ЗБУТ в медиите през февруари 2012

Основните теми в интернет медиите през февруари 2012 г. бяха насочени към обявените планове за преместване на ТЕЛК в Националния осигурителен институт и дейността на Инспекция по труда.

Срещу преминаването на ТЕЛК към НОИ се обявиха всички организации, включително представителите на НОИ.

Българско сдружение на болните от болестта на Бехтерев(БСБББ) и Организация на пациентите с ревматологични заболявания (ОПРЗБ), разпространиха становище, относно предлаганото от финансовия министър прехвърляне на органите на медицинската експертиза към НОИ, в което се казва, че общото впечатление е, че единствената цел на предлаганите промени е силно редуциране на разходите на НОИ за пенсии по инвалидност.

Според публикация в zdrave.net, служителите на Националния осигурителен институт са изпаднали в ужас, когато чули за идеята за преминаване на ТЕЛК-комисиите към НОИ.

„Ако наистина ни се наложи да вършим тази дейност, бихме я поели само по отношение на лицата в работоспособна възраст, и то само по отношение на отпускане на пенсиите им за инвалидност”, казва Румяна Павлова, представител на НОИ.

Новинар допълва темата за трудово-експертните лекарски комисии, като напомня за наредбата, според която лекарите трябва да изплащат пари на НОИ, ако размерът на пенсията, която са определили, бъде отменена от административен орган или съд. Поради това давали по-ниска степен инвалидност на хората, за да не се налага да връщат пари.

Все повече работещи се оплакват на инспекция по труда, фирмите се жалват от инспекция по труда

Инспекцията по труда в Монтана съобщи за 647 подадени жалби през 2011 година – два пъти повече от подадените през 2010 г.

За периода от 01.01.2012г. до 23.02.2012г. Дирекция „Инспекция по труда“ Сливен информира за реализирани 344 проверки като мярка на правителството срещу „сивата икономика“ за законосъобразността при възникване на трудовите правоотношения на работниците и служителите. Да припомня, че в плана на инспекцията за 2011 година изрично бе написано, че акцентът при проверките пада върху трудовите правоотношения. Въпреки, че за2012 г. открито това не е заявено, явно продължава тенденцията все по-„документални“ да са проверките по безопасност и здраве при работа. Разбира се, не пиша това с цел успокоение за недобросъвестните.

От друга страна фирмите също започнаха да се жалват от Инспекцията по труда. Ивелина Илиева, зам.председателят на Асоциацията за правна защита на фирмите в Стара Загора съобщава за разминавания между указанията, по които работи Инспекцията по труда и Кодекса на труда. Конкретно тя коментира казус със срока за уведомяване на НАП за сключен договор.

Накрая, разбира се, не мога да не спомена, че през изминалия месец бе публикувано и мое интервю за DarikFinance.bg. Ако сте го пропуснали и искате да разберете защо и как финансистите се интересуват от здравословни и безопасни условия на труд, вижте повече за интервюто.

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

2 мнения за “ЗБУТ в медиите през февруари 2012”

  1. Струва ми се, че една безпристрастна лекарска комисия може да провери избирателно от 2 до 3 хил. ТЕЛК решения за да се знае на какъв процент възлизат злоупотребите и да се мисли за решение на проблема. Комисията може да бъде стимулирана с „БОНУС“ програма – 1000 лв. за открит фалшив ТЕЛК :-)

    Отговор
  2. В северна България съществуват цели села с „пенсионери“ по болест. Когато няма поминък и хората хитруват. Сега доста хора ще изреват заради лекари рушветчии. Нямам нищо против лекарите като специалисти и гилдия, но заради десетки лекари се очерни цялото съсловие. Аз лично имам множество случай с фалшиви болнични, фалшиви медицински за постъпване на работа, фалшиви ТЕЛК решения … голям фалш ..става въпрос за голямо източване на пари. И приказката „Болен здрав носи“ ще се окаже действителна за нашите земи.

    Отговор