Препоръчителна организация на работно място с видеодисплей

Правилната организация на работното място с компютър е от особено важно значение за това как работата ни с видеодисплей ще се отрази на нашето здраве. Може да се каже, че не самата работа с компютър е опасна, а е опасен начина, по който я извършваме.

Първата стъпка за избягване на болките в гърба, раменете и китките и намаляване на опасността от увреждане на зрението е правилния избор на работната мебел и правилното й разположение.

Ето някои прости правила за организация на работното място с компютър:

1. Осигурете си площ на работното място не по-малка от 4,5 кв. м и с минимална кубатура за едно работно място – 13 куб. м.

2. Осигурете си стабилен регулируем офис-стол с пет колелца.Под регулируемо се разбира възможността за нагласяване на височината на седалката в зависимост от ръста на оператора с цел осигуряване на добра опора в областта на кръста и прав ъгъл в колянната става и опора с цялото стъпало на пода.

Столът трябва да е с мека седалка, без твърди ръбове, за да не се притискат долните крайници и да не се затруднява кръвоснабдяването, за да се предотврати появата на отоци на долните крайници.

3. Обърнете внимание на височината на работната повърхност. Тя трябва да е от 680 до 840 мм с цел постигане благоприятна работна поза на оператора. Размерите на работната повърхност следва да не са по-малки от: дължина – 1200 mm, широчина 800 mm при дебелина на плота под 30 mm.

4. Осигурете си опора за краката с опорна повърхност наклонена под ъгъл 30-45?.. Тя не трябва да е много висока, за да не се намали свободното пространство между коленете и бюрото.

5. Разположете монитора по подходящ за работа начин: перпендикулярно на прозореца, за да се избегне пряк или отразен блясък. Прозорецът не трябва да попада в зрителното поле на оператора. Поставете подходящи щори на прозореца, ако е необходимо.

6. Използвайте настолна лампа с възможност за индивидуалното регулиране на интензитета и посоката на светлината за всяко работно място.

ВИЖТЕ ОЩЕ И:

Практически указания – слънчезащита на работни места с монитор

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.