Здравето и безопасността не са бюрокрация, господа от И.П.И!

Благодаря Ви, колеги! Знаех си, че вярвате в своята работа и я цените! Това е важното – да показваме, че ни има, че работим за живота и здравето на хората и че не позволяваме да се формира обществено мнение за това, че сме излишни!

Някои колеги ме попитаха какво целя с тази моя реакция и дали не обръщам прекалено много внимание на едно НПО от дългия списък на подобни. Медиите обърнаха внимание, някои публикуваха списъка с „бюрократичните стъпки“! Тази информация ще се прочете от настоящи или бъдещи работодатели и мениджъри.

Медиите са четвъртата власт, нали? Докато в медиите не се говори за важността на ЗБУТ или е в посока „бюрокрация“, няма да ни чуе и никоя от държавните институции. Затова поисках гласност и протестирах, а заедно с мен и над 170 човека! Благодаря Ви и отново казвам: „Прекрасни сте!“

Вашият отзвук ме накара най-накрая да се реша да направя нещо, което обмислям повече от година – да направя Фейсбук група за ЗБУТ взаимопомощ. Направих я затворена, за да споделяме само ние, членовете на групата, информация и знания за ЗБУТ (само членове ще могат да четат публикациите).

Ако се чувствате част от ЗБУТ, ако искате да споделяте, станете част от нашата групаЛИНК КЪМ ГРУПАТА


Вчера се запознахме с новото „изследване“ на Института за пазарна икономика и останахме възмутени от това, че „безопасност на труда“, както са го нарекли, било сред типичните бюрократични сфери, а инструктажът и запознаването с оценката на риска са включени в дейностите, които отнемат от времето и парите на работодателя за бюрокрация.

С нещо набързо скалъпено от ИПИ сриват за минутки граденото с години от нас и много колеги, затова решихме с това отворено писмо да се обърнем към създателите на въпросното изследване и българските медии.

Колеги, оставете за малко пасивността и подкрепете нас и своята работа. Впишете в коментарите Вашето мнение за тези констатации на ИПИ или просто сложете текста „Подкрепям“, за да бъдем единни в това, че животът и здравето на хората не са бюрокрация!

Здравето и безопасността не са бюрокрация

 

ОТВОРЕНО ПИСМО

ДО
ИНСТИТУТ ЗА ПАЗАРНА ИКОНОМИКА

Копие до: БЪЛГАРСКИТЕ МЕДИИ

Относно: публикувана информация за изследване „Индекс на бюрокрацията“

Днес се запознахме с разработката на Института за пазарна икономика, наречена „Индекс на бюрокрацията“, и останахме възмутени от приравняването на важни дейности в областта на „безопасност на труда“ към бюрократичните такива.

Да, наистина, ние работещите в областта на безопасност и здраве при работа, не можем да се оплачем от липса на бюрокрация и в нашата дейност. Типичен пример е подаването на уведомление за липса на промени по чл. 15 от Закона за здравословни и безопасни условия на труд, което очакваме да бъде премахнато.

Изборът на И.П.И обаче на дейности, които да нарекат бюрократични и които да остойностят, е меко казано странен.

Нещо повече, описанието им показва пълно непознаване на материята или изискванията и навежда на мисълта за нещо набързо скалъпено.

Във време, когато данните в България показват запазване и дори увеличаване на броя на смъртните трудови злополуки и увеличаване на нарушенията от страна на работодателите на основни правила по безопасност, да наречеш запознаването на работника с рисковете по време на работа и инструктирането му за това как да пази живота и здравето си бюрокрация, за нас е възмутително.

Да не говорим, че изчисленията на И.П.И са леко грешни – няма нормативно изискване за провеждане на инструктаж на 6 месеца.

След като в последните няколко месеца научавахме от медиите за пожари, довели до десетки загинали хора, да опишеш проиграването на плана за евакуация бюрокрация, е пошло.

Сметките на И.П.И са грешни и по тази точка – за тяхното хипотетично предприятие няма изискване за проиграване два пъти годишно, а само за един път годишно.

Ако в бързината си преименувал „комитет по условия на труд“ на „вътрешна комисия по трудова медицина“ и явно нямаш никаква представа какво оценяваш и остойностяваш, как можеш да го наречеш бюрокрация и да го оцениш.

Сега, когато възрастните работещи ще стават все повече и повече и ще ни трябват здрави и по-дълго работоспособни хора, да вкараш важни дейности за опазване на живота и здравето в графата „бюрокрация“ е обидно за нас като хора, които работим в тази област, обучаваме и убеждаваме колко съществени са именно тези „бюрократични“ стъпки.

Пак повтаряме – има достатъчно бюрокрация и в нашата дейност. Достатъчно беше от И.П.И да се поинтересуват наистина кои са тези стъпки, които често се считат за изготвяне и поддържане на „бумащина“ от специалистите по ЗБУТ.

От И.П.И обаче са подходили по лесния начин – набързо скалъпване на нещо за отчитане на дейност, без да се интересуват, че наричат „бюрокрация“ опазването на живота и здравето на хората и че наричат „бюрократи“ хиляди колеги, които ежедневно полагат усилия именно всеки един човек във фирмата да се прибере вкъщи жив и здрав, същевременно носейки на плещите си опасността от наказателна отговорност, ако това не се случи.

В заключение изразяваме пълно несъгласие с избора на И.П.И на дейности по безопасност и здраве при работа, които да нарекат „бюрократични“ и считаме, че този избор е некомпетентен, от една страна, и унизителен за нас и нашите колеги, от друга.

Остава само да кажем едно:

Здравето и безопасността не са бюрокрация, господа от И.П.И!

