Пет от най-смъртоносните производствени аварии в историята на САЩ

Кой би си помислил, че компания за производство на пластмасови бутилки за мляко е въвлечена в една от най-катастрофалните промишлени аварии на САЩ?

Почти всяка страна може да се „похвали“ с поне една голяма производствена авария, довела до смърт, разрушения, тежки осакатявания…Но колко от тях помнят? Колко от тях са потърсили причините, довели до трагедиите? Колко от тях са го документирали, за да могат поколенията да се поучат и да не допускат работници да умират на работното си място?

В тази статия ще ви запознаем с пет от най-смъртоносните производствени аварии в САЩ.

Трагедията в рафинерия в Тексас сити

BP PLANT EXPLOSION-1 lowres2.jpgДата: 23. март, 2005 г.
Място: Тексас сити, щата Тексас.
Загинали: 15
Ранени: 170

Около 1:20 ч. на 23 март 2005 г., серия от експлозии избухва в рафинерията на „Бритиш Петролеум“ в Тексас сити. Инцидентът става по време на рестартиране на системата за изомеризация* на въглеводороди.

В този момент дестилационната кула е претоварена и е подложена на свръхналягане, което води до освобождаване на гейзер от вентилационната камера. Малко по-късно става ясно, че инцидентът е станал на станция за производство на октан.

OSHA налага рекордни глоби за стотици нарушения на безопасността и още по-голямо наказание впоследствие, след като се установява, че рафинерията не е приложила достатъчно мерки за осигуряване на безопасност и здраве при работа.

През септември 2005 г. „Бритиш Петролеум“ и нейните застрахователи се съгласяват да изплатят общо 21.3 млн. долара на OSHA, за да отговорят на исковете срещу концерна.

Вижте направеното от U.S. Chemical Safety Board видео за аварията и резултатите от разследването:

Отново в Тексас сити се случва и считаната за най-смъртоносната промишлена авария в историята на Съединените щати и един от най-силните неатомни взривове в историята  – 16 април 1947 г. Тя започва с пожар на борда на регистрирания във Франция кораб SS Grandcamp,  натоварен с приблизително 2200 тона амониева селитра.

Първичната експлозия и вторичната верижна реакция от пожари и детонации на близки кораби и петролни депа убива най-малко 581 души.

Трагедията в Бостън


By BPLhttps://www.flickr.com/photos/boston_public_library/4901555337/ Panorama of the Molasses Disaster site, Public Domain

Дата: 15. януари, 1919 г.
Място: Purity Distilling Company, Масачузетс
Загинали: 21
Ранени: 150

При изтичане на меласа се взривява резервоар за съхранение и вълна от меласа залива улиците на Бостън. Вълната е била с височина близо 3 метра и е помела близките сгради.

Как се случва: Меласата може да се ферментира, като се получава етанол. На площадка е имало резервоар с меласа, който с височина 50 фута (15 m) и 90 фута (27 m) в диаметър и съдържа 2,3 милиона галона (8,7 милиона литра).

В деня на аварията, 15 януари 1919 г., температурата в Бостон се е повишила до над 4 градуса, като в предходните дни е било доста по-студено. Предния ден кораб е доставил свежа меласа, която била затоплена, за да се намали вискозитета й при прехвърляне.

Вероятно поради термично разширение на по-старата студена меласа, която вече е била вътре в резервоара, той се отваря и срутва в 12.30 ч. Свидетели съобщават, че са усетили ефект като от земетресение.

Плътността на меласата е около 1,4 тона на кубичен метър, 40% по-плътна от водата, което води до това, че меласата има голяма потенциална енергия. Срутването трансформира тази енергия във вълна от меласа с височина 8 m, движеща се със скорост от 56 km/h.[

Вълната е толкова силна, че забива стоманените панели на спукания резервоар към гредите на съседната структура на Атлантик авеню на Boston Elevated Railway и изхвърля трамвай от релсите. Сградите наблизо са били пометени от основите и смачкани.

Още за аварията можете да прочете тук.

Трагедията във Phillips 66


Federal Emergency Management Agency, Public domain, via Wikimedia Commons

Дата: 23. октомври, 1989 г.
Място: Пасадена, Тексас.
Загинали: 23
Ранени: 314

Инцидентът е резултат от освобождаването на изключително запалим производствен газ по време на планирана производствена проверка на един от реакторите с полиетилен във фабриката.

Газът е бил смес от 4 запалими химични агента – изобутан, етилен, хексен и водород. Повече от 39 тона силно запалим газ са освободени от отворен клапан.

Само за около 2 минути газовият облак успява да влезе в контакт с източник на запалване, което причинява експлозия, равна по сила на взривяването на 2,4 тона тротил. По време на първата експлозия някои от пожарните хидранти са били изравнени със земята, което е възпрепятствало гасенето на пожара.

При разследването на OSHA изтичането на запалимия газ е станало внезапно от едно от разглобените колена на един от реакторите във фабриката.

За части от секундата 99% от съдържанието на реактора е излетяло във въздуха и се е образувал огромен облак от пара, който е влязъл в контакт с един от няколкото потенциални източника на запалване:

  • Малък дизелов кран, който не се е използвал по време на инцидента.
  • Работещ повдигач.
  • Катализатор, работещ с отворен пламък.
  • „Горещи“ операции.
  • 11 превозни средства, паркирани в близост.
  • Стандартни довършителни работи по електрическата мрежа на оснтовната сграда.

Последващи тестове са доказали редица неизправности, довели до нещастния инцидент. Освен това, допълнителни условия, които не са били в пряка връзка с инцидента, са довели до мащабните трагични последствия:

  • неадекватна противопожарна система (една от трите аварийни дизелови помпи е била на ремонт, втората не е била заредена с гориво;
  • електрическите кабели, захранващи помпите не са били разположени под земята, в резултат на което при експлозията се разрушават);
  • не е имало поставени постоянни газови детектори, които да алармират за ниски нива на изтичане на запалими газове и др.

Пожарът в птицепреработвателна фабрика

Дата: 03. септември, 1991 г.
Място:
Хамлет, Северна Каролина.
Загинали:
25
Ранени:
56

Пожарът започва от запалването на хидравлична течност от разкъсани тръби под една от готварските линии. Огънят се е разпространил бързо, предизвиквайки отделянето на големи количества дим.

Добре обозначеният авариен изход е бил заключен с катинар, защото собственикът се е опасявал, да не би служителите да изнесат тайно храна от фабриката, в резултат на което, фабриката остава само е с един изход.

Фабриката не е имала нито пожароизвестителна, нито пожарогасителна система. Оказало се, че поради недостиг на инспектори, фабриката не е била проверявани нито един път в продължение на 11 години.

Нарушенията по безопасност при работа са били толкова големи, че собственикът е осъден на 20 години затвор.

Трагедията в обувна фабрика „Гроувър“

Дата: 20. март, 1905 г.
Място:
Броктън, Масачузетс
Загинали:
58
Ранени:
150

Трудно е да се повярва, че за трагедията е виновен експлодирал стар бойлер, работещ на въглища. Дългият близо 5 метра и 2 метра в диаметър бойлер прелетява като ракета през 3 етажа и покрива на четириетажната дървена сграда на фабриката и събаря водната кула в единия край на сградата.

Пълният резервоар разбива покрива и едната страна на сградата напълно рухва. След експлозията всичко потъва в пламъци, изпепелявайки работниците, хванати в капана на руините. Тази трагедия довежда до създаването на нови, по-строги закони за безопасна експлоатация на парни котли.

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.