(Не)научени уроци: Злополуки с киселини

В тази статия ще припомним някои от злополуките в България и по света, свързани с изгаряне от киселина. Някои от тях, за съжаление, завършват трагично.

Злополука при разтоварване на киселина

Инцидентът е станал при преливане на киселина от автоцистерна в резервоар на територията на завода.

При манипулацията е дефектирал свързващият шланг. Скъсал се е пластмасовият накрайник на резервоара и киселината е заляла работника.

За щастие той е бил с лични предпазни средства и голяма част от киселината е попаднала върху дрехите му, а не върху тялото.

Подобна злополука стана и в текстилна фабрика при преливане на сярна киселина от един съд в друг, когато аварира тръба и залива двама работници – мъж и жена

Изпръскване с киселина

Работникът  е пострадал от изпръскване с киселина, докато поправял помпа.

В маркуча на помпата имало остатъци от киселина, които са го заляли по ръцете и лицето.

Падане във вана

Два случая има на падане във вана поради подхъзване в едно  и също предприятие.

В първия случай дългогодишен служител на предприятието пада в намираща се наблизо вана с киселинни разтвори след като залита при почистване. Работникът е бил на длъжност  галванизатор цианови вани-регулировчик. След опити за лечение, работникът почива.

Във втория случай пострадва работник от фирма изпълнител на оборудването. Мъжът се е подхлъзнал и е паднал в една от ваните. По възможно най-бързия начин е бил изваден от там и веднага му е оказана медицинска помощ, но за съжаление пострадалият почива.

Пренасяне на сярна киселина с кофа

Млад работник носел кофа със сярна киселина, за да коригира концентрацията в специализираната вана.

Това се правело всяка сутрин в цеха. По неизвестни причини дръжката на кофата, в която работникът пренасял киселината, се е скъсала и тя се разсипала, а младият мъж е паднал в образувалата се локва.

За радост, той успял да реагира много бързо и да скочи във вана с вода и това го е спасило от тежки изгаряния.

Залят от киселина при производствена авария

49-годишен мъж бе обезобразен при трудова злополука със сярна киселина в завод за производство на акумулаторни батерии.

Малко преди обяд възниква производствена авария, при която се е скъсала PVC-тръба. От нея е изтекла концентрирана сярна киселина, която заляла работника.

Уроци от чужбина

Tesoro Refining And Marketing Company Llc – 12.02.2014 г.

Двама работещи са извършвали ремонт на пробовземна станция. Единият работещ завърта клапан, за да включи потока от разтвор на сярна киселина, когато внезапно, поради неправилно поставена втулка в компресионна сглобка, киселината изтича под налягане.

Този работник получава повърхностни изгаряния по челото, лицето и врата, а вторият работещ получава изгаряния по лицето и врата.

Perez Farms – 21.07.2013 г.

При използване на инжекционна помпа на маркуча има дупка с големина на иглен връх и работник е бил изпръскан със сярна киселина.

Работникът е носел очила открит тип. Първата струя буквално „издухва“ очилата на работника и киселината попада в очите му.

Pcc Structurals Inc – 26.02.2008 г.

Работничка извършвала смяна на химикали. Предполагало се, че трябва да постави натриева основа, но поставила 50% сярна киселина.

По време на смяната е била експонирана на киселината, която прониква между ръкавиците и работното облекло. Работничката обърква омокрянето с изпотяване и не измива киселината веднага.

Brenntag Pacific Inc. – 15.12.2011 г.

При доставка на сярна киселина шофьорът пада от стълбата на резервоара и по невнимание отваря клапана за прехвърляне на киселината. Като резултат от инцидента той получава изгаряния по краката, лицето и ръцете.

Valmont George Industries Inc – 15.01.2008 г.

Работещ е почиствал медни плочи в далечния край на резервоарите за анодиране. Инцидентът е станал, когато работещият се е обърнал и радиотелефонът, закачен отстрани на тялото му, се закача на един от PVC клапаните. Движението на тялото издърпва клапана  и тръбата се счупва, освобождавайки сярна киселина.

Резултатите от разследването показват:
– няма достатъчно място за придвижване между резервоарите;
– няма достатъчно място между клапаните, тръбите и резервоарите, за да бъде извършвано почистването на медните плочи по безопасен начин;
– пътеката, водеща към мястото на злополуката, е „задръстена“ от тръби и оборудване, което прави изключително трудно движението.

Northstar Chemical Inc – 16. 10.2007 г.

Работещ е пълнел празни хлорни контейнери, намиращи се на палет. Контейнер, съдържащ сярна киселина, също се е намирал на палета. По невнимание хлорът е подаден към контейнера със сярната киселина и 11 работещи са била обгазени с хлор.

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.