ЕКИП НА OTGOVORI.INFO

Д-Р ИНЖ. ДЕЯНА ИЛИЕВА
Д-Р СОФИЯ ЕВСТАТИЕВА, ДМ


Ето какъв отговор получихме от И.П.И. във връзка с нашето писмо:

Уважаема г-жо Илиева,

Уважаема г-жо Евстатиева,
Благодаря Ви за обратната връзка. Съжалявам, че сте се почувствали засегнати от нашата публикация. Имайте предвид, че в публикацията коментираме наличието на бюрократични стъпки, а не техния смисъл – било то полза или вреда за обществото. Никъде не сме казали, че една или друга от изброените стъпки следва автоматично да се броят като глупави и да отпаднат. Да, общата посока на нашите аргументи е, че бюрократичната тежест е голяма и може да се намали, но кои стъпки да отпаднат (или да станат напълно електронни) е обект на последващ анализ.
Разбирам, че термина „бюрократични стъпки“ е в основата на Вашето възмущение. Отново, под бюрократични стъпки не се визират „безсмислени“ такива, а стъпки, който произлизат от нормативни актове. Всичко, което работодателят е длъжен да направи, тъй като е разписано в един или друг нормативен акт, е бюрократична тежест – това няма отношение към смислеността на тези процедури, а просто към тяхното съществуване.
Приемаме забележките по някои конкретни процедури и ще ги прегледаме по-внимателно. Ще имаме ново издание през 2018 г. и се надявам тогава да успеем да доразвием идеята. Готови сме да си партнираме с по-широк кръг експерти в отделните области. Ако имате желание да се включите, за нас ще бъде само от полза да чуем повече експерти мнения. Също така, ако има конкретни бюрократични стъпки, който пречат на Вашата работа (споменавате такива), може да ни пратите материали (ако имате разписана позиция например), който бихме подкрепили.
В това писмо са копирани Светла Костадинова (изп. дир. на ИПИ) и Десислава Николова (главен икономист).
Поздрави и лека работа,
Петър Ганев
Коментар на Otgovori.Info:
Доколкото разбрахме, идеята на избора все пак е, че тези дейности могат да отпаднат или да станат електронни. Интересно как ще отпадне или ще стане електронно проиграването на плана за евакуация или  проверката на пожарогасителите?! Вероятно и от И.П.И смятат, че запознаването с рисковете и инструктажа също могат да отпаднат?

 Актуализация: Журналистите от „Полиграф“ доказаха, че медията е „детектор на истината“ – те публикуваха информация за нашето отворено писмо и показаха и другата гледна точка относно „бюрокрацията“. Благодаря!

Благодаря и на госпожа Росинка Проданова от БНР – Благоевград, която също прояви интерес към темата за безопасност и здраве при работа. За съжаление вчера не успяхме да се свържем за да се включа директно по време на разговора й с г-н Петров от И.П.И., но тя му зададе поставените от нас въпроси. Следващата седмица, във вторник, в предаването „Днес“ с Росинка Проданова ще може да чуете няколко думи от мен за предизвикателствата пред всички колеги, които работят в областта на ЗБУТ.


Благодарим на екипа на „Патриотичен десант“, които също споделиха нашето възмущение от определянето на осигуряването на здраве и безопасност за работещите като „тежест“ за предприемача.


Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

233 мнения за “Здравето и безопасността не са бюрокрация, господа от И.П.И!”

 1. Просто нямам думи!!!!! Колегите преди мен са казали достатъчно …..
  Всъщност имам много думи, но ще използвам само няколко – висша степен некомпетентност, безотговорност, безхаберие и най-важното – цинизъм!
  Подкрепям!

  Отговор
 2. Подкрепям ви изцяло! За жалост едно толкова лековато заключение, кара хората да вярват, че дейностите по организация на труда и опазване здравето и безопасността на работещите са формални… Съветът ми е ИПИ, през 2018 г., в новото си издание на публикацията, да развият идеите си и отбележат, че „нашите“ дейности, трябва да са начин на мислене и отговорност!

  Отговор
  • Благодаря Ви, г-н Евтимов,

   Да се надяваме, че от И.П.И. ще спазят декларираното желание да си партнират с организации в областта на здарве и безопасност за по-прецизен анализ.
   Хубава седмица :)

   Отговор
 3. Подкрепям.
  Правилата за безопасна работа са написани с кръвта на загиналите при трудови злополуки и само стриктното им спазване и надграждането на минималните изисквания ще намали броя на загиналите и инвалидите.

  Отговор
  • Благодаря, инж. Григорова,
   Наблюдаваме развитието на нормативната база и забелязваме, че в нея се правят промени в резултат на тежки злополуки и аварии – абсолютно доказателство на сентенцията, че всяко изискване е написано с кръв.
   Поздрави.

   Отговор
 4. Подкрепям Ви напълно!
  Много често нашата работа се омаловажава от работодатели и всякакви некомпетентни хора, което е много обидно. Ставаме много важни едва когато се случи нещо фатално. Но, ние трябва да продължаваме да се борим за създаване на една по-безопасна и здравословна работна среда, въпреки всички трудности. Много често при нашите обучения използваме следното мото : „Добрата работа е безопасната работа! Нека се върнем у дома здрави!“, което всъщност е най-важното за всеки един от нас.

  Отговор
 5. Напълно Ви подкрепям! А господата от И.П.И. трябва да знаят, че е цинично да използват термини като „бюрократични стъпки“ , когато става въпрос за живота, здравето и безопасността на работещите!

  Отговор
 6. ПОДКРЕПЯМ !! След всяка голяма морска или речна авария струвала живота на много моряци се променя законодателството като се допълват Наредби, Закони и Конвенции или се пишат нови, единиствено да се защити човешкия живот. Всеки опит да се игнорират БЗР или да се прилагат формално води рано или късно до травми или загуба на човешки животи. От тежката авария с кораба „Титаник“ заради която беше написана „Конвенцията за защита на човешкия живот на море“ до сега практиката показва, че фирми които инвестират в БЗР имат по-малко аварии и злополуки . кап. Михаил Симеонов Експерт “ Аварии, Застраховки, БЗР и Екология“ работил в „Параходство Българско Речно Плаване“-АД 06.10.2017г. гр. Русе

  Отговор
  • Благодаря Ви, кап. Симеонов,
   Информацията за конвенцията (не знаех до днес, че има връзка с аварията на Титаник) доказва, че за всяко изискване си има причина.

   Отговор
 7. ПОДКРЕПЯМ !! След всяка тежка морска или речна авария, законодателят променя или допълва наредби, закони или се правят Конвенции с цел да се защити човешкия живот на море и на река. Задачата на лицето отговарящо за „Безопасно и здравозловни условия на работа“ сега и за в бъдъще ще продължи да бъде много важна и отговорна. Няма нищо общо някаква мнима “ бюрокрация“ с защита на най-важното живота и здравето на работещите. кап. Михаил Симеонов работил в „Параходство Българско Речно Плаване“ на длъжност Експерт по Аварии, Застраховки, БЗР и Екология. 06.10.2017г.

  Отговор
 8. Здравейте, Деяна и София!
  Здравейте, колеги!
  Подкрепям изцяло Отвореното писмо заедно с интересните и интелигентни подкрепяния към него.
  За мен този анализ си е чиста проба „новинка-сапунка“ за медиите. Но добре показва и нищетата на родната ни пазарна философия.
  Защото основният критерий за зрелостта на бизнеса ни днес е хуманното отношение към хората, които работят за него!
  И затова сме ние насреща.
  Бъдете здрави, силни и правете безопасност!

