Интересното от медиите през май 2012

Това е преглед на някои от интересните публикации в интернет медиите през месец май, свързани с безопасност и здраве при работа, трудови правоотношения и работа на ТЕЛК. През месеца продължава търсенето на начини, с които да се повиши събираемостта на осигуровките. От друга страна проблемите на ТЕЛК продължават да съществуват в различни разновидности, а работодателите биват глобявани със скромната сума от 1500 лв. за смъртна трудова злополука, за която имат вина.

Нов проект: Затвор за работодатели, които не внасят осигуровки

Строги наказания с лишаване от свобода от 3 до 12 г. за работодатели, които не плащат осигуровки предвижда проект за нов Наказателен кодекс.Той е озаглавен „Престъпления против осигурителната система“ и криминализира невнасянето в срок на дължимите здравни и социални осигуровки в размер на не по-малко от 25 минимални работни заплати.

Съдебното преследване на некоректни работодатели ще става в случаите, когато нарушенията се отнасят за: наемане на работна сила без договор; плащане на част от заплатата на ръка, като в същото време пред данъчните се обявява възнаграждение в по-малък размер от действително изплащаното на осигурено лице; неподаване на декларация; подаване на невярна декларация; съставяне или използване на документ с невярно съдържание, неистински или преправен документ.

Съдът намали от 15000 на 1500 лева глоба на фирма за смъртна трудова злополука

Районния съд в Бяла Слатина намали с 13 500 лева наказателно постановление, наложено на местна фирма заради смъртта на работник. Съдът прие, че нарушението е извършено за първи път, както и обстоятелството, че случилата се трудова злополука не е в пряка и непосредствена причинна връзка с конкретното допуснато нарушение, поради което адекватен размер на санкцията би бил минималният, който е 1500 лв .
RimexTV

Работодател закрива и открива фирма заради бременна

Теодора Бакърджиева работи като учителка по английски в частно училище за чужди езици в Бургас. Разбира, че е уволнена, когато излиза в болничен заради проблемна бременност. Работодателят закрива фирмата и открива нова – със същия предмет на дейност. В нея са преназначени всички, без бъдещата майка.
mirogled.bg

КЗК спря конкурса за електронен регистър на преминалите през ТЕЛК

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) е спряла конкурса за изграждането на електронен регистър на гражданите, преминали през ТЕЛК. Причината е жалба на един от участниците в конкурса – фирма „Дигитех“ ООД.

Единната информационна система на медицинската експертиза, която ще създаде централен регистър на гражданите, преминали през ТЕЛК, и ще свърже картотеките на всички регионални подразделения, е на стойност около 800 хил. лв. Тя е финансирана по оперативната програма „Развитие на човешките ресурси“. Изграждането й трябваше да завърши до края на 2012 г., а системата да заработи ефективно от началото на следващата година. Стартът й сега обаче ще се отложи поне с няколко месеца.

4200 лева глоба за лекарки от ТЕЛК

Две лекарки бяха глобени днес от Окръжния съд с общо 4200 лева. Д-р Стоянка Причкова и д-р Мариана Димитрова от Лекарската консултативна комисия (ЛКК) в ДКЦ „Пловдив“ бяха признати за виновни, че са получили съответно 40 и 70 лева от представители на две фирми за доставка на помощни средства за инвалиди.
Парите били дадени, за да не бъде извършен личен преглед на двама души, които трябвало да бъдат освидетелствани.

От Инспекцията продължават да поддържат искането на синдикатите за криминализиране неплащането на заплати и осигуровки.

От Инспекцията по труда в Благоевград вече са направили и конкретни предложения за промени в законодателството, касаещо трудовите правоотношения. Сред по-важните предложения е това работникът да може да иска обявяване на работодателя му в несъстоятелност при неизплатени работни заплати за повече от 3 месеца. Предлага се още да се преустанови възможността юридическите лица да прехвърлят фирми със задължения.

Напукана мазилка, дупки в стената и миризма на мухъл в ТЕЛК Бургас

Напукана мазилка, дупки в стената и задушаваща миризма на мухъл. Така изглежда сградата на ТЕЛК в Бургас. Строена е през 70-те години на миналия век и от тогава не е и ремонтирана. Приемният кабинет, в който се преглеждат хора в неравностойно положение, е в най-окаяно състояние.

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.