Може ли работодателят да забрани използването на телефон по време на работа

Мобилният телефон се е превърнал в неотменна част от нашето ежедневие. В същото време, обаче, подобно на неговото разсейващо въздействие при шофирането, използването на мобилния телефон по време на работа може да доведе не само до по-ниска производителност, но и сериозно да застраши живота на използващия го или неговите колеги.

Нека да разгледаме малко статистика за разсейването, предизвикано от мобилния телефон по време на работа и последиците от това.

❗55% от служителите признават, че използват мобилните си телефони за извънработни дейности в работното време.

Те редовно проверяват лични имейли или изпращат съобщения по време на работното време.

Национално проучване в САЩ показва, че служителите губят зашеметяващите 2,5 часа на работния ден, погълнати от неработни дейности на мобилните си устройства.  Според данни за САЩ разсейването от смартфона по време на работа струва на компаниите 15,5 милиарда долара загуба на производителност годишно.

Различни проучвания посочват от 20 до 45% намаляване на производителността и ефективността на работата поради отвличане на вниманието от мобилния телефон. В същото време 74% от работодателите в САЩ са въвели някаква политика за мобилни телефони, за да сведат до минимум разсейването на работното място.

Над 50% от работниците смятат, че представянето им на работа страда поради разсейването на мобилния телефон. Според проучване самото присъствие на мобилен телефон на работното място може да доведе до по-ниска производителност.

45% от служителите твърдят, че са по-податливи на разсейване поради звуци за известяване от мобилните им телефони. Повече от една трета (37%) от служителите изпитват желание да отговорят незабавно, когато получат съобщение в работно време.

Служителите, които оставят телефоните си в чантите си или на места, където не ги виждат, са с 26% по-концентрирани.

Без пръсти заради телефон

На 22-ри ноември ръководителят на звеното възлага задачата за деня – трябва да се подмени грайферна кофа на кран  – нещо, което е правено много пъти преди това.

Работниците разпределили задачите помежду си – кой ще сменя кофата и кой ще осъществява връзката между него и краниста. Решили този път Петър да е краниста, а Иван и Янко – да сменят кофата на крана.

Започнали да откачат въжетата от старата кофа, а към Петър бил пратен сигнал да навие въжетата на барабана на крана.  След като откачили кофата, за да сложат новата, Иван пуснал въжето на подем надолу, за да го прекара през кофата, да изтегли единия край и да го закачи на барабана.

След като това било направено, Иван слязъл долу при грайферната кофа, за да прекара спомагателните въжета. Подали сигнал на Петър да започне да  развива въжето от барабана, за да се прекарва през ролките.

Петър, обаче, започнал да изпълнява грешна команда подем, което било точно обратното на подаденото му от колегите отдолу.

Работниците се развикали на Петър, че изпълнява грешна маневра, но той не ги чул, защото говорел по мобилния си телефон и бил разсеян. След като приключил разговора по телефона, единият от работещите дал сигнал на Петър да отпусне въжето.

Той обаче направил отново точно обратното и го дръпнал нагоре. Тогава ръката на Иван останала между ограничителите и ролките. Всички завикали към Петър да спре, но той пак дръпнал въжето нагоре, вследствие на което ръката на шлосера била тотално затисната.

Наложило се да срежат ограничителя на кофата, за да освободят ръката на Иван. Той бил откаран в болница, където са му ампутирани 4 от 5-те пръста на лявата ръка вследствие на причинените му необратими травматични увреждания.

През това време Петър слязъл от крана и започнал да крещи, че е сгрешил.

(Злополуката е истинска, като имената на работниците са сменени. Кранистът Петър е подведен под наказателна отговорност за престъпление по чл. 134 от Наказателния кодекс за причиняване на средна телесна повреда.)

Разсейване при шофиране

Разсейването при шофиране е от водещите причини за смъртните случаи на работното място, а мобилните телефони са най-голямата причина за разсейване под формата на текстови съобщения, разговори и игри.

Разсейването от мобилния телефон може да повлияе на пространственото възприятие на служителите, разпознаването на опасности и работата с опасно оборудване.

Разсейване при работа с промишлено оборудване

Неправилното използване на мобилни телефони представлява опасност за безопасността далеч отвъд шофирането на леки автомобили. В най-очевидния случай операторите на мотокари или друго оборудване, например кранове, могат да бъдат разсеяни от използването на мобилни телефони.

