Синдром на болната сграда

Офисът е оборудван по последна мода, спазени са всички ергономични изисквания, вентилацията работи отлично и все пак само при мисълта, че отново ще трябва да бъдете в това помещение осем часа и главата започва да ви боли?

Може би вашата сграда е болна!

Още през 60-те години на XX век масово се описват явления на слабост и отпадналост при лица, живеещи и работещи в сгради с непромишлено предназначение на урбанизираните населени места.

През 70-те години се увеличава честотата на тези оплаквания след реконструкция на сградите, свързана с подобряването на термоизолацията или с въвеждането на кондициониращи устройства и неотварящи се прозорци.

През 1983 г. експертна група на Световната здравна организация (СЗО) е предложила концепцията за синдром на нездравословното помещение – Syndrome of Unhealthy Shelter, а по-късно се въвежда понятието „заболяване, свързано със сградите” (Building-Associated Illness), познато също и като „синдром на болната сграда”.

По данни на СЗО в средно при 30 % от сградите с непромишлено предназначение се проявяват такива заболявания. Синдромът на болните сгради (СБС) може да се развие в повечето видове сгради: административни, жилищни блокове, детски градини и училища.

Синдромът на болната сграда се открива, когато хората в сградата изпитват по-често, отколкото би се очаквало, комбинация от общи симптоми, причиняващи дискомфорт и влошено самочувствие.

Най-често се срещат следните симптоми:

  • дразнене, изсушаване или сълзене на очите (понякога се описва като сърбеж, лесна умора, зачервяване, горене или затруднения при носенето на контактни лещи);
  • дразнене, хрема или запушване на носа, кървене от носа;
  • сухо или възпалено гърло (понякога описвано като дразнене, раздразване на горните дихателни пътища, затруднено преглъщане);
  • сухота, сърбеж или дразнене на кожата, понякога с обрив;
  • по-малко специфични симптоми като главоболие, отпадналост, раздразнителност и лошо съсредоточаване.

Обикновено тези симптоми се срещат по няколко едновременно и често се придружават от оплаквания за задушаване, лош въздух, сух въздух, шум, светлина, прекалено високи или прекалено ниски температури.

В някои случаи тези здравни проблеми вероятно са свързани със сградата, но няма очевидна причина, която да изисква внимание.

Сградата, в която значителен брой от хората страдат от СБС, се нарича „болна сграда”. Болната сграда може да е резултат от начина на проектиране и строителство или от начина на експлоатация, поддръжка и използване. За да бъде открита причината обаче понякога се налага продължително изследване.

Радонът

Радонът е втората, след тютюнопушенето, причина за възникване на рак на белия дроб (РБД).  Радонът се събира в мазетата на стари постройки, които нямат бетониран под и уплътнени стени.

Но и малки неуплътнения на основите на сградата (пукнатини на подовата настилка, дренажа на фуги между стените и пода) са източници, от които радона “избликва” – невидим и без мирис.

📖 ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

📙 Полезно от ЗБУТ НОРМИ и ПРАКТИКА Презентация „Синдром на болната сграда“
🔗 Радонът – новият стар проблем в сградите
🔗 Имате приземен етаж? Внимавайте за радон.

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.