  Отговор
  • Благодаря Ви, г-н Илиев,
   За съжаление, такива „новини-сапунки“ се подемат с отворено сърце от медиите и са симптом за липса на осъзнаване сред обществото за мястото на здраве и безопасност. А както знаем, осъзнаването и създаването на култура на безопасност са основата на положителното възприемане и активно участие както на ръководството, така и работещите, във всички процеси, с които се осигурява здраве и безопасност.
   Поздрави!

   Отговор
 9. Дори една предотвратена злополука, един спасен човешки живот, предотвратените детски сълзи от загубата на родител, един инвалид по-малко си струват. Ние ще продължим да напомняме на поверените ни хора за дебнещите ги опасности, да ги учим как да ги избягват, как да оказват първа помощ, да използват защитни средства, как да действат в аварийни ситуации, как да се пазят един – друг… Ако някой намира в това бюрокрация, то той не гледа където трябва. Нужно е просто да промени фокуса си.
  Желая успех и безаварийна работа на всички колеги!
  Благодаря Ви, госпожо Илиева, че ни направихте съпричастни с това!

  Отговор
 10. Подкрепям колеги, но ……..
  Предлагам някой от нас, който разполага с време и е от София да предложи на господата от Института по пазарна икономика някакво обучение, инструктаж някакъв (срещу заплащане разбира се), защото като гледах структурата на изследването, малко ми „пахне“ на некомпетентност. По принцип това е често срещано явление в българската бизнес среда, особено в сред експертите-икономисти и специалистите по човешки ресурси. И по медиите и в личен контакт съм слушал такива басни и сказки, които ме натъжават и развеселяват. Хубаво е човек да е компетентен във всичко, но за съжаление не е възможно.
  Лично аз си избира като бюрократична стъпка последния ред в таблицата „Обслужване на пожарогасители“. Следващият път като отида да ми проверят пожарогасителя на колата ще му го кажа в очите на майстора (хахахаха) бюрократ такъв „у-у-у-у-у-у“ (аз лично смятам, че си е услуга но в никакъв случай административна). Не е лошо като идея и подписването на договор със служба по трудова медицина- 8,1 часа. Това само „триоменето“ да го подпише работодателя ли е или включва и подписването. Нещо не са уточнили.
  Както и да е. По принцип мисля, че се отделя прекалено внимание на ИПИ (весели хора). Аз лично отдавна ги срещам в медийното пространство, но пък имам и дистанционно устройство за телевизора и мишка на лаптопа. В общия случай превключвам на друга програма или там каквото е.

  Отговор
  • Здравейте, г-н Петков,
   Имам едно подозрение, че при избора на „стъпките“ господата от ИПИ са написали това, което се случва при тях и по начина, по който им се представя. В тази връзка наистина имат нужда от едихн истински инструктаж :)
   Благодаря Ви за свежите думи за пожарогасителите, разсмяхте ме :)
   Хубава седмица :)

   Отговор
 11. Подкрепям естествено, защото все пак всеки нормален човек си дава сметка, че здравето и безопасността при изпълняване на трудовите ни дейности са важни точно толкова, колкото и съществуването и елементарните потребностите (хранене, тоалетна, спане и т.н.) на човек в ежедневието. Нима не е важно да се приберем живи и здрави вкъщи при близките си, а пък на работното си място да се чувстваме спокойни и уверени. Безопасността и здравето трябва да е начин на мислене и отговорност за всеки и естествено трябва да се спазват правила и норми, трябва да се подсигуряват мерки и средства за осигуряване на безопасна работна среда, а не да се приемат за „бюрокрация и бумащина“
  Пожелавам здраве и лични успехи, безопасна и безаварийна работа на всички.

  Отговор
  • Благодаря, госпожо Бенинска,
   За нас, които работим в тази сфера, да се прибереш вкъщи жив и здрав са също толкова важни, но очевидно в обществото и сред работодателите все още има за какво да се работи, за да се осъзнае простото правило, че здраве и безопасност са част от цялостната дейност на фирмата за постигане на по-добри резултати.
   Пожелавам спокойна седмица :)

   Отговор
 12. Здравейте, поздравявам ви за отвореното писмо!
  Подкрепям ви напълно !

  Отговор
 13. ПОДКРЕПЯМ
  Освен прилагането на нормативната уредба за осигуряване на ЗБУТ, това което убягва на пишещите за бюрокрация е човешкото отношение и моралните норми на поведение по време на трудовия процес, което в много случаи помага за предотвратяване на трудови злополуки. Когато говорим за креативен подход във всяка една рискова ситуация, да говорим за бюрокрация е най-малкото нелепо.

  Отговор
 14. Подкрепям, абсолютно съм съгласна с вас..много жалко, като се руши с лека ръка и се нарича бюрокрация здравето и безопасността, много жалко…

  Отговор
 15. Напълно подкрепям категоричната Ви позиция по повод на глупавите изводи на ИПИ. В много голяма част от българските фирми изискванията за ЗБУТ се подценяват драстично.

  Отговор
 16. Ако тези дейности не бяха важни, нямаше в цял свят да се изграждат системи за управление на ЗБУТ и Социална отговорност, базирани на стандартите на двете най-развити икономики: Американската- Социалната отговорност – SA 8000 и британската – BS OHSAS 18001. Напълно подкрепям отвореното писмо.

  Отговор
  • Благодаря Ви, инж. Кунчев,
   Прав сте. Въпросното „изследване“ е добър пример как съчетанието на желанието да си в медиите, липсата на компетентност и криворазбрана терминология водят до манипулация на общественото мнение в една доста опасна посока.

   Отговор
 17. Подкрепям! За повечето работодатели, да не кажа всички здравето и безопасността наистина са бюрокрация и харчене на пари за обезопасяване и ЛПС. Както впрочем и за повечето служители. За тях здраве и безопасност са някакви правила, които са наложени и трябва да се спазват пред „плашилото“ – човека отговорен за здраве и безопасност.

