ZOOM среща по безопасност: Инструктажи

В безплатното телеобучение за абонати на ЗБУТ НОРМИ и ПРАКТИКА анонсирахме нашата идея да опитаме с онлайн среща по безопасност, в която да дискутираме различни теми.

Въпреки че седмицата на безопасността тази година е посветена на мускулно-скелетните смущения, решихме да започнем нашите срещи с нещо по-прозаично, а именно – ИНСТРУКТАЖИТЕ. В пощата ни има десетки въпроси, на които сме отговаряли през годините и решихме да споделим нашето становище по част от тях.

В петък, 30 октомври, от 10.00 до 11.00 ч. ще направим онлайн среща чрез платформата ZOOM. По време на срещата ще коментираме 7 въпроса, свързани с инструктажи, които сме получили в нашата поща (въпросите можете да прочетете по-долу).

Ако остане време (тъй като могат да възникнат дискусии още по първите въпроси), ще сме на разположение и за други ваши въпроси.

ВНИМАНИЕ: Срещата е с регистрация и изисква инсталиране на ZOOM приложението на компютъра или използване на мобилното приложение на телефон/таблет (за Android, за iPhone)

Тази наша първа среща ще бъде достъпна безплатно за всеки заявил участие – независимо дали е абонат на ЗБУТ НОРМИ и ПРАКТИКА или не.


КОГА: 30 октомври (петък), 10.00 – 11.00 ч.

КЪДЕ: Онлайн чрез приложението ZOOM

КАКВО: Коментираме въпроси за инструктажите

УСЛОВИЕ ЗА УЧАСТИЕ: Наличие на инсталирано приложение ZOOM

ЦЕНА: Безплатно!

РЕГИСТРАЦИЯ чрез следния линк:  https://zoom.us/meeting/register/tJcrf-iopjMjGNVnw8fvOoSWNtHoVqTk0NoJ


Въпроси за инструктажите, които ще коментираме:

Въпрос 1
В наше поделение в друг град, за първи път (поне в моя стаж) се назначава човек. Аз съм човекът в организацията, който провежда началния инструктаж по ЗБУТ. Няма да бъда командирован в другия град, нито пък лицето ще дойде при мен да го инструктирам.
Директорът на поделението е определен да провежда периодичния инструктаж. Въпросите ми са свързани с това: може ли той да проведе началния инструктаж и в каква книга трябва да бъде записан? Книга за начален инструктаж имам при мен, но в другия град имат само Книга за инструктаж по безопасност и здраве при работа, в която се отразяват проведените периодични инструктажи.

Въпрос 2
В какъв период след провеждане на началния инструктаж, следва да се проведе перодичния? Например: Лицето е назначено на работа на 04.04.2013 г. и тогава му е проведен началния инструктаж.
Длъжността не е свързана с висок производствен риск, не се провеждат ежедневни инструктажи по чл.15 от Наредба № РД 07-2. Трябва ли в същата година да се провежда периодичен инструктаж (ако да – в какъв срок след началния) или периодичният инструктаж следва да се проведе на 04.04.2014 г.?

Въпрос 3
След като на работник отсъствал повече от 45 работни дни се прави извънреден инструктаж, означава ли че и на жена върнала се от майчинство също се прави такъв? И вторият ми въпрос – има ли нещо по-особено в извънредния инструктаж и издава ли се някаква бележка или документ, че е проведен извънреден изнструктаж или просто се вписва в книгата, както при периодичния?

Въпрос 4
Провеждаме обучение на служители, свързано с игри и спортни съоръжения, изнесено извън работата в почивните дни. Какъв трябва да бъде инструктажа за безопасност, който трябва да се направи и необходимо ли е всички да се подпишат.

Въпрос 5
Как да процедираме, когато се налага да преместваме работник на друго работно място/на друга машина, с други функции/, но в рамките на един цех. Например, тъй като днес няма материал да се захрани машината на която работи, ние го изпращаме на друга принципно различна, за да не го изпращаме в принудителна отпуска. Досега ние винаги провеждахме инструктаж на работното място /когато е за първи път /и периодичен за следващи пъти. Правилно ли сме постъпвали?

Въпрос 6
При провеждане на периодичен инструктаж (в моя случай на 3 месеца) лицето е в болнични и не може да присъства. Какво отбелязвам в книгата за периодичен инструктаж в съответните графи? Трябва ли след връщането му от болнични да му се провежда инструктаж и какъв? Болничният му е за 45 дни.

Въпрос 7
На лице постъпило на работа по временен трудов договор – март 2014г. е проведен начален инструктаж. След изтичане срока на договора лицето се назначава отново на същата работа в същото предприятие, но с прекъсване от около две седмици след изтичането на договора. Необходимо ли е отново да бъде проведен начален инструктаж и съответно да се издаде служебна бележка за провеждането му, както и инструктаж на работното място?

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.