Златист стафилокок в офисите

Изследвания на Чарлз Джерба сочат, че най-много бактерии има в офисите – по телефоните, мишките и факсовете. Чарлз Джерба е микробиолог и професор в Аризонския университет, който изследвал бактериите на работните места. Той е получил любопитни и плашещи резултати. Предаването на инфекциите между колеги е много по-вероятно, когато едно и също устройство се използва често от всички служители.

Джерба съветва при съвместно ползване на компютърно оборудване да се използват дезинфекциращи салфетки, както и ръцете да се измиват често. В клавиатурата на персоналния компютър често попадат трохи, пепел, капки и т.н. и тя се превръща в благоприятно място за развитие на болестотворни организми. „Много неща можете да разберете за човека, ако обърнете и тръснете клавиатурата на компютъра му. Например какво е ял през последната година.“ – казва той.

В болниците клавиатурите са фактор за разпространение на инфекции, предполага Елизабет Макоги, президент на Комитета по намаляване на смъртността от инфекции в щата Ню Йорк – некомерсиална организация, бореща се за чистота и безопасност в болниците.

Според нея чрез клавиатурите може да се разпространи устойчив на метицилина златист стафилокок – бактерия, неподдаваща се на лечение с антибиотици, предизвикваща кожни инфекции, пневмония, заразяване на кръвта и следоперационни рани.

Златистият стафилокок е широко разпространен и се среща във всички офисни помещения.

В началото на тази година американската компания „Seal Shield“ започна производство на клавиатура, която според нея „може да се мие в съдомиялна машина“. Необичайният продукт е предназначен специално за използване в болници.

Директорът на компанията Брадли Уайтчърч съобщи, че „Dell“ вече предлага тази клавиатура като вариант за комплектоване на своята серия продукти за медицински учреждения. Цената й в САЩ е около 50 долара.

Уайтчърч се надява, че интерес към миещите се клавиатури ще проявят и в други отрасли, където много хора ползват един компютър, например в хотели и библиотеки. Според нас с времето този проблем ще стане масов и всички компютърни клавиатури ще бъдат заменени с миещи се, казва той.

Все пак, нека да припомним

каква профилактика трябва да прилагаме

за да се справим с устойчивостта на златистия стафилокок и другите патологични микроорганизми:

  • Поддържайте високо хигиенно ниво.
  • Мийте се често с вода и сапун, особено през летните месеци.
  • Пкривайте рани и охлузвания с чисти превръзки до зарастването им. Често сменяйте превръзките.
  • Не предоставяйте личните си вещи за ползване от други лица.
  • Особено внимвайте за хигиениата в козметични и други подобни салони.

За материала са използвани тескове от IDG.BG

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.