В САЩ има изрична забрана за използване на мобилни телефони при строителни работи (в България няма забрана).

В Регулаторния документ, свързан с изисквания по безопасност и здраве строителството, част „Кранове“ (29 C.F.R. § 1926.1417(d)), изрично е посочено следното:

1926.1417(d)
Операторът не трябва да участва в каквато и да е практика или дейност, която отвлича вниманието му, докато действително е ангажиран с работата с оборудването, като например използването на клетъчни телефони (освен когато се използват за сигнални комуникации).

Опасността, реално, съществува при всяко опасно оборудване. Затова редица фирми забраняват активното използване на мобилен телефон (писане на смс-и, разговори, игри) по време на използване на промишлено оборудване.

Разсеяни служители на работното място

Една от мерките за намаляване на риска и предотвратяването на инциденти на работното място при работа с машини и оборудване е работещите да са наясно със заобикалящата ги среда.

Неподходящото използване на мобилни телефони намалява способността на работещите да разпознават и реагират на опасностите.

Още по-рискови са игри с „разширена реалност“, като Pokémon Go, в които играчите гледат света през екраните на мобилни телефони, разхождат се, докато са разсеяни, и търсят в сайтове от реалния свят информация, свързана с играта.

Когато използването на мобилния телефон намалява вниманието, с което работниците вършат работата си, това е проблем за безопасността.

Използването на прецизни режещи инструменти, работата на височина, работа около движещи се части като гумено-транспортни ленти и други подобни изисква голяма концентрация, за да се свърши работата както трябва.

Малка грешка може да доведе до катастрофални наранявания. В някои случаи последиците могат да бъдат и за безопасността на другите, както в примера по-горе.

Има ли право работодателят да забрани използването на лични мобилни телефони

Снимка: Cory Doctorow, Flickr

Разбира се, има случаи, в които използването на мобилен телефон си има своите положителни страни, например бърза връзка със спешни служби, бърз достъп до информация по безопасност (когато фирмени процедури, инструкции или информационни листове за безопасност са достъпни през интернет) или необходимост от комуникация за предупреждения или получаване на указания.

Преценката дали положителните страни на използване на мобилен телефон по време на производствения процес са повече или рисковете по-големи е на работодателя.

Негово е задължението да оцени рисковете за безопасността и здравето на работещите и в „съответствие с оценката на риска и при необходимост да планира и прилага превантивни мерки и методи на работа и производство“ (чл. 16 , ал. 1, т. 1 и 2 от Закона за здравословни и безопасни условия на труд).

Въвеждането на такава забрана трябва да се обмисли внимателно и да има последователност в действията. Ето няколко съвета как да го направите:

  1. Изгответе политика за използване на мобилен телефон, която ясно очертава очакванията и последствията.
  2. Определете ограниченията, например забрана за използване на социални мрежи и игри.
  3. Обмислете проблемите със сигурността и поверителността при използване на вградената камера на мобилния телефон.
  4. Консултирайте се с адвокат по трудово право или вашия юрисконсулт.
  5. Създайте правила за повиквания, свързани със спешни случаи или случаи, при които използването е разумно, например при болен човек вкъщи, с когото са необходими по-чести разговори.
  6. Въведете правилата чрез заповед и правилника за вътрешния трудов ред. Проведете предварителни консултации със синдикални организации, представителите на работниците и служителите по чл. 7, ал. 1, т. 2 от Кодекса на труда (когато има такива), с Комитета/Групата по условия на труд.
  7. Изискайте от работещите да се запознаят с правилата и получете тяхното писмено съгласие.
  8. Обяснете ясно последиците за всяко нарушение на правилата. Определете точно какъв вид предупреждения или последователност на наказания се предвиждат.
  9. Дайте пример и очаквайте същото и от мениджърите. Стриктно спазвайте политиката и правилата и ги преглеждайте периодично.
📖 ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

📙 Полезно от ЗБУТ НОРМИ и ПРАКТИКА Образец на Заповед за забрана на използването на лични мобилни телефони по време на производствения процес 
🔗 Кога и с кого стават трудовите злополуки
🔗 Научени уроци: Културата на безопасност като източник на злополуки

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.