(Не)научени уроци: Злополуки с киселини

В тази статия ще припомним някои от злополуките в България и по света, свързани с изгаряне от киселина. В някои случаи, за съжаление, тези злополуки завършват трагично, а в други последиците остават за цял живот.

Пренасяне на сярна киселина с кофа (2021)

Млад работник носел кофа със сярна киселина, за да коригира концентрацията в специализираната вана.

Това се правело всяка сутрин в цеха. По неизвестни причини дръжката на кофата, в която работникът пренасял киселината, се е скъсала и тя се разсипала, а младият мъж се подхлъзнал и паднал в образувалата се локва.

За радост, той успял да реагира много бързо и да скочи във вана с вода и това го е спасило от тежки изгаряния.

Смърт след падане в галванична вана (2017)

Два случая има на падане във вана поради подхъзване в едно  и също предприятие.

В първия случай дългогодишен служител на предприятието пада в намираща се наблизо вана с киселинни разтвори след като залита при почистване. Работникът е бил на длъжност  галванизатор цианови вани-регулировчик. След опити за лечение, работникът почива.

Във втория случай пострадва работник от фирма изпълнител на оборудването. Мъжът се е подхлъзнал и е паднал в една от ваните. По възможно най-бързия начин е бил изваден от там и веднага му е оказана медицинска помощ, но за съжаление пострадалият почива.

Ето каква информация дава инспекция по труда за единия от случаите:

В края на работната смяна след почистване на галванична вана пострадалият тръгва по пътека за обслужване, намираща се между два реда галванични вани. Подхлъзва се, губи равновесие и падайки ръцете му попадат в работеща вана, пълна с около 70% разтвор на натриева основа. В резултат на това ръцете и част от тялото му са получили изгаряния.

Служители на предприятието са му оказали долекарска помощ, а по-късно с медицински екип е настанен в болнично заведение с първоначална констатация на лекарите за изгаряния около 60 – 70%, но след няколко дена пострадалият е починал.

Установени нарушения:

 1. Гумената постелка на пътеката за обслужване на цианови вани в галванично отделение на цеха  на места е скъсана и запретната нагоре, което създава риск от спъване на работещите, в нарушение на изискването на чл. 28, ал. 1 от  Наредба № 7 от 23 септември 1999.
 2. При извършения оглед на работното място и от разговорите с непреките свидетели на злополуката се установи, че пострадалият не е използвал осигурените ЛПС /гумени ботуши и предпазна престилка/ при обслужването на цианови вани в галванично отделение.
 3. 3. При химичното и електрохимично обезмасляване и при нанасянето на галванични покрития се използват различни опасни химични вещества в определена комбинация. Например разтвор за електролитно обезмасляване, съдържащ натриев карбонат, натриев силикат разтвор /водно стъкло/ и други. При дейности, включващи експозиция на няколко опасни химични вещества на работното място, работодателят не е оценил комбинираното им действие, в нарушение на изискването на чл. 6, ал. 1 от Наредба №13 от 30 декември 2003г.
 4. При извършване оценката на риска за здравето и безопасността на работещите в цеха  не са взети предвид ремонтните дейности, непланираните, но предвидими събития, възможностите за възникване на промишлени аварии и дейностите, които могат да доведат по други причини до неблагоприятни ефекти върху здравето и безопасността, въпреки предприетите технически мерки.
 5. Работодателят не е изготвил план за действие за предотвратяване и ликвидиране на аварии, инциденти и злополуки, свързани с опасните химични агенти на работните места в цеха, в нарушение на изискването на чл. 12, ал.1 от Наредба № 13 от 30 декември 2003г.
 6. Работодателят не е осигурил на работещите в цеха обучение и информация за съответните предпазни мерки и действията, които трябва да се предприемат за самозащита, както и за защита на останалите работещи и за даването на първа помощ, в нарушение на изискването на чл. 13, т. 3 от Наредба № 13 от 30 декември 2003г.

Изпръскване при неправилно смесване

През 2017-а година имаше инцидент във Факултета по химия и фармация на Софийския университет: Първокурсничката смесила киселина с вода и при последвалата реакция киселината пръснала в окото ù.

В съобщението на университета се казва, че студентката е била „изпръскана с химикал в лицето“, без да уточняват дали очите ù са били засегнати. Ето какви мерки предприемат от ръководството като реакция на инцидента:
 • инструктаж на студентите за правилата за безопасна лабораторна работа в началото на всяко лабораторно упраждение;
 • в лабораториите да не се допускат студенти без очила от закрит тип;
 • където е необходимо, лабораторните аптечки да се допълнят с всички необходими лекарствени средства и чашки за изплакване на очите.

