Какво да правим при ампутация на крайник по време на работа

Ампутацията е отделяне на част от човешкото тяло, например крак, ръка, нос или ухо вследствие на травма. До ампутация на крайник може да се стигне при работа в опасната зона на движещи се части – например работа с банциг, струг, абкант и подобни, при които има въртящи се части, линейно движещи режещи се части или отсичащи части.

Факт е, че ампутиран пръст или дори крайник може да бъде възстановен отново, макар и не винаги. Ако злополуката е довела до пълна ампутация (частта на тялото е напълно отрязана), понякога тя може да бъде прикрепена отново.

При частична ампутация остава връзка с мека тъкан. В зависимост от това колко тежко е нараняването, частично отрязаният край може или не може да бъде възстановен отново.

При частична или пълна ампутация ще има:

 • кървене – по-малко или много силно в зависимост от мястото на нараняването;
 • болка (степента на болка не винаги е свързана със сериозността на нараняването или с количеството на кървене);
 • смачкана телесна тъкан.

Първа помощ

1. Проверете дишането и кръвообращението. Ако е необходимо, започнете спасително дишане, кардиопулмонална реанимация (CPR) или контрол на кървенето. Кое ще бъде първо, зависи от състоянието на пострадалия.

2. Опитайте се да успокоите човека възможно най-много. Ампутацията е болезнена и много плашеща, както за пострадалия, така и за вас.

3. Контролирайте кървенето чрез натиск върху раната. Повдигнете пострадалата зона на тялото.

Ако кървенето продължава, проверете отново източника на кървене и отново притиснете с помощта на някой, който не е уморен.

Само ако има животозастрашаващо кървене, то тогава можем да преминем към използване на турникет. Но какво означава животозастрашаващо?

В тялото на един 75 килограмов възрастен човек има около 5 литра кръв. При загуба на повече от 40 % (което са 2 литра) от кръвта е необходима агресивна реанимация, извършвана от медицински специалисти, за да се предотврати смъртта.

При срязване в областта на подбредрицата и засягане на артерията кръвта изтича със скорост 225 милилитра в минута. Това означава, че тази кръвозагуна е животозастрашаваща – след 10  минути човекът може да си е отишъл от кръвозагуба.

Все пак, отново напомняме, понякога озползването на турникет може да причини повече вреда, отколкото полза.

4. Запазете отделените части от тялото и се уверете, че остават при лицето. Ако е възможно, отстранете всичко, което може да замърси раната, след което внимателно изплакнете частта на тялото, ако изрязаният край е мръсен.

Опаковайте изрязаната част в чиста, влажна кърпа, поставете я в запечатана пластмасова торба и поставете торбата в ледена водна баня.

НЕ поставяйте частта от тялото директно във вода без да използвате пластмасова торбичка.

НЕ поставяйте отрязаната част директно върху лед. НЕ използвайте сух лед, тъй като това ще доведе до измръзване и нараняване на частта.

Ако няма налична студена вода, оставете частта колкото е възможно по-далеч от източници на топлина. Осигурете информация за това да бъде предадена на медицинския екип. Охлаждането на отрязаната част позволява повторно свързване в по-късен момент. Без охлаждане, отрязаната част е добра само за повторно прикачване за около 4 до 6 часа.

5. Дръжте пострадалия затоплен.

Вземете мерки, за да предотвратите шока. Поставете пострадалия легнал, повдигнете краката на около 30 сантиметра и покрийте тялото с палто или одеяло.

НЕ поставяйте пострадалия в това положение, ако има подозрение за нараняване на главата, шията, гърба или крака или ако пострадалият е в безсъзнание.

След като кървенето е под контрол, проверете пострадалия за други признаци на нараняване, които изискват спешно лечение. Ако има счупвания, други наранявания, тогава може да започнете да оказвате помощ и за тях.

6. Останете с пострадалия, докато пристигне медицинска помощ.


Не забравяйте, че спасяването на живота на човека е по-важно от запазването на част от тялото!


Не правете следното

 • НЕ пренебрегвайте други, по-малко очевидни, наранявания.
 • НЕ се опитвайте да закрепите обратно на мястото й някоя част чрез натискане, бутане и др.
 • НЕ решавайте, че част от тялото е твърде малка, за да я спасите.
 • НЕ поставяйте турникет, освен ако кървенето не е животозастрашаващо, тъй като целият крайник може да бъде увреден.
 • НЕ създавайте у пострадалия напразни надежди за пълно възстановяване.

Ампутация на пръст

Ако пръстът е напълно отделен, направете следното:

 • Внимателно почистете ампутираната част с вода или, ако е възможно, със стерилен физиологичен разтвор.
 • Покрийте го с марля и го поставете във водонепропусклива торбичка.
 • Поставете торбата върху лед в запечатан контейнер или друга водонепропусклива торба.
 • Не позволявайте ампутираната част да бъде в пряк контакт с лед. Може да я повредите допълнително.
 • Вземете ампутираната част с вас и поддържайте контрол над нея, докато не я предадете на лекар.

Онлайн обучение по първа долекарска помощ 

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.