  Отговор
 18. Подкрепям позицията ви.
  Освен това отбелязвам, че изискванията на българското законодателство по отношение на създаването на здравословни условия на труд за работниците, поддържане на нивото на безопасност на работното място, осигуряване на необходимите мерки за защита на здравето на работниците и т.н. – не е твърде висока. Наречете го бюрократични сфери – евтин популизъм. Съставители на „изследване“ в Института за Пазарна Икономика – не знаят всички аспекти на дейността в областта на безопасните и здравословни условия на всички етапи от съществуване на обекти от намерението до ликвидиране.
  Практическата политика в тази област в страните от Европа и Америка не дава основание да се правят такива заключения.
  Присъединяването към страните от Международната организация на труда и в съответствие с Женевските конвенции в областта на защитата на труда правят тези изявления неприемливи.
  Като специалист в проектирането, мога да кажа, че съдържанието на „Плана за безопасността и здравето“ в проектната документация изисква значителни допълнения материали на обосновка на архитектурни решения.
  Готов съм да участвам в дискусията по всички въпроси, свързани със създаването и осигуряването на „здравословни условия за работа“.
  Главен специалист на OAO Гипроспецгаз
  Александр ИвановПоддерживаю Вашу позицию.
  Более того, отмечаю, что требования законодательства Болгарии в отношении создания здоровых условий труда работников, поддержания уровня безопасности на рабочих местах, обеспечения необходимых мероприятий по охране здоровья работников и т.д. – не слишком высокие. Называть это бюрократическими сферами – дешевый популизм. Составители «изследване» на Института за пазарна икономика – не знают всех аспектов деятельности в области обеспечения охраны труда на всех стадиях существования предприятий и других объектов от намерений до демонтажа и ликвидации.
  Практическая политика в данной области в странах Европы и Америки не дает повода делать подобные выводы.
  Присоединяясь к странам Международной Организации Труда и следуя Женевским конвенциям в области охраны труда делать подобные заявления недопустимо.
  Как специалист в области проектирования, могу отметить, что содержание «План за безопасност и здраве» в составе проектной документации требует существенного дополнения материалами по обоснованию принятых архитектурно-планировочных решений.
  Готов участвовать в дискуссии по всем вопросам в области создания и обеспечения «на здравословни условия на труд».
  Главный специалист ОАО «Гипроспецгаз»
  Александр Иванов

  Отговор
  • Благодаря, г-н Иванов,
   Благодаря и за вметката относно националните изисквания за здраве и безопасност. Благодарение на Вас имам възможност да се запозная и с изискванията на страни, които не са в Европейския съюз, и съм впечатлена от информацията, която е налична за специалистите и изискванията за анализ на бъдещите условия на труд още на етапа на проектирането. При нас често сме свидетели на не толкова добър резултат след осъществяване на проекта, който трудно може да се поправи или изисква твърде много средства за техническо решение, поради което и се минава на т. нар. организационни мерки – да информираме хората какви са рисковете и да се опитваме да ги учим какво и как да правят.

   Отговор
 19. ПОДКРЕПЯМ НАПЪЛНО
  ИПИ имат ли лекар специалист по трудова медицина и ако да, кой е този колега, положил подписа си под документа?

  Отговор
  • Благодаря д-р Илиева,
   Вероятно ИПИ имат обслужване от СТМ, но любопитният за мен въпрос е дали във фирмените им документи за учредяване на ГУТ (КУТ) наистина пише, че учредяват „Вътрешна комисия по трудова медицина“ и кой е дал съвета за това :)

   Отговор
 20. Здравейте!
  Нека да започнем с основното използвано понятие „бюрокрация“ и производните му такива. Според „Кратък политически речник на термините“ на Българското училище за политика: „Бюрокрацията в съвременните социални науки се определя като административна система от обучени професионалисти, която работи непрекъснато в съответствие с определени правила. Тази концепция за бюрокрацията се развива през 20 век, когато управлението от експерти започва да се налага все повече в администрациите на различните политическите системи и във всички големи организации като предприятия, професионални съюзи, политически партии и други.

  Германският социолог Макс Вебер (1864 – 1920) посочва няколко основни характеристики на бюрокрацията като административна система. Тя е йерархична, тъй като всеки служител има конкретни правомощия и е отговорен за изпълнението им пред по-висш служител. Бюрокрацията трябва да е безпристрастна и да решава поставените ѝ задачи, следвайки конкретни правила. Извършените действия трябва да се документират писмено. В бюрократичната система има непрекъснатост и приемственост – заемането на пост в нея означава извършването на целодневна работа срещу заплата, гаранция за сигурността на работното място и перспективи за професионално израстване. Служителите в бюрокрацията трябва да са компетентни – т. е. те се избират според професионалните им качества, обучават се за работата, която ще извършват; те осигуряват и контрол върху достъпа до официалната информация. Наличието на тези характеристики трябва да осигури по-голяма ефективност на администрацията.

  Бюрократичната организация от държавни служители, изпълняващи задачи, поставени от избраните на власт политици, е неизменна част от съвременните демократични държави. Контролът върху информацията, който осъществява бюрокрацията, често се посочва като заплаха за откритото демократично управление, тъй като администраторите биха могли да повлияят върху решенията на политиците. За избягване на този проблем се прилагат различни решения – засилване на политическия контрол върху нея, открит достъп до официалните документи и други.“

  Другари от И. П. И!
  1.Научете значението на думите, преди да ги използвате.
  2.Проучете материята преди да я оценявате.
  3.Помислете си – ако вашето дете загине следствие на трудова злополука, ще търсите ли отговорност за това, че не са спазени правилата за безопасност и здраве или ще приемете, че не е било нужно да се спазват, защото са само „бюрокрация“?
  4.Неграмотността по въпросите за безопасността и здравето при работа е резултат от дългогодишна погрешна държавна политика. Вашето „изследване“ само потвърждава това. Образованието, с цел промяна на манталитета (начина на мислене и осмисляне) на отношението към опазване на живота и здравето трябва да започва от ранна детска възраст. Да изискваш от работодателя за спазва правила за безопасност и здраве, без да му е изграден правилен начин на мислене още от „детската градина“ е поредната глупост на представителите на държавната власт. Крайно време е да разберете, че правилно отношение към материята не се изгражда с актове и наказателни постановления.
  5.Вие постъпвате като една учителка по английски език, която на родителска среща каза: „Аз виждам, че знанията на децата на са много и ще намаля критериите“. Което ме „втрещи“ и изразих своето несъгласие с начина й на мислене.
  6.Четиринадесет години полагам усилия заедно с екипа ни да „ограмотяваме“ работодатели и работници. Вие сега искате с „лека ръка“ да „зачеркнете“ постигнатото и да върнете ситуацията в „годините на социализма“. Не го разбирам.
  7.На базата на ежедневни трудови злополуки и пожари, вашето мнение е криминално и подсъдимо.
  8.Предполагам, че периодичните медицински прегледи, при които сме откривали ракови, сърдечни и други сериозни заболявания, и по този начин сме спасявали животи, също са „бюрокрация“ за вас.
  9.Предполагам, че ще настоявате за амнистия и обезщетение за осъдените работодатели и длъжностни лица, за вината им за загинали работници, защото спазването на правилата за безопасност и здраве са бюрокрация.
  10.Най-доброто което можете да направите е да си подадете оставката, „да си посипете главите с пепел“ и да се срамувате да излезете извън дома си.