Нека да припомним, че правилото е да се добавя киселина към вода, а не обратното.  Киселината и водата реагират при енергична екзотермична реакция , освобождавайки топлината. Лесният начин за запомняне,  независимо, че не е конкретно свързано с обяснението на процеса е, да си създадете следното мнемонично правило: Когато добавяш вода към киселина, имаш концетриран разтвор – лошо, при добавяне на киселина към вода се получава разреден разтвор – добре е.

Онлайн обучение за безопасна работа и съхранение на опасни вещества

Обезобразен при производствена авария (2013)

През 2013-а година 49-годишен мъж е обезобразен при трудова злополука със сярна киселина в завод за производство на акумулаторни батерии. Малко преди обяд вчера е възникнала производствена авария, при която се е скъсала PVC-тръба. От нея е изтекла концентрирана сярна киселина, която заляла работника.

Злополука при преливане на киселина (2012)

През 2012 г. двама работници получиха сериозни изгаряния при авария на тръба при преливане на сярна кселина от един съд в друг.

За съжаление няма много информация по случая, освен за нараняванията: жена на 58 години е с изгаряне по лицето и дланта, а мъж на 52 години – по лицето и бедрото.

Репортажът на bTV можете да видите на този линк.

Злополука при разтоварване на киселина

Инцидентът е станал при преливане на киселина от автоцистерна в резервоар на територията на завода.

При манипулацията е дефектирал свързващият шланг. Скъсал се е пластмасовият накрайник на резервоара и киселината е заляла работника.

За щастие той е бил с лични предпазни средства и голяма част от киселината е попаднала върху дрехите му, а не върху тялото.

Уроци от чужбина

Tesoro Refining And Marketing Company Llc – 12.02.2014 г.

Двама работещи са извършвали ремонт на пробовземна станция. Единият работещ завърта клапан, за да включи потока от разтвор на сярна киселина, при което тръбата се разпада. Този работник получава повърхностни изгаряния по челото, лицето и врата, а вторият работещ получава изгаряния по лицето и врата.

Течът продължава два часа и половина, като по това време приблизително 84 000 паунда сярна киселина са освободени от оборудването на територията на рафинерията и в процесната канализационна система.

В доклада от разследването на инцидента се посочва, че разливът на сярна киселина свързан с повредата на тръбен конектор от неръждаема стомана с диаметър 0,75 инча, който се е разпаднал поради недостатъчно затягане на тръбата по време на монтажа.

Тръбата е била под налягане по време на инцидента и е била част от станция за вземане на проби от сярна киселина в блока за алкилиране на рафинерията. Недостатъчното затягане между тръбата и компресионната връзка позволява тръбата да бъде изтласкана от съединението, най-вероятно от вътрешно налягане.

Пълният доклад от разследването ще намерите на този линк.

Perez Farms – 21.07.2013 г.

При използване на инжекционна помпа на маркуча има дупка с големина на иглен връх и работник е бил изпръскан със сярна киселина.

Работникът е носел очила открит тип. Първата струя буквално „издухва“ очилата на работника и киселината попада в очите му.

Pcc Structurals Inc – 26.02.2008 г.

Работничка извършвала смяна на химикали. Предполагало се, че трябва да постави натриева основа, но поставила 50% сярна киселина.

По време на смяната е била експонирана на киселината, която прониква между ръкавиците и работното облекло. Работничката обърква омокрянето с изпотяване и не измива киселината веднага.

Brenntag Pacific Inc. – 15.12.2011 г.

При доставка на сярна киселина шофьорът пада от стълбата на резервоара и по невнимание отваря клапана за прехвърляне на киселината. Като резултат от инцидента той получава изгаряния по краката, лицето и ръцете.

Valmont George Industries Inc – 15.01.2008 г.

Работещ е почиствал медни плочи в далечния край на резервоарите за анодиране. Инцидентът е станал, когато работещият се е обърнал и радиотелефонът, закачен отстрани на тялото му, се закача на един от PVC клапаните. Движението на тялото издърпва клапана  и тръбата се счупва, освобождавайки сярна киселина.

Резултатите от разследването показват:

 • няма достатъчно място за придвижване между резервоарите;
 • няма достатъчно място между клапаните, тръбите и резервоарите, за да бъде извършвано почистването на медните плочи по безопасен начин;
 • пътеката, водеща към мястото на злополуката, е „задръстена“ от тръби и оборудване, което прави изключително трудно движението.

Northstar Chemical Inc – 16. 10.2007 г.

Работещ е пълнел празни хлорни контейнери, намиращи се на палет. Контейнер, съдържащ сярна киселина, също се е намирал на палета. По невнимание хлорът е подаден към контейнера със сярната киселина и 11 работещи са била обгазени с хлор.

Научени уроци: Културата на безопасност като източник на злополуки

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.