ЗБУТ в медиите през септември 2016

news
И този месец правим обзор на материалите, публикувани в интернет медиите на тема безопасност и здраве при работа

1,4 г условно за ръководител, причинил смъртта на заварчик поради немарливост

Окръжният съд в Габрово е постановил 1,4 г условно с 3-годишен изпитателен срок за технически ръководител, неизпълнил задълженията за безопасност на труда и причинил смърт на работник при строително-монтажна дейност. Любомир Л. е осъден за това, че около 9,45 часа на 16 юни тази година в Габрово на строителен обект „Автодиагностичен пункт”, поради немарливо изпълнение на правнорегламентирана дейност не е изпълнил задълженията за спазване на здравословни и безопасни условия на труд при извършване на строителни и монтажни работи. Това довело до злополука, при която загинал Димитър Г. на 61 години.

Освен това Любомир Л. е осъден и за това, че пред инспектори от Дирекция „Инспекция по труда”-Габрово съзнателно се е ползвал от официален документ с подправени данни. В книгата за извънреден инструктаж фигурира, че Димитър Г. се е подписал срещу името си, за това, че е бил инструктиран по мерки и правила за безопасност на труда за деня , с цел да бъде използван като доказателство за тези обстоятелства.
Източник

Българин загина във фабрика за зехтин в Гърция

Инцидентът е станал, докато собственикът заедно с двамата си синове, негов приятел и работник от България се опитвал да почисти един от маслените резервоари, където се трият маслините и се произвежда зехтинът. Българинът се подхлъзнал и паднал. Останалите се опитали да му помогнат, но един по един се подхлъзвали и падали в резервоара.

На място пристигнали 5 пожарни коли. За съжаление двама от падналите – 50-годишният българин и един от синовете на собственика, са извадени мъртви.
Източник

Опасна работа

В рубриката “Десетте най-големи постижения за общественото здраве“ Mediapool представя различни открития и достижения, които завинаги са променили светa, в който живеем. В тази статия на фокус са безопасните и здравословни условия на труд, които са намалили драстично смъртността на работното място от началото на миналия век насам.
Източник

Осъдиха инспектор, поискал пневматичен пистолет като подкуп

Юсеин Ахмед е признат за виновен в това, че на 8 април в качеството си на длъжностно лице – инспектор в Инспекция по труда в Ямбол е поискал от представител на ловно-рибарски магазин в града като дар пневматичен пистолет на стойност 350 лв., за да не състави акт за установяване на административно нарушение по Кодекса на труда за липса на месечен график за работа на служителите в магазина.
Източник

Делото за взрива в завод „Миджур“ край Горни Лом влиза в съда

Две години след смъртта на 15 души делото за взрива в завод „Миджур“ край село Горни Лом влиза в съда. Подсъдимите са четирима, казаха за БТВ от прокуратурата.
Палма Иванова, инспектор по безопасността на труда, и собственикът на завода Валери Митков са подсъдими за причиняване на смърт при професионална непредпазливост.
Престъпление по служба, според държавното обвинение, са извършили началникът на служба КОС Божидар Василев и Ивелина Бахчеванова, която е бивш шеф на дирекция „Международна контролирана търговия и сигурност“ в икономическото министерство.
Източник

Мъж пострада при дърводобив край Татул

26-годишен е пострадал при дърводобив в землището на село Татул, съобщиха от ОД на МВР Кърджали. Мъжът е със счупен крак, след като бил затиснат от дърво.
Източник

Инспекциите по труда на България и Норвегия ще си сътрудничат

Инспекциите по труда на България и на Норвегия започнаха подготовка за подписване на споразумение за сътрудничество, съобщиха от Главната инспекция по труда. Целта е осигуряване на по-ефективна защита на трудовите права на работещите в контекста на задълбочаващите се процеси на трудова мобилност.
Източник

Мъж пострада при трудова злополука в завод „Арсенал“

„В „Арсенал“ работят около 8 000 души, на практика това е най-големият работодател на територията на Старозагорска област. Във времето са издавани множество предписания, свързани както с регистрираните инциденти, така и с текущия контрол.Налагани са и наказателни постановления. Причините са най-различни, за съжаление най-често потърпевши са хора със солиден стаж и умения!“, коментира Желев, цитиран от Монитор.
Източник

2 години след взрива в завод ”Миджур”, делото влиза в съда

15 души – 13 мъже и 2 жени, бяха изпепелени при експлозията на 1 октомври 2014 г. в завода за производство на взривни вещества край село Горни Лом, известен като бившия завод „Миджур“. Трима работници пострадаха, а щетите са за близо 500 милиона лева. Четирима души са обвиняеми по делото – собственикът на завода Валери Митков, Ивелина Бахчеванова, директор на дирекция „Международно контролирана търговия и сигурност” в Министерство на икономиката, Божидар Василев – началник на сектор „Контрол на общоопасните средства“ в МВР и инж. Палма Иванова, експерт по безопасност на труда в завода.
Източник

Окръжната прокуратура в Ловеч внесе в съда обвинителен акт срещу технически ръководител

„Румен В. е допуснал товарен автомобил „ДАФ“ и асфалтополагаща машина да работят в близост до електропровода, при което причинил смъртта на Иван В. на 66 г“, пише в обвинителния акт.
Загиналият работник се намирал до втората машина, като с дясната ръка се бил допрял до корпуса, а с лявата ръка държал лопатата. По това време, водач на товарен автомобил „ДАФ“, извършвал движение на заден ход към асфалтополагащата машина и едновременно с това повдигане на коша на самосвала, за да бъде изсипана асфалтовата смес в машината. Кошът на самосвала навлязъл в опасната зона на фазовият проводник на далекопровода, при което протекла електрическа дъга.
„Токът преминал от въздушния електропровод през самосвала, асфалтополагаща машина и пострадалият работник до земна повърхност. В резултата на това настъпила смъртта на Иван В.“, се обяснява още в обвинителния акт.
Източник

Работник пострада тежко след падене от скеле при саниране на жилищен блок в Кюстендил

Работник е паднал от скеле, при санирането на жилищен блок в кв. „Запад“ в Кюстендил.“Работникът бе с отворена, тежка фрактура на дясната ръка и след ортопедична консултация бе решено да се транспортира до Пирогов. Такива тежки травми догат да доведат и до трайно увреждане“, каза за Дарик директорът на Спешен център д- р Анелия Георгиева.
Източник

Проверките във фирмите, които работят по националната програма за енергийна ефективност продължават

Експерти от Инспекцията по труда във Враца са проверили от началото на годината 11 фирми, които работят по националната програма за енергийна ефективност. При проверките са открити нарушения, които имат отношение към безопасността на труда, съобщи Павлина Терзиева, инспектор в институцията.
Източник

И възрастните са ценни кадри

Инспекцията по труда в Монтана се включва в Европейската седмица по безопасност и здраве при работа. Идеята е между 17 и 23 октомври чрез различни дейности да бъде повишена информираността на хората за важността на балансирания трудов живот. Точно той осигурява възможност на по-възрастните работници и служители да останат на работа по-дълго. Със своя опит и знания те допринасят за квалификацията на по-младите си колеги, подчерта Петров.
Източник

Три трудови злополуки са станали през август в Русе, за септември са вече 4

Нито един от инцидентите обаче не е бил сериозен, и не е довел до трайна загуба на работоспособност. В повечето случаи се касае за прорезни рани в шивашката промишленост, в един от случаите мотокар е минал през крака на работник.
Източник

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.