Как да направим оценка на съответствието с нормативните изисквания

BS OHSAS 18001:2007Британският стандарт OHSAS 18001:2007 е международно признат стандарт по здравословни и безопасни условия на труд, който определя изискванията на една Система за управление на здраве и безопасност при работа, „давайки възможност на организациите да разработват и внедряват политика и цели, които трябва да вземат предвид заколновите изисквания и информацията за рисковете, свързани със ЗБР“.

Имайки предвид предложеният цитат от Въведението на стандарта OHSAS, очевидно той поставя сериозен акцент върху съответствието със законовите изисквания. Резонно откриваме в него специална клауза „Оценка на съответствието“. Конкретно в клауза 4.5.2.1. на BS OHSAS 18001:2007 ”Системи за управление на здравето и безопасността при работа. Изисквания” се казва, че „организацията трябва да разработи, внедри и поддържа процедура(и) за периодично оценяване на съответствието с приложимите законови изисквания“.

Какво е необходимо да направим за да имаме реална оценка на съответствието?

№1 Да идентифицираме приложимите за нас нормативни актове

На първо място трябва да сме идентифицирали всички приложими за нашата фирма нормативни актове. Най-често срещаният пропуск от моята практика е именно липсата на цял нормативен акт, а от там и непълна оценка. В секцията „Законодателство“ на Otgovori.Info може да намерите доста обширен списък на нормативни актове, свързани с осигуряването на здраве и безопасност при работа. Може да използвате и списъка в сайта на Инспекьия по труда, в който са включени още по-голям брой актове, някои от които специфични за определени икономически дейности. Хубавото е, че и тук, и там, ще намерите не само списък с наименования, но и пълното съдържание. За всеки случай, е добре да проверите дали това са актуалните текстове, защото понякога е възможно да има обнародвани промени. Имайте предвид също, че в сайта на инспекция по труда са посочени и нормативни актове, свързани само с трудови правоотношения, в които няма изисквания по ЗБУТ.

 №2 Да отделим достатъчно време

Да, специално обръщам внимание, че ако за първи път се захващате да правите такова нещо, ще трябва внимателно да прегледате всеки един нормативен акт, за да изготвите вашия списък/регистър на нормативните изисквания, а това изисква много време. Не разчитайте на готови списъци на документи, които описват какво ни трябва за инспекция по труда. Те маркират само основни елементи и често с едно изречения на практика са описани поредица от документи, които трябва да имаме като доказателство за изпълнение на някоя дейност. Планирайте извършването на тази дейност от рано. Например в нашия базов списък на нормативни изисквания (и съответна документация) , приложим при малко рискове, има около 80 точки, по които извършване оценка на съответствието.

№ 3 Да не прескачаме нормативен акт, защото е стар

Дори някой нормативен акт да ни се струва морално остарял (например Наредбата за стаите за лична хигиена на жените и за почивка на бременните жени), това не означава, че не трябва да бъде проверено дали се спазва. Ако използвам за пример наредбата за стаите за лична хигиена, разбира се, дори да искаме трудно бихме могли да осигурим някои от изискваните хигиенни материали, но можем да погледнем в същността й и да преценим какво можем да направим (или какво сме направили), за да осигурим възможност за по-добра хигиена на  жените и по-добри условия за бременните колежки.

№4 Да не прескачаме нормативно изискване, защото „никой не го прави“

Има някои точки в нашия списък, които в 99% от случаите са като „гръм от ясно небе“ за клиентите, които са ни поканили да направим оценка на съответствието с нормативните изисквания при тях. Не са чували за тях, никой не е споделял за такова изискване, никой контролиращ или одитиращ не е изисквал документацията, описана като задължителна в дадения нормативен акт. Това, че не се е случвало до момента, не означава, че няма да се случи! А и да припомним, че базовата цел на изпълнението на нормативните изисквания не е да избегнем глобите или несъответствията (макар че и това не е за подценяване), а да осигурим достатъчно здравословно и безопасно място.

№5 Да не се страхуваме да запишем, че не сме изпълнили някое нормативно изискване

Страшничко изглежда сам да си документираш, че не изпълняваш нещо. Това, че няма да бъде записано като неизпълнение, няма да го прикрие или да намали риска. Установяването на наличие на несъответствие е първата стъпка то да бъде отстранено. В никакъв случай не се притеснявайте от одиторите, че ще имаме оценено несъответствие във вашата оценка на съответствието с нормативните изисквания. Стига, разбира се, след това да се предприели мерки (или запланували мерки) за отстраняването му.

№6 А защо не оставите всичко на нас?

   Ще прегледаме внимателно цялата наличната документация по организация и изпълнение на дейностите по здравословни и безопасни условия на труд.

  • Ще огледаме всички работни места, работно оборудване и помещения.
  • Ще изготвим или актуализиране Вашия регистър на приложимите нормативни изисквания по здравословни и безопасни условия на труд.
  •  Ще документираме Вашата оценка на съответствието с нормативните изисквания по ЗБУТ.

Понякога отстрани се вижда по-добре!

А НИЕ СЪС СИГУРНОСТ МОЖЕМ И ГЛЕДАМЕ ВНИМАТЕЛНО :)

ЗАЯВИ УСЛУГАТА

Вашето име (задължително)

Вашият Email (задължително)

Вашият телефон (задължително)

Име на фирма

Град/Село (задължително)

Относно

Вашето съобщение

2 thoughts on “Как да направим оценка на съответствието с нормативните изисквания

  1. Дано да има повече служби по трудова медицина, за които да чуваме и четем такива положителни отзиви!
    И най-важното – да не се поставят под общ знаменател всички служби по трудова медицина като „лоши“ и „вземащи пари, без да вършат работа“. СТМ има с какво да помогне и има такива, които наистина помагат.

  2. Имам чудесни впечатления от работата на СТМ „Медико Инженеринг“ и от нейните служители.

Вашият коментар

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.