Какво да правим, ако служител се разболее от туберкулоза

Снимка: Диагностика в ГДР (1951). Снимка от Bundesarchiv.

Когато разберем, че наш колега се е разболял от туберкулоза, ние му съчувстваме. В същото време започваме да се страхуваме, защото източник на заразяване с туберкулоза е болният, а такъв е кихал и кашлял на своето работно място. В тази статия ще намерите няколко съвета как да защитим себе си и работещите.

Туберкулозата – на трето място в причините за смърт

В началото на м. март, туберкулозата взе своята първа жертва за тази година в България. По данни на Световната здравна организация по света на всеки 30 секунди се разболява по един човек. Разбира се, не всеки  умира.

Туберкулозата се числи към групата на инфекциозните болести и може да засегне кости, стави, очи, кожа и др. Но най-често засяга белите дробове и затова се говори за белодробна туберкулоза.

Световната здравна организация обявява туберкулозата за световен здравен проблем през 1993 г.

Към 2015 г. туберкулозата продължава да заема видното трето място в топ 10 на причините за смърт – сметката излиза на 1.4 милиона смърти.

Причинител на туберкулозата

През 1882 г. немският учен Робърт Кох изолира причинителят на туберкулозата – микобактериум туберкулозис. Това става на 24 март и поради тази причина този ден е обявен за Световен ден за борба с туберколозата.

Причинителят на тази болест се причислява към т.нар. бацили – особено устойчиви бактерии с дълга преживяемост при неблагоприятни условия дори извън тялото на човека.

Как можем да се заразим?

Тъй като основният път на заразяване е през дихателната система, то кашлящ, кихащ болен човек може да ни зарази. Това е въздушно-капковият път на заразяване.

Възможно е да се заразим и чрез консумиране на заразени с туберкулозния бацил продукти – мляко и млечни продукти от заразени крави, недостатъчно добре топлинно обработено месо от заразени свине и птици.

Много рядко заразяването може да стане и по контактен път през увредена кожа. Това може да се случи на професионало заетите хора в отглеждането на животни.

Болен от туберкулоза колега – какво да правим

Много често разбираме, че наш колега е болен от туберкулоза. И започват притесненията, страховете, въпросите. В моята практика се случва да ме питат, какво да правим в такъв случай. Туберкулозата не е стигма и не е срамна болест.

Когато имунната ни система е силна, то заразяването не става толкова лесно! Ето какво може да се направи на работното място.

Работещите да се изследват

Известен и лесно приложим тест е туберкулиновият кожен тест, познат като „тест на Манту“. Препоръчително е този тест да се извърши от специалист по белодробни болести.

Съществуват по-нови два метода за бърза диагностика на туберкулоза – T SPOT.TB и QuantiFERON-TB Gold in tube.

Тези методи се препоръчват като втора стъпка при положителни резултати от теста на Манту. Самостоятелно прилагане на тези тестове се препоръчва за имунокомпрометирани хора.

Почистване

Второто важно нещо е почистването, най-вече на праха. Защото туберкулозата се предава по въздушно-капков път и има вероятност бацилите да останат известно време в нашата среда.

Не е необходимо да изхвърляте прибори и съдове за хранене, защото туберкулозата не се разпространява чрез тях или други повърхности, до които болният човек се е допирал, например брави, мишки, клавиатури и др.

Все пак, при кихането и кашлянето може да са останали частици слюнка, които съдържат бацила на туберкулозата, по някои повърхности.

Затова препоръчвам да приложим някои от мерките за защита, които се дават при болен от туберкулоза у дома.

Да осигурим почистване и дезинфекциране на повърхностите. Този, който го прави, е необходимо да използва респиратор, ръкавици и защитно облекло. Да, точно така – защитно облекло. Защото, в противен случай, след това ще трябва да се дезинфекцират и дрехите.

Респираторът трябва да е с филтър Р3, за да сме сигурни, че нито една прахова частица няма да стигне до дихателните ни пътища.

Как се прави разтвор за дезинфекция

Като дезинфектант можете да използвате най-обикновен разтвор на белина, който трябва да съдържа 1-2% активен хлор. Белината трябва да е прясна, т.е. да не са минали повече от 3 месеца от датата на производство, за да постигнем ефект при дезинфекцията.

С разтвора се напръскват почистените повърхности и се оставя да подейства не по-малко от 4 часа.

Необходимо да се почистят абсолютно всички работни повърхности, подовете, вратите, бравите. Не пропускайте ъглите. Текстилните повърхности да се изперат и дезинфекцират отново с белина.

Проветрявайте помещенията ежедневно, поне четири пъти на ден и така поне 2 седмици.

Как да се предпазим от туберкулозата?

Около една трета от човечеството е инфектирано с туберкулозна бактерия. Само малка част обаче от инфектираните наистина ще се разболеят от туберкулоза.

Хората с отслабена имунна система са под по-голям риска от разболяване. Затова начинът да се предпазим е като поддържаме имунната си система и дихателните си пътища в добро здраве.

Тук основна роля играят храните, богати на белтъци. За подсилване на имунната система и особено на защитата на дихателните пътища на преден план излизат и т.нар. антиоксиданти.

Витамин С
Познат като един от най-мощните антиоксиданти, този водоразтворим витамин се свързва най-често с цитрусовите плодове.

Аз ви съветвам да обърнете внимание на червените чушки. Една червена чушка съдържа два пъти повече витамин С от един портокал.

Други източници на витамин С са тъмнозелените листни зеленчуци и доматите.

Витамин Е
Това е моят любим витамин от групата на мастноразтворимите витамини и антиоксиданти.

Той се грижи за всички лигавици, в т.ч. и за лигавицата на дихателните пътища, като я прави по-устойчива на увреждания и инфекции.

Витамин Е има във всички ядки, като най-много има в бадемите. Тук на помощ ни идват и някои от билките, които използваме като подправки – риган, босилек, магданоз и карамфил.

Бета каротин
Този антиоксидант е предшественика на витамин А. Когато попадне в организма се превръща във витамин А.

Той играе основна роля в контрола на възпалителните процеси в организма и се грижи за здравето на нашите лигавици.

Богати на бета каротин са морковите, тиквата, червените чушки, спанакът, кайсиите. Пропуснах зърната на кориандъра – подправка, която е добре всеки да включи в готвенето.

Напомням, че за да бъде усвоен бета каротина е необходимо да включим мазнини при обработката на някои от зеленчуците, например – леко задушете морковите преди консумация.

Ако не сте включили тези плодове и зеленчуци във вашето хранене, време е да го направите.

Не забравяйте измиването на ръцете, преди да докоснете храната, цигарите или дори само лицето си.

Измивайте ръцете си внимателно и старателно с вода и сапун, като не забравяте пръстите – отпред и отзад, местата между пръстите, върховете на пръстите и палците.

Снимка: Von Bundesarchiv, Bild 183-09221-0007 / CC-BY-SA 3.0, CC BY-SA 3.0 de

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.