Синдром на болната сграда

Офисът е оборудван по последна мода, спазени са всички ергономични изисквания, вентилацията работи отлично и все пак само при мисълта, че отново ще трябва да бъдете в това помещение осем часа и главата започва да ви боли?

Може би вашата сграда е болна.

Още през 60-те години на XX век масово се описват явления на слабост и отпадналост при лица, живеещи и работещи в сгради с непромишлено предназначение на урбанизираните населени места. През 70-те години се увеличава честотата на тези оплаквания след реконструкция на сградите, свързана с подобряването на термоизолацията или с въвеждането на кондициониращи устройства и неотварящи се прозорци.

През 1983 г. експертна група на Световната здравна организация (СЗО) е предложила концепцията за синдром на нездравословното помещение – Syndrome of Unhealthy Shelter, а по-късно се въвежда понятието „заболяване, свързано със сградите” (Building-Associated Illness), познато също и като „синдром на болната сграда”. По данни на СЗО в средно при 30 % от сградите с непромишлено предназначение се проявяват такива заболявания. Синдромът на болните сгради (СБС) може да се развие в повечето видове сгради: административни, жилищни блокове, детски градини и училища.

Синдромът на болната сграда се открива, когато хората в сградата изпитват по-често, отколкото би се очаквало, комбинация от общи симптоми, причиняващи дискомфорт и влошено самочувствие.

Най-често се срещат следните симптоми:

– дразнене, изсушаване или сълзене на очите (понякога се описва като сърбеж, лесна умора, зачервяване, горене или затруднения при носенето на контактни лещи);
– дразнене, хрема или запушване на носа, кървене от носа;
– сухо или възпалено гърло (понякога описвано като дразнене, раздразване на горните дихателни пътища, затруднено преглъщане);
– сухота, сърбеж или дразнене на кожата, понякога с обрив;
– по-малко специфични симптоми като главоболие, отпадналост, раздразнителност и лошо съсредоточаване.

Обикновено тези симптоми се срещат по няколко едновременно и често се придружават от оплаквания за задушаване, лош въздух, сух въздух, шум, светлина, прекалено високи или прекалено ниски температури. В някои случаи тези здравни проблеми вероятно са свързани със сградата, но няма очевидна причина, която да изисква внимание.
Сградата, в която значителен брой от хората страдат от СБС, се нарича „болна сграда”. Болната сграда може да е резултат от начина на проектиране и строителство или от начина на експлоатация, поддръжка и използване. За да бъде открита причината обаче понякога се налага продължително изследване.


Sick BuildingsThe most amazing bloopers are here

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.