Норми за температура при лека физическа работа

На 2 ноември 2014 г. влезе в сила новата Наредба № РД-07-3 от 18 юли 2014 г. за минималните изисквания за микроклимата на работните места. Дълго се колебах дали да напиша коментар по нея, но в крайна сметка реших да изчакам още малко относно въпросите, които лично мен ме терзаят.

Реших обаче да представя в систематизиран вид описаните в наредбата норми по отношение на температурата, така че с един поглед човек да може веднага да види това, което му е необходимо. Първата таблица, която подготвих, се отнася до нормите за температура при лека физическа работа.

Норми за температура при лека физическа работа

„Лека физическа работа“ е работата, която се извършва в седнало положение, в стоящо положение или в движение, но не изисква системно физическо напрежение или повдигане и пренасяне на тежести при енергоразход до 210 W.

Вид помещениеПериод от годинатаМин. темпера- тураМаксимална температура
Климатизирано помещениеСтуден период20°C23°C
Климатизирано помещениеТопъл период22°C25°C
Постоянни работни местаСтуден период18°C25°C
Постоянни работни местаТопъл период18°C28°C
Постоянни работни места – помещения с незначително топлинно натоварванеТопъл период (над 25°C в 14 ч.)18°C31°C
Постоянни работни места – помещения със значително топлинно натоварванеТопъл период (над 25°C в 14 ч.)18°C33°C
Постоянни работни места – помещения, в които технологичния процес изисква изкуствено поддържане на температурата и влажността на въздухаТопъл период (над 25°C в 14 ч.)18°C30°C
Непостоянни работни местаСтуден период15°C26°C
Непостоянни работни места – помещения с незначително топлинно натоварванеТопъл период15°CТемпературата на външния въздух в 14 ч., превишена с не повече от 3°C
Непостоянни работни места – помещения със значително топлинно натоварванеТопъл период15°CТемпературата на външния въздух в 14 ч., превишена с не повече от 5°C

Забележка: Допустимите гранични стойности за температура на въздуха на непостоянни работни места не се прилагат за работни помещения с подова площ на един работник над 50 m2.

Определения:

 • „Топъл период“ е периодът от годината, който се характеризира със средноденонощна температура на външния въздух 10 °С и повече.
 • „Студен период“ е периодът от годината, който се характеризира със средноденонощна температура на външния въздух, по­ниска от 10 °С.
 • „Климатизирано помещение“ е помещение, в което климатичната инсталация е проектирана за централизирано поддържане на температурата и влажността на въздуха. Помещениe, в коeто параметрите на микроклимата са определени от личния избор на работещите, не може да се счита за климатизирано и за него не се прилагат оптималните гранични стойности.
 • „Постоянно работно място“ е мястото, където се предвижда извършването на работата в помещения или на което и да е място на територията на предприятието, или до което работещият има достъп във връзка с изпълняваната работа за повече от половината от законоустановеното работно време.
 • „Помещения с незначително топлинно натоварване“ са помещенията, в които остатъчното количество явна топлина не е по­голямо от 23 W/m3.
 • „Помещения със значително топлинно натоварване“ са помещенията, в които остатъчното количество явна топлина е по­голямо от 23 W/m3.

4 мнения за “Норми за температура при лека физическа работа”

 1. Здравейте,
  при работа в склад, при която се налага доста често излизане на вън, каква е максимално допустимата температура, при която може да се работи?

  Отговор
  • Здравейте,
   Ако в склада няма работник, който прекарва повече от 4 часа в него, то това е непостоянно работно място.
   Максималната гранична стойност на температурата на въздуха на непостоянни работни места през топлия период е равна на температурата на външния въздух в 14 ч., превишена с не повече от 3 °C.
   Това на практика означава, че ако навън в 14 ч. е 35 градуса, в склада температурата може да бъде 38 градуса.

   Ако складът е постоянно работно място, т.е. там има поне един работник, който през повече от половината работно време е в него, то тогава максималната температура през топлия период при температурата на външния въздух в 14 ч. над 23 °C е 31 °C за лека и средно тежка физическа работа и 29 °C за тежка физическа работа.

   Отговор
 2. Здравейте,
  от написаното по горе не разбирам каква трябва да е температурата в офис, където работата е постоянно седнал аи пред компютър. Интересва ме за топлия период.

  Отговор
  • Здравейте,
   Работата в офис е „лека физическа работа“, съответно през топлия период максималната температура е допустимо да бъде до 31 градуса, когато навън е повече от 25 градуса в 14 ч. (т.е. като сега:)

   Отговор

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.