ЗБУТ в медиите през август 2016

Ето какво избрахме за Вас в месечния ни обзор по здравословни и безопасни условия на труд в интернет медиите.

Мотокарист пострада при трудова злополука

На 31 юли в 10:55 ч., чрез тел. 112, в РУ – Бяла е получено съобщение за настъпила трудова злополука с работник във фирма, намираща се в град Бяла. При отиване на място е установено, че същия ден 29-годишен работник на длъжност мотокарист, при работа на саморъчно направена машина за рязане на дърва е наранил ръката си. Установено му е срязване в областта на сухожилията на два пръста на ръката. Местопроизшествието е посетено от дежурна оперативна група, извършен е оглед. Причините за инцидента се изясняват.
Източник: http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1596176


БДЖ предупреждава: Търсенето на покемони около железопътните райони не е безопасно

БДЖ предупреждава пътниците да внимават, когато са в близост до жп релси, и играят набиращата популярност игра „PokemonGo”. БДЖ настоятелно напомня, че влаковете не могат да спират бързо, за да избегнат намиращите се на релсите хора или превозни средства. Съществува оптична илюзия, която не разрешава да се прецени разстоянието от влака до вас и неговата скорост. При преминаване на влак съществува опасност да бъдете повлечени от въздушния поток или ударени от извънгабаритен товар на влака.
Източник: http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5679761


Работници бягат от обекти при проверки на ГИТ

Един строителен обект в кв. „Манастирски ливади“ е бил напуснат масово от работещите през дупка в оградата при влизане на контролните органи на ГИТ, съобщиха от инспекцията. По повод на масовото напускане на работници, от ГИТ обясняват, че фактът, че строителните обекти са открити и с много възможности за изход, които позволяват работещите да ги напускат бързо, е идентифициран като проблем на контролната дейност. Поради това е въведена практика обекти, за които има съмнение, че се напускат умишлено от работещите, да се проверяват почти всекидневно след първото посещение.Според инспектори от ГИТ договори с работници се сключват дори по време на проверката, но извън обекта и след това се връщат на работа. Именно по тази причина по този показател са открити малко нарушения.


Инспекцията по труда създава рисков регистър на предприятията у нас

След две години Главната инспекция по труда ще контролира по-добре предприятията. Това ще се случи по проект, финансиран от оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“, в рамките на който ще бъде създаден регистър на предприятията според рисковия им потенциал и ще разработи нов метод за инспектиране, съобщи БНР. До края на 2018 година трябва да има вече работеща методика и списък на първите предприятия, които ще влязат в регистъра. На предприятията ще бъдат изпращани въпросници и на база на получените отговори ще бъдат отсявани онези, които да бъдат проверявани на място
Източник: https://www.24chasa.bg/novini/article/5701418


Инспекцията по труда оцени високо бургаския превозвач „М-Бус“

В „М-БУС” е въведено в експлоатация ново съвременно оборудване, което пряко е довело до подобряване на условията на труд за персонала и повишаване на качеството на транспортното обслужване на гражданите. „М-БУС” е сред предприятията, чиито ръководители имат визия, познания, желание и стремеж за непрекъснато подобряване на условията на труд”, се казва в доклад-отчетa на Инспекцията, в който е описана дейността на фирмите в сферата на безопасността и здравето при работа, условията на труд и социалната отговорност на бизнеса.
Източник: http://www.burgasinfo.com/news/view/5/59316


Двама работници с опасност за живота, стрела на автокран за малко да ги размаже

Двама работници са пострадали от скъсало се въже на автокран при строителни дейности в района на Стамболийски.
Източник: https://www.24chasa.bg/novini/article/5706800


ГИТ се самосезира и извърши проверки в големи търговски обекти

Контролните органи на Главна инспекция по труда (ГИТ) провериха 384 обекта на големи търговски вериги в цялата страна. Извънредната инспекционна кампания беше организирана, след като Агенцията се самосезира по публикации в медиите за нарушения на трудовото законодателство в търговските вериги. Най-често нарушенията в областта на трудовите правоотношения следват тенденцията от предходни проверки в други сфери – липса на разпределение на работното време или наличие на разпределение, което не отговаря на реалното състояние; липса на контрол на утвърдени поименни графици за работа за целия период на сумираното изчисляване на работното време; при работа на непълно работно време не се определя продължителността и разпределението на работното време и др.Установените нарушения в областта на здравословните и безопасни условия на труд са 657. Най-често търговските обекти биват наказвани поради това, че не се прилагат необходимите мерки за минимизиране на рисковете от нараняване на работното място и не се докумнетират инструктажите за безопасност. Освен това липсват обучения за правилните начини за ръчна работа с опасни инструменти и уреди и се работи с необезопасено електрооборудване.
Източник: http://www.expert.bg/git-se-samosezira-i-izvyrshi-proverki-v-golemi-tyrgovski-obekti-557275.html


Хиляди българи работят при нечовешки условия в Италия

Хиляди българи работят при нечовешки условия на труд в Италия. Те извършват тежък физически труд на полето в района на Пулия, Южна Италия, където условията са много тежки, а работният им ден продължава повече от 10-12 часа. Условията на труд са повече от критични, а тези на живот са доста по-лоши от нормалните.
Източник: https://utroruse.com/article/719078/