  Отговор
  • Благодаря Ви, инж, Гаджемов, за изразеното мнение!
   Широкото тълкувание, което са направили от ИПИ, очевидно цели набързичко да се свърши, по-точно отчете, една работа. За мен цитираното от над 20 медии „изследване“ е направено на крак в някоя кафе пауза, като всеки от списалите го е споделил какво е чувал, че съществува по всяка от изброените дейности. Изчисленото време пък очевидно е на принципа „Хм…това ми звучи съвсем непознато и нямам представа за какво става въпрос – ще сложим повече нужно време“.

   Отговор
 21. Помощ! нещо не ми стана ясно от отговора на И.П.И: „Всичко, което работодателят е длъжен да направи, тъй като е разписано в един или друг нормативен акт, е бюрократична тежест – това няма отношение към смислеността на тези процедури, а просто към тяхното съществуване“. звучи ми, като написано, за да не бъде разбрано.
  Факт е, че все още много работодатели възприемат правилата по ЗБУТ и необходимостта от документиране на тези дейности като излишна „бумащина“ и губене на време. да не говорим пък за необходимостта от ресурси за тази дейност. До момента, когато не се случи нещо и „да не дава господ“ със загуба на човешки живот!

  подкрепям!

  Отговор
  • Отговорът на ИПИ само показва колко повърхностно са подходили по темата. Изводът обаче, който правят е, че изброеното е загуба на време и пари за работодателя. Доста странно, щом не смятат, че описаните дейности са безсмислени.

   Отговор
 22. Очарователно четиво от организация с гръмко име, която има за цел да „предоставя независима оценка и анализ на политиката на правителството, както и да служи като трибуна за обмяна на възгледи и мнения на икономисти и наблюдатели по различни въпроси.“
  „Компанията-модел, която покрива множество различни бюрократични сфери“, прилича по-скоро на изкопана от Света на Диска, отколкото на действащо предприятие.
  Доколкото схванах от описанието, компанията е съставена предимно от тесни специалисти (сумарно четири броя) в областите на банковото дело, трудово и осигурително право, ТРЗ, ЗБУТ и пр. А, забравих, че имат катаджия и пожарникар. Та тая китна сбирка от професионалисти в свободното си време заварява, боядисва, разхожда с баничарката и монтира на вилата на шефа въпросната метална ограда.
  Имайки предвид, че изследването е на годишна база, бих задал въпроса, кой аджеба си сменя банковата сметка, регистрира си автомобила в КАТ, подписва пълномощни и регистрира дружеството ВСЯКА година???
  БРАВО на колегите от ИПИ!
  ПОКЛОН!!!
  Безупречен пример!
  Като икономист бих се зарадвал повече на статия от типа „Не на ежегодното подаване на декларации без промяна на обстоятелствата!“ отколкото на горепосочената – „Не си обслужвайте пожарогасителите!“
  Надявам се, хумореската на ИПИ да ви е разсмяла също както мен!
  Поздрави на всички!
  Бъдете здрави!

  Отговор
  • Благодаря Ви, г-н Митев, за изразеното мнение!
   За съжаление не можах да се разсмея при четенето на „изследването“, но пък Вашето описание ми подобри настроението :)
   Поздрави!

   Отговор
   • Не си струва да се коментират безумиците в памфлетчето, което явно е породено от концепцията „Не знам какво точно преписах, но ще го публикувам, за да оправдая бюрократичното съставяне на фиша ми за заплата и да отида на поредния бюрократичен ултра-олинклузив-спа-и-уелнес-ресорт.“
    Отново поздравления към колегите икономисти от ИПИ, които с лекота сравняват и слагат под общ знаменател устройство за спасяване на човешки живот и имущество на предприятието – пожарогасител с несъществен за бизнеса, а дори и за държавната администрация инструмент – електронен подпис.
    Поздрави!

    Отговор
  • Ааааааааа господин Митев, от утре почвам да се упълномощавам да управлявам служебния автомобила. 18,1 часа ще се упълномощавам. Както се казваше в „комиците“ те така ви казаха да направя.

   Отговор
 23. Не зная чие мнение изразява ИПИ, не съм запознат и с анализа им, но прочитайки Вашето възражение, не приемам, че това е становище на работодателска организация, синдикална такава, представители на специалисти по БЗР и не на последно място сдружение на СТМ.
  Като председател на Сдружението на СТМ в България категорично възразявам и съм опонирал писмено от името на колегите против публикуваните през последните години намерения на различни институции /под предлог „намаляване на административната тежест“/ да се заличат основни изисквания, които от много години се практикуват в България:
  – опит да отпадне Правилника за ВТР от КТ /законопроект/
  – опит да се заличи задължението на работодателя да утвърди свои вътрешни правила за БЗР в КТ /законопроект/
  – заличаване задължителното членство в БЛС на лекарите от СТМ
  – активното платено медийно създаване на отрицателно мнение за дейността на „ВСИЧКИ“ СТМ в БТВ, а сега и за специалистите по БЗР
  – стремежът да отпаднат основни, цитирани от Вас и задължителни в Европейския съюз изисквания за осигуряване организация за осигуряване на БЗР
  В тази връзка огромен проблем остава фактът, че при изготвяне на законодателни промени, в „комисиите“ не участват винаги представители /инженери, лекари и други специалисти от сдружения с нестопанска цел/, които със своя професионален опит и знания могат предварително да дадат мнение за приложимостта на бъдещите текстове.
  Значителният брой заболявания с временна неработоспособност и трудов травматизъм, регистрирани ежегодно в страната в голямата си част са следствие от неглижиране на действащите в България нормативни изисквания областта на БЗР и пренебрегване на препоръките, които дават специалистите по БЗР и СТМ.
  Тежката икономическа обстановка и липсата на стимули от държавата /данъчни облекчения, при внос на нова техника; освобождаване от митнически такси на такава; намален коефициент за осигуряване за риск „Трудова злополука“ за фирми без трудов травматизъм – текстове, заличени от стария КСО/ не създават възможност и желание за инвестиции от работодателите и възможност за лоялна конкуренция в безопасността, производителността и ценообразуването. В момента за фирмите в един и същ отрасъл съществува уравниловка, независимо дали са допуснали трудови злополуки през последните 3 години – за застраховка против риск „Трудова злополука“.
  Разбира се винаги от правилото винаги има изключения, но не следва да се поставят под общ знаменател и в отрицателна светлина, с цел отричане на постигнатото всички специалисти, които са ангажирани в опазването на здравето и безопасността при работа.
  Всичко останало е прехвърляне на проблеми „от болната глава на здравата“ и „замитане“ на съществуващите проблеми и изисквания, под формата „намаляване на административната тежест“, модерен термин напоследък.

