Колко важна е хигиената в офисите

Смятате ли, че офисът е чисто място? В офиса има хора, които работят, ядат и разпространяват микроби в него в продължение на приблизително 10 часа всеки ден – възможно е и по-дълго, ако има различни смени.

Дори поддържането на чистота да се извършва от професионален екип за почистване, то най-вероятно се почистват само тоалетните, подовете и кухненските боксове. И така, колко важна е хигиената в офиса?

Нека разгледаме някои по-малко известни факти, за да разкрием истината.

#1 Средностатистическото офисно работно място е близо 400 пъти по-мръсно от тоалетната чиния

Изследвания на Чарлз Джерба сочат, че най-много бактерии има в офисите – по телефоните, мишките и факсовете. Чарлз Джерба е микробиолог и професор в Аризонския университет, който изследвал бактериите на работните места.

Той е получил любопитни и плашещи резултати. Предаването на инфекциите между колеги е много по-вероятно, когато едно и също устройство се използва често от всички служители.

В клавиатурата на персоналния компютър често попадат трохи, пепел, капки и т.н. и тя се превръща в благоприятно място за развитие на болестотворни организми.

„Много неща можете да разберете за човека, ако обърнете и тръснете клавиатурата на компютъра му. Например какво е ял през последната година.“ – казва той.

#2 Над 50% от работещите никога не почистват компютърната мишка

През 2018 г. един от най-големите дистрибутори на принтери във Великобритания е провел проучване сред над 1000 офисни работници и открива, че близо 2/3 от тях не почистват редовно работното си място.

Работещите в офис са изложени на риск да се разболеят от вредни бактерии, включително златист стафилокок и ешерихия коли.

#3 Златистият стафилокок е широко разпространен и се среща във всички офисни помещения

Златистият стафилокок може да причини инфекции на различни части на тялото, на някои вътрешни органи или важни системи в организма, като костите, ставите, сърдечните клапи, белите дробове, кръвта и кожата.

Различни изследвания показват, че в една клавиатура се намират приблизително 16 милиона микроби.

Още в началото на 2009 г. американската компания „Seal Shield“ създава клавиатура и мишка, които могат да се измиват в съдомиялна машина. Необичайният продукт издържа 2000 измивания.

Продуктите са пуснати на пазара след проучване на Британската национална асоциация на потребителите „Уич?“, което установява, че клавиатурите могат да са пет пъти по-мръсни от тоалетната чиния.

# 4 Замърсените повърхности са причина за 80% от инфекциите в офиса

Много хора смятат, че кихането и кашлянето са основните заразители на офисната среда. И донакъде са прави, но това не се случва чрез пръските слюнка, а чрез ръцете.

Закривайки устата си с ръка при кихането и кашлянето, ръката се замърсява с вредните микроорганизми. Докосването на различни повърхности със замърсената ръка води до разпространение болестите.

Все пак, нека да припомним каква профилактика трябва да прилагаме за да се справим с вредните микроорганизми:

  • Почиствайте с дезинфектанти работните повърхности. С обикновени дезинфекциращи кърпички почиствайте клавиатурата и мишката.
  • Мийте ръцете си често, не само след използване на тоалетната. Измиването с вода и сапун в продължение на 20 секунди е достатъчно, за да спре разпространението на микроорганизмите.
📖 ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

📙 Полезно от ЗБУТ НОРМИ и ПРАКТИКА: Задължения на работодателя за санитарно-битово обслужване
🔗 Биологични агенти – задължения на работодателите
🔗 Какво е необходимо да знаем за легионелозите и как да ги превентираме

Изображение: https://pixabay.com/users/kalhh-86169

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.