Синдром на болната сграда

Офисът е оборудван по последна мода, спазени са всички ергономични изисквания, вентилацията работи отлично и все пак само при мисълта, че отново ще трябва да бъдете в това помещение осем часа и главата започва да ви боли?

Може би вашата сграда е болна.

Още през 60-те години на XX век масово се описват явления на слабост и отпадналост при лица, живеещи и работещи в сгради с непромишлено предназначение на урбанизираните населени места. През 70-те години се увеличава честотата на тези оплаквания след реконструкция на сградите, свързана с подобряването на термоизолацията или с въвеждането на кондициониращи устройства и неотварящи се прозорци.

През 1983 г. експертна група на Световната здравна организация (СЗО) е предложила концепцията за синдром на нездравословното помещение – Syndrome of Unhealthy Shelter, а по-късно се въвежда понятието „заболяване, свързано със сградите” (Building-Associated Illness), познато също и като „синдром на болната сграда”. По данни на СЗО в средно при 30 % от сградите с непромишлено предназначение се проявяват такива заболявания. Синдромът на болните сгради (СБС) може да се развие в повечето видове сгради: административни, жилищни блокове, детски градини и училища.

Синдромът на болната сграда се открива, когато хората в сградата изпитват по-често, отколкото би се очаквало, комбинация от общи симптоми, причиняващи дискомфорт и влошено самочувствие.

Най-често се срещат следните симптоми:

– дразнене, изсушаване или сълзене на очите (понякога се описва като сърбеж, лесна умора, зачервяване, горене или затруднения при носенето на контактни лещи);
– дразнене, хрема или запушване на носа, кървене от носа;
– сухо или възпалено гърло (понякога описвано като дразнене, раздразване на горните дихателни пътища, затруднено преглъщане);
– сухота, сърбеж или дразнене на кожата, понякога с обрив;
– по-малко специфични симптоми като главоболие, отпадналост, раздразнителност и лошо съсредоточаване.

Обикновено тези симптоми се срещат по няколко едновременно и често се придружават от оплаквания за задушаване, лош въздух, сух въздух, шум, светлина, прекалено високи или прекалено ниски температури. В някои случаи тези здравни проблеми вероятно са свързани със сградата, но няма очевидна причина, която да изисква внимание.
Сградата, в която значителен брой от хората страдат от СБС, се нарича „болна сграда”. Болната сграда може да е резултат от начина на проектиране и строителство или от начина на експлоатация, поддръжка и използване. За да бъде открита причината обаче понякога се налага продължително изследване.


Sick BuildingsThe most amazing bloopers are here

Вашият коментар