10 правила при ухапване от змия

В народните представи змиите излизат от дупките си на Свети Четиридесет мъченици или на Благовещение, а на Йеремия (Еремия, Зъмски ден, Ирима – български празник, който се празнува на 1 май) излиза техният цар.

Кои са опасните отровни змии в България

В България се срещат 18 вида змии, два от които имат отрова опасна и за човека. Отровата на нашите змии представлява микс от хемотоксини (засягат кръвта и нейните функции), невротоксини (повлияват предаването на нервния импулс чрез взаимодействие с мембранните протеини или йонните канали) и други токсини с по-слаба проява.

Пепелянката (Vipera ammodytes) е по-разпространения вид от двете отровни змии. Среща се по топли, припечни склонове в цялата страна до около 1450 m в планините. Има рогче на върха на муцуната, тялото достига до ок. 85 cm.

Усойницата (Vipera berus) се среща в главно планините между 1000 и 2700 m. В Източна Стара планина и Лудогорието се среща и на по-ниска надморска височина, но като цяло срещите с този вид в СИ България са много редки. Обитава влажни планински ливади обрасли с храсти, по-рядко се среща в дерета и гори. Няма рогче на върха на муцуната, тялото достига до около 70 cm.

Ухапванията от змии в България не са рядкост и всяка година няколко десетки хора стигат до лечение в болнично заведение.

За последните 100 г. смъртните случаи са много малко и в повечето случаи се дължат на късно потърсена или неправилно оказана първа помощ.

Децата и възрастните хора като правило понасят ухапванията по-тежко и усложненията при тях са по-вероятни.

По време на теренни изследвания в периода 2003—2009 г. четирима херпетолози и сътрудници на НПМ бяха ухапани от усойници в Западна Стара планина (1), Родопите (1) и Осоговска планина (2). В два от случаите е приложен серум, а в два е проследено развитието на симптомите без прилагането на серум.

Най-честите симптоми след ухапване от усойница са:

  • оток в района на ухапването,
  • гадене,
  • изпотяване,
  • болки в корема,
  • повръщане,
  • студени и топли вълни и
  • подуване на меки тъкани (устни, език, лице, клепачи).

Отровата на подвида Vipera berus bosniensis, който живее в България се оказва, че съдържа и силна невротоксична съставка. По всяка вероятност, именно тя предизвиква проблеми в предаването на командите на централната и периферна нервна система водещо до общо замайване, нарушена координация, двойно виждане и дори птоза (падане) на клепачите.

Какво да правим при ухапване от змия?

# 1 Не изпадайте в паника!

Контролирайте емоцията си и не преследвайте змията, за да я убиете. В много от случаите става дума за смок или водна змия. Не пипайте убити змии. Рефлексите за нападение и хапане може да се запазят дори в ‘мъртва’ змия.

#2 Опитайте се да запомните как изглежда змията, която ви е ухапала.

Обърнете внимание на окраската на гърба, има ли добре изразено рогче на муцуната или не, колко е дълга. Ако сте в състояние, направете снимка с фотоапарат или телефона си. Ако не можете, поне се постарайте да запишете часа на ухапването — това е важна информация за лекуващия лекар!

#3 Прегледайте ухапаното място и вижте как изглежда захапката на змията.

Ако е с форма на подкова очертана от малки зъбчета, най-вероятно е смок. Ако установите две видимо по-големи дупчици на разстояние 10-14 mm една от друга и мястото на ухапване започне да отича, почти е сигурно, че змията е отровна.

#4 Изсмукване на кръв с устата НЕ СЕ ПРЕПОРЪЧВА!

Ако има кръвотечение оставете кръвта да тече. До известна степен може да си помогнете, като изстисквате ухапаното място. Използвайте екстрактор за изсмукване на отровата. Изтеглянето на отровата е ефективно, ако започне в първата минута от ухапването и продължи поне 20 минути.

#5 Не използвайте турникети!

Слагането на турникети не подобрява/облекчава клиничното развитие на симптомите. Задължително отстранете всякакви гривни, часовници, украшения и бижута. Оставянето им може да доведе до усложнения с некроза и дори до ампутация на крайници! Направете леко пристягаща (компресивна) превръзка с ластичен бинт, като се започва от горния далечен край на ухапването. Не стягайте много превръзката, тя има за цел да забави разпространението на отровата, но не и да спре движението на кръвта в крайника.

#6 Пийте течности!

Пиенето на течности в началните етапи е от ключово значение за намаляване на възможния токсикологичен ефект.

#7 Не тичайте!

Запазете спокойствие на духа и се концентрирайте как най-бързо да се придвижите към колата си или място за почивка. Движете се с бърз ход без да тичате, като се опитвате да не движите засегнатия крайник.

#8 Какво трябва да знаем за кризата

До 1 час след ухапването трябва да стигнете до място, където пострадалият може да прекара първоначалната криза ако е ухапан от отровна змия. Кризата може да протече със силни коремни спазми, повръщане на храна и стомашни сокове, мускулни крампи, световъртеж, топли и студени вълни, болки в цялото тяло.

Отокът в мястото на ухапването е най-добре проявен в първите часове. Постепенно намалява и след 6-8 часа вече е разпределен по-равномерно в засегнатия крайник. За да облекчите болката, по всяко време може да сложите върху ухапаното/отекло място парче лед увито в марля и найлонов плик.

#9 Критичният период

Критичният период за преживяване от ухапването без прилагане на противозмийски серум в общия случай е в първите 4-5 ч. Транспорт до болнично заведение се препоръчва във всички случаи на ясно изразена алергичност, признаци на общо отравяне, слаба имунна система, лошо общо здравословно състояние и нервна лабилност.

Насочете се към най-голямото населено място (най-добре към областния център) в района където се намирате. Противозмийски серум обикновенно не е наличен в малките градове и села и само ще загубите време да търсите помощ в здравни пунктове и малки болници.

#10 Слагането на серум може и да е опасно!

В общия случай, слагането на серум 18-24 ч. след ухапване дори и от отровна змия е излишно при здрав човек. В редки случаи е възможно забавено действие на отровата. Ето защо при съмнения на лекуващия лекар, болният може да остане под наблюдение до 3-4 дни след ухапването.

Слагането на серум особено при при деца и възрастни хора е уместно само ако има сигурни признаци, че ухапването е от отровна змия. Широко практикуваното слагане на серум ‘за всеки случай’ може да причини тежки странични алергични и имунни реакции.

Птозата (падане) на клепачите и дисфункцията на други мимически мускули са най-явните последствия от действието на нервно-паралитичната съставка на отровата при Vipera berus bosniensis. В най-лошия случай, невротоксичното отравяне може да прогресира до затруднения в дишането и парализа на дихателната мускулатура.

Снимка: Benny Trapp [GFDL or CC BY 3.0]

📖 ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

📙 Полезно от ЗБУТ НОРМИ и ПРАКТИКА Трудова злополука – смърт от ухапване от насекомо
🔗 5-те най-често срещани грешки при оказването на първа помощ
🔗 Кърлежите могат да убиват

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.