускането й попадало в работното пространство на машината.

Недоволството от бавната работа на ТЕЛК в Хасково и очния в Пловдив продължава
33 жалби на недоволни граждани заради тромавата работа на ТЕЛК са постъпили през миналата година в Регионалната здравна инспекция в Хасково. Очния ТЕЛК в Пловдив обслужва 6 области, а работещите в нея са само трима. С предимство за освидетелстване се викат младите хора и тези, които се изпращат от Националния осигурителен институт. Така пенсионерите чакат с години.

Павлин Васков–Областна инспекция по труда-Бургас: Работодателите не държат да наемат деца на работа
Според директора на бургаската инспекция има индикации, че кризата постепенно се оттегля, тъй като се увеличават 8-часовите трудови договори за сметка на тези по 4 часа. (Бел. Да не би пък промените в Кодекса на труда да има също пръст в тази работа?)

Затова пък…

Забавянето на заплатите бележи значителен ръст, според Инспекцията по труда
Забавени заплати на стойност 2 889 355 лв. са констатирали при проверките си през 2012 година специалистите от Инспекцията по труда в Стара Загора. Това е и най-често срещаното нарушение, което бележи значителен ръст в сравнение с 2011 година.

Банда точи 200 хил. с измама пред ТЕЛК
Фалшификатите били използвани за получаване на социални помощи за деца. По случая са задържани 34-годишен мъж от Долна баня и неговата племенница, които взимали по 5 000 лева за всяко решение. В хода на разследването полицейските служители установили 20 експертни решения от ТЕЛК за белодробни болести при специализирана болница за активно лечение на пневмофтизиатрични заболявания – София област. Диагнозата при всички гласяла „астма с преобладаващ алергичен компонент”.

Две смъртни злополуки през януари в Русе
Русенската инспекция по труда е доста ангажирана със злополуки. Газокар премаза работник в цех за фаянс, а по-рано кранистка загина след падане от 15 метра височина.

2 мнения за “Безопасност и здраве в медиите през януари 2013”

  1. Кодексът на труда не определя срок на забавянето. Достатъчно е да е забавено дори едно плащането на възнаграждението както е уговорено по трудови договор. За целта не трябва да е получено цялото трудово възнаграждение, а не само част от него. Ако е изплатена само част от него, то трябва да бъде в съответствие с чл.245 ал.1 от КТ – в размер 60 на сто от БТВ, но не по-малко от МРЗ за страната.

    Отговор
  2. Здравейте,
    по следната тема:
    „Забавянето на заплатите бележи значителен ръст, според Инспекцията по труда“ интересно ми е с оглед на чл. 327 т.2 от КТ, колко дълго забавяне, всъщност е забавяне?

    Отговор

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.