Безопасност и здраве при работа в медиите през март 2012

През месец март продължиха съобщенията за множество проверки на Инспекция по труда, свързани с неизплатени заплати. BTVNes отдели специално внимание на проблема, като внесе още една нотка – работодателите сочат като един от главните виновници за задълженията си държавата, която почти година не се е разплащала за свършена от фирмите работа. Съгласно изнесените данни в момента публичният дълг към частния сектор е 254 млн. лв., а на общините – 202 млн. лв.

Синдикатите отговориха с искане за „черен списък“ на работодатели, които бавят заплати.

В същото време, изпълнителния директор на Главната инспекция по труда Румяна Михайлова споделя своите притеснения в интервю под заглавие „Съюзът между шеф и работник ме притеснява“.

Нека припомним, че с промените в Кодекса на труда от януари тази година, вече и работник, който е започнал работа без сключен договор подлежи на санкция. За работодателя пък съответно санкцията е минимум 1500 лева (до промяната, след обжалване в съда обикновено глобата падаше в сферата на „малките“ глоби – между 100 и 500 лева).

Въпреки целенасочените проверки основно с цел „хващане“ на работещи без трудови договори, броят на тези работници се е увеличил повече от пет пъти. „Варна утре“ съобщава, че през 2009 г. те са били 1068 души, което представлява 1.2% от всички нарушения в областта на трудовите правоотношения. През 2010 г. броят им нараства до 2584 (2.7%), а през 2011 г. стига до близо 6000 (4.5%).

Междувременно разбрахме, че в предложен приект за изменение и допълнение на Закона за устройство на територията, внесен от н.п. Огнян Стоичков, се предлага вменяване на задължение към работодателите „да осигурят средства или възможности за ползване на други спортни обекти или съоръжения, или да извършат реконструкция на съществуващия обект”. С други думи, след като приключихме с изграждането на корпоративните детски градини, сега продължаваме и с фитнес зали.

Ако се интересувате от това какви още направи Инспекция по труда – вижте информацията за Бургас, Сливен и Шумен.

Не минаване и без новините и скандалите, свързани с ТЕЛК – във в. „24 часа“ бе публикувана статия за майка, която прибира помощи с 6 уж глухи деца.

Появиха се слухове, че хората от първа група инвалидност – с 90-100% загубена работоспособност, занапред ще трябва да ходят всяка година на преосвидетелстване от ТЕЛК. Засега твърдението бе отречено, но пък ТЕЛК продължават да бавят свои решения поради преструктуриране – в посока изцяло извън НОИ или всички в НОИ все още никой не знае.

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.