  ИМАТЕ КАТЕГОРИЧНАТА МИ ПОДКРЕПА!

  Отговор
  • Благодаря Ви, д-р Паскалев!
   Всякакви изследователи анализират безопасност и здраве при работа. Аз лично се надявам по-често Вие и Сдружението като професионалисти да се включвате във важните анализи и решения. Ще се радвам също и да споделяте Вашите инициативи и дейност с нас, за да следим отблизо накъде „вървят“ нещата.
   Поздрави!

   Отговор
 24. Не Ви подкрепям! Прави са- пълна бюрокращина сте и лапачи на пари! Там където наистина трябва да осъществявате контрол, не го правите, а само имитирате дейност, понеже са забъркани големите играчи, но пък виж- към малките фирми там нямате равни да прилагате „контрол“. Хич не ви дреме за здравето на работниците, само си търсите законно основание да вземате парите на фирмите и да си пълните гушите!

  Отговор
  • Здравейте, Криста,
   Имам подозрения, че обръщението Ви е насочено към колегите от инспекция по труда, тъй като всички, които изразяваме възмущението, си сме хора, които консултират или осъществяват контрол само във фирмите, в които работят, т.е. няма как да правят описания от Вас подбор между малки и големи фирми.
   Мнението Ви за мен е подкрепа на това, че е нужно да се мисли за здравето на работещите – от нас, от колегите, от контролните органи и от работодателите и не може да се счита за бюрокрация и губене на време и пари.

   Отговор
  • Вярно е Криста, както се пише в скеча на Тодор Колев „Изнесени компютри в Япония“. Обаче, кажи ми защо на лапач като мене ми се налага да ползвам програма за изчисляване на светлотехническите му характеристики щото клиента ми ме моли да му кажа какви лампи да сложел. Или защо ми се налага да пращам имейли и да водя разговори с представители на електроразпределителните дружества, че импеданса на контура „фаза-защитен проводник“ е за никъде, защото мрежата на енергото е скапана и че му пускат 252V, или защо въртя телефони да търся информационни листи за безопасност на използва от клиенти химикали, щото те не знаят „каквой туй нещо“. Ами ти ровила ли си се в дебрите на съществените изисквания към вихровите вани (БДС EN 12764). Питам те, защото когато поставиш епитета „лапач“ не трябва да слагаш всички под един знаменател. А пропо малките фирми имат най голяма нужда от консултиране, защото административния им капацитет е най малък. А особено, когато са производители риска да „изтрепят“ себе си и техните служители е най-голям. Уважаема Криста, как да обясня на един малоумник, че трябва да носи антифони или тапи за уши, защото ще настъпи увреждане на слуховия му апарат и ще остане без работа, а той ми се оплаква, че му се изпотявали ушите. И повярвай ми аз го правя, говоря му на „-уа, -ва и т.н.“. Къде се получава, къде не …. и те така с нас „лапачите“.

   Отговор
 25. Подкрепям! Трябва бизнесът за проумее, че без здрави хора няма как да съществува. Това няма как да стане без да се инвестира в безопасност, профилактика на здравето и обучения! Трябва да се преустанови порочната практика за измислени медицински прегледи, преписани на всеки три години измервания и оценки и проформа подписи за обучения. Истина е, че бизнесът е с извити ръце и плаща много излишни неща, защото има спекулация с изискванията, но е истина също че не предприема съответните действия без предписание.темата е дълга и болезнена за нас, особено трудно е да се обясни, че специалисти по БЗР не могат да бъдат всички.

  Отговор
 26. Уважаеми дами, подкрепа и от мен ! За съжаление в очите на бюрокрацията чуждия труд е проформа.

  Отговор
 27. Подкрепям вашето мнение. Не ми харесва, че в последните години все повече се говори от страна на бизнеса за отпадане на регулации, но без да се прави анализ на ползите от тези регулации за обществото. И фактът, че контролът на ЗБУТ от държавата е слаб и неефективен, не означава, че тези превантивни дейности трябва да отпаднат. Вече очаквам производителите на храни също да поискат контролът върху безопасността им да отпадне, защото и той е базиран на нормативни документи, следователно също е бюрократична тежест!

  Отговор
 28. ПОДКРЕПЯМ ! Здравето и живота са най-скъпото нещо на света ! Ние се грижим за това, а някой си ,,специалист“ дава становища ! Трагикомична ситуация !

  Отговор
 29. Подкрепям Ви госпожо Илиева,
  жалко и за съжаление за чужда сметка безотговорно заиграване с човешки животи под формата на „научно обосновано изследване“
  Пожелавам здраве за вас и колегите

  Отговор
 30. Аз също ви ПОДКРЕПЯМ. Мисля, че хората направили въпросното изследване не са подходили професионално. По принцип се неглежира осигуряването на ЗБУТ на служителите в организациите.

  Отговор
  • Здравейте, госпожо Гоцева,
   Проблемът е, че липсата на професионален подход при изследването поставя не малко камъче, ами направо скала пред нашите опити и на всички колеги да убеждават работодателя колко е важно и икономически изгодно да инвестираш в ЗБУТ.

   Отговор
 31. Уважаема г-жо Илиева, изразявам съпричастността си и безрезервно Ви подкрепям както за изразената нагласа, така и за публичността, която сте дали на проблема. Всичко е важно, когато говорим за работа. Но едва ли има нещо по-важно от това, човекът докато е жив, да бъде и здрав – физически и психически! Нали на това се осланят линията на МОТ, социалните политики на ЕС, Конституцията на РБ и цялото действащо към момента законодателство?… Дерзайте!!!

