Кърлежите могат да убиват

Мислех си, че това лято ще е прекрасно за разходки сред природата, но дъждовете леко нарушиха тази прекрасност. За сметка на това, активираха една малка и смъртоносна опасност.

Тази опасност се нарича кърлежи. От началото на годината в страната са съобщени 328 случая на Лаймска болест – със 137 повече от 2017-а година за същия период. В същото време има и 30 случая повече на марсилска треска. Това са двете най-типични, пренасяни от нашите кърлежи болести.

Случаи на Лаймска болест през 2018 година

Какво представлява кърлежът?

Кърлежите са едни мънички паякообразни паразити, които обичат топли и влажни места. Това лято създава точните предпоставки за тяхното развитие – дъждове и слънце. Т.е. те ни дебнат навсякъде, където има трева, дори около блока и в центъра на града.

За да могат да се развиват, кърлежите имат нужда от топла кръв. Те нападат пасящите животни, кучетата и хората.

В повечето случаи не усещаме ухапването на кърлежа, защото при впиването отделя секрет, действащ като местна упойка. Също не усещаме, когато техните ларви и нимфи ни захапят, за да се хранят. Виждаме, че нещо не е наред, когато мястото на ухапване се зачерви.

Трябва ли да се страхуваме от кърлежите?

Да, трябва!

Защото:

 • кърлежите могат да ни заразят с най-различни и опасни инфекциозни болести;
 • кърлежите тази година вече взеха една жертва в Бургаско – жена почина от Марсилска треска;
 • един кърлеж може да носи няколко зарази в себе си.

През 2018-а година случаите на Лаймска болест са почти два пъти повече в сравнение с миналата година, а случаите на марсилска треска за първите седем месеца са се увеличили на 140 в сравнение със 11о от миналата година.

Освен с Марсилска треска и Лаймска болест кърлежите в България могат да ни заразят с:

 • Ку-треска – за 2018 г. до момента има регистрирани 20 случая (спрямо 12 през 2017-а).
 • Кримска Конго-хеморагична треска – за 2018 г. до момента има съобщени 5 случая (спрямо един през 2017-а).
 • Туларемия – за 2018 г. до момента има съобщен 1 случай.
 • Хеморагична треска с бъбречен синдром – за 2018 г. до момента има съобщени 2 случая.
 • Кърлежов енцефалит – не са регистрирани случаи (миналата година има един).

Малко повече за болестите

Лаймска болест

Това е една от най-разпространените, предавани с кърлежи, инфекции в България. Тя се причинява единствено и само от кърлеж. Не се предава от човек на човек и болният човек не е заразен за околните.

Бактерията, Борелия бургдорфери, атакува нервната система, сърцето, черния дроб, очите и ставите.

Болестта протича в три стадия. Инкубационният период варира между 3 и 30 дни.

Първи стадий

В началото болестта протича като че ли си пипнал грип – втрисане, главоболие, мускулни и/или ставни болки. Температурата, обаче, не е много висока.

Между 3-тия и 30-ия ден може да се появи зачервяване на мястото на ухапване, което е много характерно за Лаймската болест. Нарича се биволско око или Еритема мигранс. Колкото повече нараства, толкова повече започва да прилича на мишена – външен червен кръг с червено кръгче по средата. Не боли и не сърби!

Зачервяване в мястото на ухапване, характерно за Лаймска болест. Снимка: Hannah Garrison, CC BY-SA 2.5,  via Wikimedia Commons

Втори стадий

Вторият стадий започва няколко седмици, понякога месеци, след изчезване на обрива. Тук вече бактерията преминава в лимфните възли и оттам чрез кръвта започва да достига да органите ни.

Може да засегне нервите ни, много често засяга лицевия нерв – затруднена до липсваща мимика, увисване на лицето от едната страна, затруднен говор и др.. Може да засегне нервите на крайниците ни – намален усет за допир и болка, дори може да предизвика парези (частична парализа на крайник).

Може да предизвика възпаление на мозъчните обвивки (менингит) – много силно главоболие с гадене и повръщане, много висока температура, обърканост, сънливост и др.

Засягането на ставите протича с подуване, скованост, зачервяване. Рядко оплакванията могат да „прескачат“ от една става в друга. Обикновено артритът през този стадий отшумява от само себе си.

При инфектиране на сърдечния мускул сърцето започва да губи ритъм (аритмия, прескачане), получават се задух, тежест в гърдите, припадъци.

Трети стадий

До този етап на развитие се стига, ако болестта не се лекува навреме. Той настъпва месеци и дори години след ухапването.

Докато през втория стадий бактерията предизвиква първоначалните промени, то сега органите вече са увредени.

