10 правила при ухапване от змия

В народните представи змиите излизат от дупките си на Свети Четиридесет мъченици или на Благовещение, а на Йеремия (Еремия, Зъмски ден, Ирима – български празник, който се празнува на 1 май) излиза техният цар.

Кои са опасните отровни змии в България

В България се срещат 18 вида змии, два от които имат отрова опасна и за човека. Отровата на нашите змии представлява микс от хемотоксини (засягат кръвта и нейните функции), невротоксини (повлияват предаването на нервния импулс чрез взаимодействие с мембранните протеини или йонните канали) и други токсини с по-слаба проява.

Пепелянката (Vipera ammodytes) е по-разпространения вид от двете отровни змии. Среща се по топли, припечни склонове в цялата страна до около 1450 m в планините. Има рогче на върха на муцуната, тялото достига до ок. 85 cm.

Усойницата (Vipera berus) се среща в главно планините между 1000 и 2700 m. В Източна Стара планина и Лудогорието се среща и на по-ниска надморска височина, но като цяло срещите с този вид в СИ България са много редки. Обитава влажни планински ливади обрасли с храсти, по-рядко се среща в дерета и гори. Няма рогче на върха на муцуната, тялото достига до около 70 cm.

Ухапванията от змии в България не са рядкост и всяка година няколко десетки хора стигат до лечение в болнично заведение.

За последните 100 г. смъртните случаи са много малко и в повечето случаи се дължат на късно потърсена или неправилно оказана първа помощ.

Децата и възрастните хора като правило понасят ухапванията по-тежко и усложненията при тях са по-вероятни.

По време на теренни изследвания в периода 2003—2009 г. четирима херпетолози и сътрудници на НПМ бяха ухапани от усойници в Западна Стара планина (1), Родопите (1) и Осоговска планина (2). В два от случаите е приложен серум, а в два е проследено развитието на симптомите без прилагането на серум.

Най-честите симптоми след ухапване от усойница са:

  • оток в района на ухапването,
  • гадене,
  • изпотяване,
  • болки в корема,
  • повръщане,
  • студени и топли вълни и
  • подуване на меки тъкани (устни, език, лице, клепачи).

Отровата на подвида Vipera berus bosniensis, който живее в България се оказва, че съдържа и силна невротоксична съставка. По всяка вероятност, именно тя предизвиква проблеми в предаването на командите на централната и периферна нервна система водещо до общо замайване, нарушена координация, двойно виждане и дори птоза (падане) на клепачите.

Какво да правим при ухапване от змия?

# 1 Не изпадайте в паника!

Контролирайте емоцията си и не преследвайте змията, за да я убиете. В много от случаите става дума за смок или водна змия. Не пипайте убити змии. Рефлексите за нападение и хапане може да се запазят дори в ‘мъртва’ змия.

#2 Опитайте се да запомните как изглежда змията, която ви е ухапала.

Обърнете внимание на окраската на гърба, има ли добре изразено рогче на муцуната или не, колко е дълга. Ако сте в състояние, направете снимка с фотоапарат или телефона си. Ако не можете, поне се постарайте да запишете часа на ухапването — това е важна информация за лекуващия лекар!

#3 Прегледайте ухапаното място и вижте как изглежда захапката на змията.

Ако е с форма на подкова очертана от малки зъбчета, най-вероятно е смок. Ако установите две видимо по-големи дупчици на разстояние 10-14 mm една от друга и мястото на ухапване започне да отича, почти е сигурно, че змията е отровна.

#4 Изсмукване на кръв с устата НЕ СЕ ПРЕПОРЪЧВА!

Ако има кръвотечение оставете кръвта да тече. До известна степен може да си помогнете, като изстисквате ухапаното място. В началните етапи се препоръчва студен компрес (например парцалче потопено в планински поток).

#5 Не използвайте превръзки и турникети!

Слагането на превръзки или турникети не подобрява/облекчава клиничното развитие на симптомите. Задължително отстранете всякакви гривни, часовници, украшения и бижута. Оставянето им може да доведе до усложнения с некроза и дори до ампутация на крайници!

#6 Пийте течности!

Пиенето на течности в началните етапи е от ключово значение за намаляване на възможния токсикологичен ефект.

#7 Не тичайте!

Запазете спокойствие на духа и се концентрирайте как най-бързо да се предвижите към колата си или място за почивка. Движете се с бърз ход без да тичате.

#8 Какво трябва да знаем за кризата

До 1 час след ухапването трябва да стигнете до място, където пострадалият може да прекара първоначалната криза ако е ухапан от отровна змия. Кризата може да протече със силни коремни спазми, повръщане на храна и стомашни сокове, мускулни крампи, световъртеж, топли и студени вълни, болки в цялото тяло.

Отокът в мястото на ухапването е най-добре проявен в първите часове. Постепенно намалява и след 6-8 часа вече е разпределен по-равномерно в засегнатия крайник. За да облекчите болката, по всяко време може да сложите върху ухапаното/отекло място парче лед увито в марля и найлонов плик.

#9 Критичният период

Критичният период за преживяване от ухапването без прилагане на противозмийски серум в общия случай е в първите 4-5 ч. Транспорт до болнично заведение се препоръчва във всички случаи на ясно изразена алергичност, признаци на общо отравяне, слаба имунна система, лошо общо здравословно състояние и нервна лабилност.

Насочете се към най-голямото населено място (най-добре към областния център) в района където се намирате. Противозмийски серум обикновенно не е наличен в малките градове и села и само ще загубите време да търсите помощ в здравни пунктове и малки болници.

#10 Слагането на серум може и да е опасно!

В общия случай, слагането на серум 18-24 ч. след ухапване дори и от отровна змия е излишно при здрав човек. В редки случаи е възможно забавено действие на отровата. Ето защо при съмнения на лекуващия лекар, болният може да остане под наблюдение до 3-4 дни след ухапването.

Слагането на серум особено при при деца и възрастни хора е уместно само ако има сигурни признаци, че ухапването е от отровна змия. Широко практикуваното слагане на серум ‘за всеки случай’ може да причини тежки странични алергични и имунни реакции.

Птозата (падане) на клепачите и дисфункцията на други мимически мускули са най-явните последствия от действието на нервно-паралитичната съставка на отровата при Vipera berus bosniensis. В най-лошия случай, невротоксичното отравяне може да прогресира до затруднения в дишането и парализа на дихателната мускулатура.

Снимка: Benny Trapp [GFDL or CC BY 3.0]

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Подарете си спокойствие със
една година
ЗБУТ НОРМИ и ПРАКТИКА
Получаваш и 3 безплатни обучения