  Отговор
 32. Подкрепям Ви напълно! И Ви поздравявам за адекватната реакция, премълчаването и подминаването е равносилно на съгласяване, а как с такова безумие…

  Отговор
 33. ПОДКРЕПЯМ ВИ!
  Не се учудвам на твърденията на ИПИ, некомпетентността е навсякъде в управлението на Държавата.

  Отговор
 34. Жалко, много жалко за усилията, които полагаме да изградим култура по безопасност на работното си място . Ако българския работодател още не е осъзнал , още не е помъдрял ,за да осмисли ролята на здравия си, инструктиран, обучен и т.н. служител в постигането на преследваните от него цели, то едно “ невежо “ тълкование на изследването на ИПИ, единствено може да доведе до девалвация на професията и удобно за повечето български работодатели оценяване към труда ни.

  Отговор
  • Права сте, госпожо Маркова,
   Много работодатели само чакат да се появи подобно тълкувание, за да формализират съвсем осигуряването на здравословни и безопасни условия на труд и да – тогава наистина ще стане бюрокрация, а ние – някакви администратори, които са нормативна тежест за бизнеса!

   Отговор
 35. Аз също ви ПОДКРЕПЯМ. Хората направили въпросното изследване са подходили непрофесионално и повърхностно. Хубаво е да бъдем така единни и в инициативи за повишаване културата на работодателите за създаване на по-добри ЗБУТ на работните места.

  Отговор
 36. Аз също ви ПОДКРЕПЯМ. Мисля, че хората направили въпросното изследване са подходили непрофесионално и повърхностно. Хубаво е да бъдем така единни и в инициативи за повишаване културата на работодателите да полагат повече усилия за ЗБУТ.

  Отговор
 37. Д О К Л А Д
  от
  БИСЕР ПЕТКОВ – МИНИСТЪР НА ТРУДА И СОЦИАЛНАТА ПОЛИТИКА E
  ОТНОСНО: Проект на Закон за изменение и допълнение на Закона за здравословни и безопасни условия на труд
  1.По данни от ИА ГИТ около 160 000 работодатели ще бъдат освободени от задължението да уведомяват инспекцията по труда за промените с отпадането за подаване на Уведомление по чл.15 ал.1 от ЗЗБУТ.
  2.С измененията и допълненията на чл. 25а, ал. 3 от ЗЗБУТ е предвидено Службата по трудова медицина да извършва своята дейност в съответствие с утвърдени стандарти и изискванията на нормативните актове за осигуряване на здраве и безопасност при работа.. Съгласно новата разпоредба на чл. 25а, ал.4 от ЗЗБУТ, стандартите за дейността на службите по трудова медицина се утвърждават от министъра на здравеопазването и министъра на труда и социалната политика.
  ПОДКРЕПЯМЕ ЖЕЛАНИЕТО ВИ ДА ЗАЩИТИТЕ СТМ В СЪЗДАВАНЕТО НА ЗБУТ И ПРОИЗТИЧАЩИТЕ ОТ ТОВА ДЕЙНОСТИ СЪОБРАЗНО ДЕЙСТВАЩАТА НОРМАТИВНА УРЕДБА / ИМА НАРЕДБИ ОТ 1987 и 1999г./

  Отговор
 38. ПОДКРЕПЯМ!!!!!!!!!!!!
  Питам И.П.И.- Как ще оценят пожара на 02.10.2017 в Солвей Соди – като бюрократична тежест за работодателя или да се научат ХОРАТА как да се спасяват в истинска ситуация с реални последици?

  Отговор
 39. ПОДКРЕПЯМ !!!
  Накрая нещо шеговито – какво е “ охрана на труда“ – ох, рана на труда

  Отговор
 40. Подкрепям! Всички дейности, целящи предпазване на хората от заболявания, аварии и злополуки на работното място, извършени съвестно, а не формално, не могат да бъдат бюрокрация!

  Отговор
   • Господата от ИПИ е по-добре да насочат усилията си другаде, за да се подобрят условията за бизнес в България, така че бизнесмените да имат достатъчно средства и да не пестят от пари за здраве и безопасност! Тези пари ще им се върнат многократно!

    Отговор
 41. ПОДКРЕПЯМ ВИ !!!
  Само хора , които никога не са били в производство, никога не са работили каквато и да е работа може да ръзсъждава принципно така. Скалъпената статия/изследване/ е сигурно някакъв розов сън на господата от И.П.И. Пожелавам им в тяхната „бюрократична“ работа Господ да ги пази и да се ограмотят със световните тенденции на условията за безопасната работа.

  Отговор
 42. Напълно подкрепям вашето мнение и писмото ВИ. За съжаление в много фирми здравето и безопасността на персонала са бюрокращина и нехайният работодател ще прегърне изследването и грешните изводи от него с огромна охота!

  Отговор
 43. За съжаление когато стане непоправимото и си отиде човешки живот тогава всички се сещат за „бумащината“ на лицата по безопасност и здраве, за оценката на риска и т.н.
  Затова и аз подкрепям мнението на многобройните ми колеги.
  От друга страна тези институти, социологически и статистически институции, които заблуждават населението със своите проучвания ги смятам за напълно ненужни.

  Отговор
 44. Здравето и сигурността на работното място, хигиената на професионалната и психична среда и осигуряването на превенция срещу рисковете за хората са основни елементи на професионалната култура и социална отговорност на работодателите. Квалифицирането им като „Бюрокрация“ демонстрира сериозен дефицит на знания и дехуманизация на труда на хората, които работят в България, от страна на т.нар. „Експерти“ от И.П.И.
  Подкрепям позицията Ви, колеги!

  Отговор
 45. Подкрепям! Как ще се избягват трудовите злополуки, ако няма инструкции и инструктажи за безопасна работа? Вече никъде не се изучават действия за гражданска защита при аварии и бедствия, както и оказване на долекарска помощ – нашите хора, особено младите са благодарни за знанията, които получават чрез нормативните и фирмени документи и от проиграванията за адекватно поведение при нужда

  Отговор
 46. Подкрепям изразеното мнение!
  Безопасността на работното място „не се прави само на хартия“.
  Да не би каските на работниците да са папки с нормативи?

  Отговор
  • Здравейте, госпожо Владкова,
   Очевидно от И.П.И смятат, че така и така ЗБУТ-а си е в бюрократичната сфера, може с няколко имейла да научиш строителния работник да работи безопасно и няма нужда от губене на време с практическо запознаване.

   Отговор
 47. ПОДКРЕПЯМЕ ВИ НАПЪЛНО.