Възпалението на ставите става хронично, нервите са увредени трайно. Това води до промяна в походката, отслабване до загуба на чувствителността на крайниците, тръпнене и бодежи в ръцете и краката, слабост в мускулите.

Увреждането на мозъка води до отслабване на паметта и концентрацията, деменция, намаляване на зрението и слуха.

Може ли да се предпазим дори след ухапване от кърлеж-преносител?

За да може кърлежът да ни зарази с Лаймска болест, той трябва да остане върху кожата поне 12 часа. Ако кърлежът се премахне преди това, е много малко вероятно да успее да зарази човек.

Лечението трябва да започне в началото на заболяването, защото всички пострадали се излекуват на 100%.

Една година след заразяването може да се разчита на 50 – 60% излекуване. Две години след заразяването с Лаймска болест на практика лечението не върши работа.

Марсилска треска

Тази болест се пренася от кучешкия кърлеж. Интересното е, че е била ликвидирана след 1960 г. у нас след изтребване на безстопанствените кучета. От 1990 г. отново се появява, като след 2001 г. започва да набира скорост.

Инкубационният период на болестта варира между 3-7 дни. На мястото на ухапване може да се появи неболезнено тъмно петно с коричка.

След инкубационния период температурата рязко се вдига до 40 градуса. Появяват се втрисане, силно главоболие, отпадналост, гадене, повръщане, мускулни и ставни болки. Гърлото е зачервено, а очите – блестящи.

След това остро начало се появява обрив по цялото тяло, даже и по стъпалата и дланите. Характерното за този обрив е, че се появява на тласъци и затова пъпките са в различен стадий и с различна големина. Обривът не сърби!

В този стадий се наблюдава влошаване на общото състояние на пострадалия. Ако не се лекува навреме, от марсилска треска се умира. Най-опасна е за възрастни хора или хора с намален имунитет.

Какво да правим при ухапване от кърлеж?

След като сме се разхождали из полянки и горички, паркове и градинки, трябва добре да огледаме тялото си за наличие на захапал ни кърлеж.

От изключително значение е да видим и отстраним кърлежа в рамките на по-малко от 12 часа. Така е много малко вероятно да предаде някакво заболяване.

Махане на кърлежа

Ще започнем с три НЕ:

 • НЕ СЕ полива с мазнина или каквато и да било друга течност – това запушва дихателните му пътища и животинката повръща в мястото на ухапване, т.е. заразява ни качествено и количествено;
 • НЕ СЕ върти по часовникова или срещу часовниковата стрелка – така го „разкъсваме“ и отново ни заразява;
 • НЕ СЕ гори с цигара – това и за мен беше ново, но отново нараства вероятността да ни зарази;

Кърлежът трябва внимателно да се захване с тънки и с остри краища пинсети, които са гладки от вътрешната си страна. Козметичните пинсети не вършат работа. Можете да използвате и специално изработен за тази цел инструмент.

Захващането трябва да е максимално близо до кожата. След захващане се започва бавно и постоянно изтегляне нагоре. Под постоянно се разбира без прекъсване и без тласъци.
Ето така изглежда един от правилните варианти на пинсети за вадене на кърлежи.

Махане на кърлеж

Целта е да се извади целия кърлеж с хоботчето. Ако все пак хоботчето остане, то може да се извади с игла.

След изваждането на целия кърлеж ръцете се измиват добре, преди да започнем да пипаме други части на тялото си, особено лицето, и мястото на ухапване също се дезинфекцира.

Превенция преди всичко!

Е, кърлежите обичат влажни и топли места, а те вече изобилстват след толкова чести и обилни валежи.

За да се предпазим или поне да намалим вероятността да ни полазят тези животинки при природни разходки, препоръчвам:

 1. Панталони с дълги и пристегнати в глезена крачоли.
 2. Затворени обувки. В никакъв случай не бъдете със сандалки, джапанки и други летни патъци.
 3. Намажете подбедриците с шампоан против въшки или други средства (във варианти на човешки или ветеринарни продукти), съдържащи перметрин.
 4. След прибиране от разходката задължително прегледайте тялото си за захапал ви кърлеж. Кърлежите много обичат нежните места по тялото ни, но също така обичат и лицето, и главата. Ето защо, търсете особено внимателно в областта на слабините, мишничните ямки, края на скалпа. Кърлежите по тялото ни са кот малки тъмни точки, които много приличат на бенчици.

Защото, все пак, няма нищо по-хубаво и здравословно от една енергична разходка сред природата и кърлежите не трябва да ни пречат!

Бъдете здрави!

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

1 мнение за “Кърлежите могат да убиват”