Три глоби след инцидента с ударения от ток работник на Кенана

На 13 юли 20 000 волта удариха 58-годишен работник Осман след повдигането на арматура при строежа на частна къща на главния път на Кенана. Арматурата се доближила фатално до жиците и се образувала волтова дъга. Осман бе откаран с тежки изгаряния в хасковското спешно, а след това транспортиран в Клиниката по изгаряния в Пловдив. След проверката са наложени три акта от Инспекция по труда. Глобите ще са за възложителя и строителната фирма, с която пострадалият има трудов договор. Санкциите ще са в размер от 1500 до 15 000 лв., като тепърва предстоят на бъдат определени, но от Инспекцията уточниха, че няма да са в минималния размер. Актовете са заради липса на инструктажи и безопасни условия на труд.
Източник: http://haskovo.info/40530/три-глоби-след-инцидента-с-ударения-от/


„Каолин“ без нито една трудова злополука и без нито едно нарушение на екологичното законодателство

„Каолин“ ЕАД получи наградите на Българската минно-геоложка камара в категориите „Безопасност и здраве“ и „Грижа за природата“. Грамоти и специални плакети бяха връчени на дружеството по време на тържеството в чест на Деня на миньора – 18 август, в София, съответно от Министъра на труда и социалната политика, г-жа Зорница Русинова и от Заместник-министъра на екологията и водите, г-н Бойко Малинов. Тези награди се присъждат за нулев травматизъм и нулеви нарушения на екологичното законодателство през изтеклата година. Това означава, че през цялата 2015 г. в нито една от осемте фабрики на „Каолин“ ЕАД не е допусната нито една трудова злополука и нито едно замърсяване на околната среда.
Източник:  https://utroruse.com/article/719729/


Teжък инцидент с миньор в Мадан

Миньор на 32 години е получил тежки травми на двете си очи и множество наранявания по тялото. Инцидентът е станал снощи около 19 часа в рудник „Бориева“ в Мадан, докато мъжът копаел.„Това, което знаем за момента, е, че има набити твърди частици под високо налягане от материала, който е добивал в рудника по очите и тялото. Как са попаднали те там – твърде рано е да дадем отговор. Доколкото знам от медиците, няма опасност за живота му, но има заплаха да остане без зрение“, коментира още инж. Даракчиева, директор на ИТ – Смолян.


Българска фирма във Великобритания отнесе глоба от 500 хил. паунда

Българска строителна фирма – изпълнител във Великобритания Уолтопия АД е глобена с 500 хиляди паунда за опасни работни практики. Бдителен гражданин е видял и съобщил на месните власти за опасни работни практики при изграждането на съоръжения в развлекателния парк Markeaton Park в Дарби, Великобритания, съобщават от Британската инспекция по труда (Health and Safety Executive – HSE).
Сред лошите практики е извършването на работа на 11 метра височина от телескопичен товарач, без използването на каквито и да било предпазни средства, както и работа на покрив, без предпазни ограждения.
Първоначално бдителният общественик е уведомил за проблема самата компания, но след като не са предприели необходимите мерки се е обърнал към британския национален регулатор по безопасност и здраве при работа. По думите на инспектора от HSE Лий Гриторекс, компанията е използвала неприемливи средства за работа на височина и не е следвала съответните признати индустриални стандарти за защита на работниците от излагане на риск от падане от височина.
Източник:  http://www.banker.bg/upravlenie-i-biznes/read/bulgarska-firma-vuv-velikobritaniia-otnese-globa-ot-500-hil-paunda


Самоубийствата на работното място рязко се увеличиха в международен план

Самоубийствата на работното място рязко се увеличиха в международен план, като нарастващ брой служители избират да отнемат живота си поради изключителен натиск на работното си място. Последните изследвания в САЩ, Австралия, Япония, Южна Корея, Китай, Индия и Тайван сочат към рязко покачване на самоубийствата в контекста на генерализирано влошаване на условията на труд.
Днешното глобализирано работно място се характеризира с несигурността на работата, интензивен труд, принудителни преназначения, гъвкави договори, наблюдение на работниците и ограничена социална защита и представителство.
Източник: http://www.bgnes.com/sviat/evropa/4452413/


Инж. Атанас Чернаев, Инспекцията по труда – Пловдив: Работодателят трябва да осигури предпазни средства, но има и задължението да следи за тяхното правилно ползване

„Работникът трябва да има съзнание за ползване на лични предпазни средства, но това трябва да зависи и от работодателя и от лицата, които управляват трудовия процес. В конкретния случай, при който е загинал 28-годишен мъж, такива предпазни средства не са били осигурени на работниците на жп гарата в Стамболийски”, уточни инж. Чернаев.
Източник: http://www.focus-news.net/news/2016/08/24/2287864/inzh-atanas-chernaev-inspektsiyata-po-truda-plovdiv-rabotodatelyat-tryabva-da-osiguri-predpazni-sredstva-no-ima-i-zadalzhenieto-da-sledi-za-tyahnoto-pravilno-polzvane.html


Правни проблеми на тиймбилдинг игрите

По време на тиймбилдинг събитията служителите участват в спортни състезания, правят преходи в планината, плуват в басейни и т.н. Затова възниква въпросът как се квалифицира злополука при подобни игри извън работното място. Според Георгиева и Захариев при тиймбилдинг практически е по-приложима хипотезата увреждането да е настъпило „по повод” извършването на работа, защото това предполага изпълняването на дейност, която обичайно не е в трудовите задължения, уредени в трудовия договор. Типичен пример за това са злополуки, настъпили с работника при командировка, стачка или престой.
Ето защо, ако тиймбилдингът бъде организиран под формата на командировка и настъпи злополука, тя ще бъде по повод на извършваната работа съгласно КСО.
Източник: https://trud.bg/правни-проблеми-на-тиймбилдинг-игрит/

Подобни статии:

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.