  За съжаление прав е колегата, написал по-горе, че ние сами работещите в тази сфера допускаме някои псевдо наши колеги да създават такова мнение за нашата работа – излишна и досадна бумащина. Затова и се налага да пишете това писмо. Благодарим ви, че повдигнахте въпроса.

  Отговор
 48. ПОДКРЕПЯМ НАПЪЛНО – МНЕНИЕТО НА ИНСТИТУТА ПО ПАЗАРНА ИКОНОМИКА Е НЕАДЕКВАТНО И ГРАНИЧИ С БЕЗУМИЕ

  Отговор
 49. Некомпетентно и опасно становище,Може би има нещо по-важно и ценно от опазване здравето и живота на хората!

  Отговор
 50. Разбира се, че подкрепям!
  А „безопасТните условия“ в т. 8.6 няма да коментирам…

  Отговор
 51. Подкрепям. Благодаря, че отделяте от времето си за коментар и реакция на непрофесионални статии и изразявате и моето мнение.

  Отговор
 52. Подкрепям с две ръце! Да не говорим, че и в другите области има включени неща, без които не може – визирам прегледите на автомобилите и обслужването на пожарогасителите… Да, ако се извършват проформа си е чиста загуба на време, но ако се извършват както трябва са необходимост, а не бюрокрация

  Отговор
  • Здравейте, д-р Иванова,
   Това за пожарогасителите също ми се стори странно и неадекватно – няма как да става електронно, следователно от И.П.И смятат, че може да отпадне. Още по-странното е, че „двойниците“ на И.П.И. в Чехия също смятат, че това е някаква тежест за „предприемача“.

   Отговор
 53. Подкрепям, разбира се!
  Становището на ИПИ е не само некомпетентно, но и опасно безотговорно!

  Отговор
 54. Невежи, некомпетентни и опощляващи всичко институции, вкл. ИПИ-това се шири на всички нива в държавата и борбата с некопетентността е трудна, но си заслужава, защото като специалисти в тази, и не само в нея, област трябва да отстояваме правото си на знаещи и можещи професионалисти.
  ПОДКРЕПЯМ!

  Отговор
 55. ПОДКРЕПЯМ ! Дългодишна практика в цивилизованите държави е да се работи безопасно и по установени правила.Няма служител или по-ниско квалифициран работник , които да не знае що е “ health and safety „, „médecine du travail “ и пр. Няма българин работил при работодател от ЕС, които да се яви на строителния обект без нужните ЛПС, защото много добре знае , от една страна , колко ще му коства това като финансова санкция , а от друга като заплаха за живота и здравето. Бюрокрация е да се подхожда към същността на ЗБУТ с неразбиране и пренебрежение.

  Отговор
 56. Подкрепям! Това означава, че във всички цивилизовани държави безопасността и защитата на здравето на работещите е бюрокрация ……….., в този ред на мисли тези изследвания, които са по – маловажни от превенцията и защитата какво са.

  Отговор
 57. Подкрепям Ви !
  Това,че здравето и безопасността на работното място е наречено „бюрокрация“, не прави хубав имидж на ИПИ.
  Колеги, заключението е Ваше за това какъв работодател е ИПИ, и колко държи за здравето и безопасната работа на своите служители.

  Отговор
 58. Аз също подкрепям Вашето писмо и Ви поздравявам за написаното! Жалко че този институт пише такива глупости!

  Отговор
 59. на хрантутниците от ИПИ или както се наричат им кажете да отворят книгите на Маркс и Енгелс и да прочетат, че нищо друго освен Работната сила не се възпроизвежда в пъти повече, и то от здрави работници. Не финансовите пазари ( кухи лейки), а хората са двигателят на НТПрогрес.
  Аман от псевдо икономисти като създателите на плана за развитие на
  България последните 25 г „Ран-Ът“.

  Отговор
 60. За съжаление това е всеобщо мнение за нас трудовите медицини, но ние сами сме си виновни… даже да не кажа, че като познавам масата от нас съм направо съгласен. Последните години всичко се прави проформа, но на ниска цена. В последно време чувам и доста странни мнения, обвинения и обиди и от Менда Стоянова.

  В същото време, ако не сте Вие няма и да има гласност на този скандал.

  Отговор
  • Няма сфера, в която да няма хора или фирми, които да не си вършат работата както трябва. Както и друг път съм казвала, всичко е в контрола (или липсата му).
   Благодаря Ви за подкрепата!

   Отговор
 61. ПОДКРЕПЯМ,
  защото омаловажаването на тази дейност от държава и работодатели води освен до злополуки и действия „след дъжд качулка“ и до такива анализи, без потърсена експертиза, които спокойно се представят като авторитетни на обществото.

  Отговор
  • Благодаря Ви, госпожо Севова,

   Именно в това е проблема – уж авторитетна институция и всички медии я цитират. Върви после убеждавай, че то не е точно така и очевадно единствената им представа за ЗБУТ е нещо останало от някой „бюрократичен“ инструктаж и медицински преглед, осигурен от работодателя.

   Отговор
 62. Може да изглежда така само на хора, които не са запознати с дейността.

  Отговор
 63. Здравейте, разбира се че подкрепям и Ви благодаря за инициативата чрез тази бърза реакция, но трябва да призная че не съм изненадана. Защото отдавна се боря именно с това- липсата на култура, относно безопасността при работа. Неглежирането на работата ни и старанието ни да провокираме ангажираността на хората

  Отговор
  • Здравей, Стефи,
   Благодаря ти за мнението. Именно това ме притесни и възмути – всеки ежедневно убеждава работодателя си колко е важно и как ще спести пари от бъдещи разходи, ако сега вложи в безопасността и здравето и изведнъж някой обяснява как това е загуба на време и пари за работодателя и всичко това хвърчи по медиите.

   Отговор
 64. ПОДКРЕПЯМ ВИ С ДВЕТЕ СИ РЪЦЕ И НЕ ОБРЪЩАЙТЕ ВНИМАНИЕ НА НЕВЕЖИ ,ЗА КОИТО ЧОВЕШКИЯ ЖИВОТ НЕ СТРУВА НИЩО !

  Отговор
 65. Напълно съм съгласна с Вашето мнение и благодаря, че подкрепяте хората, които полагат усилия за създаване на една по-безопасна и здравословна среда среда, независимо от условията, в които ни поставят!!!

  Отговор
  • Трябва да се подкрепяме, госпожо Стоичкова,
   Няма значения колко сдружения, асоциации и други има, ние трябва да сме повече колеги и да вземем пример от счетоводители, човешки ресурси и други специалисти, които споделят практики, опит и знания.

   Отговор