Как стават злополуките: Епидемиологична теория

Епидемиологията изучава причинните връзки между факторите на средата и болестта. Епидемиологичната теория, от своя страна, развива идеята, че същият подход може да се използва, за да се търсят причинни връзки между факторите на средата и злополуките или болестите.

Ключовите моменти в епидемиологичната теория са предсказващите характерики и характеристиките на ситуацията. Предсказващите характеристики могат да бъдат както индивидуални – конкретни фактори на работната среда или пък индивидуални характеристики на работещия. Характеристиките на ситуацията са последици основно от фирмената култура на безопасност – отношение на ръководството към безопасността, оценката на риска, мястото на безопасността сред приоритетите в организацията и други.

Например, ако работник е податлив на натиск (индивидуална предсказваща характеристика) и той бива подложен на натиск от своите колеги (характеристика на ситуацията) да ускори действие при работа, то резултатът ще бъде увеличена вероятност за злополука.

Епидемиологична теория
Епидемиологична теория

Пример от практиката

Дж.А. е била най-новият член в товарното звено на логистична фирма. Всяка сутрин тя и членовете на екипа ѝ били отговорни за натоварването на 50 камиона. Работата е била свързана с физическо натоварване и Дж.А. била първата жена, която е била назначена на работа в товарното звено. Назначаването ѝ било свързано с нова политика на фирмата.

Дж. А. Била развълнувана от работата, тъй като това звено било като трамлин за израстване във фирмата и съответно била мотивирана да си върши работата добре. Отговорността, която тя чувствала спрямо другите жени във фирма, още повече засилвала мотивацията ѝ – ако тя се провали, друга жена няма да получи шанс да бъде назначена в товарното звено.

epidemiologichna-teoria-2Преди започване на работа в товарното звено работещите минават двудневен курс за правилни техники за ръчна работа с тежести. Използването на предпазни колани за кръста било задължително.

Ето защо Дж.А. била обезпокоена, когато супервайзерът я извикал настрани в първия ѝ работен ден и ѝ казал: „Дж.А., никой не иска проблеми в гърба, така че внимавай. Но ключът към успеха в това звено е скоростта. Техниките, на които Ви учат в този курс, само ще те забавят. Ти получи работата и аз се радвам, но няма да се задържиш, ако не можеш да се справиш.“.

Дж.А. се разкъсвала между спазването на процедурите за безопасност и желанието да направи добро впечатление на супервайзъра. В началото положила усилия да използва безопасните техники за ръчна работа с тежести. В резултат на тов аобаче тя била обвинена много пъти, че се бави, а супервайзерът й казал „или бъди в крак, или се махай“.

Подложена на този натиск, тя започнала да използва техниките, които използвали останалите работници. Положителните работни резултати били незабавни и Дж.А. получила множество одобрителни „потупвания по рамото“ от колегите си и похвалата за „добра работа“ от супервайзъра.

След два месеца работа Дж.А. започнала да усеща постоянни болки в кръста. Тя била сигурна, че причината за това са „бързите“ техники на работа, но тя твърде много държала на оценката на супервайзъра и колегите си, за да започне да прави нещата по правилния начин. Накрая, един ден, докато товарела камион Дж.А. паднала от болка и не могла да стане. Не само кръстът я болял, но и краката ѝ се вцепенили. Наложило се да бъде оперирана, защото два междупрешленни диска били херниирали.

Тази ситуация може да се обясни с епидемиологичната теория. Предсказващите характеристики са нейната податливост на натиска от супервайзъра и колегите и нейната мотивация. Характеристиките на ситуацията са натискът на колегите ѝ и приоритетите на супервайзъра – работата преди всичко. Взети заедно, тези фактори причиняват злополуката.

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.