Вирусният хепатит и болестите, които причинява

Всяка година Световната здравна организация и партньори отбелязват 28-и юли като ден за борба с хепатита за да се повиши информираността и разбирането за вирусния хепатит и болестите, които причинява.

Какво причиняват хепатитните вируси?

Хепатитните вируси А, В, С D и Е могат да причинят остри и хронични инфекции и възпаление на черния дроб, което пък може да доведе до цироза или чернодробен рак, по-специално тип В и С.

Тези вируси представляват сериозен здравен риск в световен мащаб с около 240 милиона души хронично инфектирани с хепатит В и около 150 милиона души хронично инфектирани с хепатит С.

Хепатити А и Е обикновено се причиняват при приемането на заразена храна или вода. Хепатити В, С и D обикновено се предават при контакт със заразени телесни течности.

Обичайният начин на попадане в организма на тези вируси е чрез преливане на заразена кръв или кръвни продукти, използване на заразени инструменти при оперативни намеси и за хепатит В – предаване от майката на бебето при раждане или при сексуален контакт.

Какво прави черният дроб?

За да разберем, защо е важно човек да знае как да се предпазва от хепатитните вируси, ще ви разкажем някои основни неща, които прави нашия черен дроб.

Черният дроб върши около 500 вида работи – пречиства ни от токсини, произвежда жлъчката, превръща храната в енергия, помага на тялото при използването на въглехидратите, участва в кръвосъсирването и др.

Как да разберем, че черният дроб е здрав?

Клинообразен по форма и голям почти колкото футболна топка, черният дроб се намира от дясната ни страна, под ребрата и тежи около 1 килограм и половина. Той е най-големият вътрешен орган.

За да разберем дали нащшият черен дроб е здрав е необходимо да се направят серия от кръвни тестове за да се провери дали има инфекции, нараняване или болест.

Черният дроб е уникален!

Този орган е единственият в нашето тяло, който може да „порасне“ отново, след като част от него е махната. И не е необходимо да сте роднина с някого, за да можете да му дарите част от своя черен дроб.

Да го пазим!

Алкохолът може да увреди черния дроб, ако е в количества, които органът не може да преработи. Съществуват няколко вида заболявания, които са свързани с алхохола: стеатоза, алкохолен хепатит и алкохолна цироза.

Само че, цирозата не е само алкохолно заболяване. Прекаран вирусен хепатит също може да стане причина за поява на цироза, както и някои лекарства. Като например парацетамолът.

Напомняме Ви, че максималната дневна доза за възрастен човек е 2000 mg в продължение на не повече от 10 дни. И не забравяйте, че парацетамолът е съставка на много средства за борба с настинките и болките.

Има ли профилактика за хепатит?

Хепатитите могат да започнат без симптоми. Ако се появят симптоми, то те са неясни и много приличат на обща умора и мускулна треска.

Към момента има имунопрофилактика (активна и пасивна) за вирусен хепатит А и задължителна ваксинация за всички бебета родени от 1992 г. насам, както и за хора, които професионално и лично са застрашени от заразяване с хепатит В.

Хепатит Е пък е подобен на хепатит А и също се предава чрез заразена храна или вода.

За хепатит С все още няма имунопрофилактика. Хепатит D върви ръка за ръка с хепатит В, т.е. може да възникне при продължително носителство на хепатит В или по време, по което става заразяването с хепатит В.

Ако си имунизиран срещу хепатит В, няма как да се заразиш и от хепатит Д.

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Подарете си спокойствие със
една година
ЗБУТ НОРМИ и ПРАКТИКА
Получаваш и 3 безплатни обучения