Изисквания за обучение при работа с видеодисплей

Работата в офис не се смята за особено опасна, но в съвременните разработки, свързани с безопасност и здраве, все по-често се говори за „убиеца седяща поза“. Продължителната работа с видеодисплей (компютър) е характерна за офиса и на нея се гледа като на един от основните източници на риск от мускулно-скелетни смущения.

Наред с ръчната работа с тежести, работата с видеодисплей е сред дейностите, за които мнозина смятат, че са неща, които правим всеки ден и няма какво да научим за тях и за начина, по който по-правилно и безопасно да ги правим.

Но ще задам няколко въпроса:

Знаете ли коя е подходящата височина на седалката на стола?
Знаете ли как да дадете почивка на очите и тялото си, която максимално да помогне възстановяването?
Знаете ли защо китката ви боли и какъв е начина това да се промени?
Знаете ли някои лесни за изпълнение трикове за намаляване на стреса?

Отговори на тези и много други въпроси работещите могат да получат в случаите, когато работодателят изпълни изискването на Наредба № 7 от 15 август 2005 г. за минималните изисквания за осигуряване на здравословни и безопасни условия на труд при работа с видеодисплеи.

Съгласно чл. 5 „Работодателят осигурява на лицата, работещи с видеодисплеи, обучение и информация относно изискванията към конкретното оборудване, работната среда, използваните програмни продукти и възможните рискове за увреждане на зрението, на мускулно-скелетната система, за възникване на психичен стрес и др., както и за изискванията към тяхното поведение, с оглед запазване на здравето“.

Обучението, което предлагаме за вашите работещи, в изпълнение изискването на Наредба 7/2005 г. и за подобряване на ефективността и ефикасността на работата, се нарича „Ергономия при работа с компютър„.

Защо ергономия при работа с компютър?

Офисната ергономия е клон на ергономията, която е насочена към офис средата. Тя осигурява условна рамка за интегриране на голяма част от научните изследвания, свързани с проектиране на работната среда, за работа в офис, за оптимизиране на здравето, безопасността, комфорта и ефективността на работещите.

През последните години основният фокус на офисната ергономия е по отношение на работата с компютър поради бързо увеличаващата се употреба и свързаните с това увреждания. А целта на ергономията е да повиши производителността, като същевременно подобри и здравето, безопасността и удовлетворението на работещите от работата.

Когато говорим за „Ергономия при работа с компютър“ ние обхващаме всички аспекти на тази дейност

 • избора на подходящ стол и работна повърхност,
 • подходящо разположение в пространството,
 • подходящо осветление и характеристики на осветителните тела,
 • кога една мишка е ергономична,
 • какви са възможните увреждания и кое ги причинява и разбира се –
 • как можем да направим така, че оплакванията, свързани с умора в очите, болки във врата и раменете и др. да намалеят. А защо не и да изчезнат?

Темите в нашето обучение успешно съчетават медицинската гледна точка на трудовия лекар с инженерната гледна точка на ергонома. Те се основават на ергономичните стандарти от серията ISO 9241 „Ергономични изисквания за работа с видеотерминали“ и задълбочени наши изследвания както на литературата, така и на практика.

Искате да научите последните новости и да избягате от стандартната рамка за обучение?

Вижте нашето предложение за вътрешнофирмено обучение на работещите с видеодисплей

 

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

8 мнения за “Изисквания за обучение при работа с видеодисплей”

 1. Здравейте,
  В наредба за работа с видеодисплей е записано, че “Работодателят осигурява за своя сметка средства за корекция на зрението на работещия за работата му с видеодисплей“. Под средства за корекция какво следва да се разбира- диоптрични стъкла, лещи и др. Това означава ли че при всяко предписание на специалист, е задължение на работодателя да осигури тези средства?
  Благодаря Ви!

  Отговор
  • Здравейте,

   В Наредбата е казано, че работодателят осигурява средства за корекция на зрението „ако са предписани от специалиста по очни болести при прегледите по ал. 1.“, т.е. ако са предписани от очния лекар по време на осигурените от работодателя прегледи, а не по принцип предписани от очен лекар.

   В Наредбата не е изрично посочено кои/какви средства за корекция трябва да бъдат осигурени от работодателя, както и как се определя стойността им, поради което това може да бъде решено в КУТ/ГУТ, както е посочено в чл. 7:

   Чл. 7. Работодателят е длъжен да се консултира с работещите и/или техните представители и да създава условия за тяхното участие по всички въпроси, свързани с прилагането на наредбата, в съответствие със Закона за здравословни и безопасни условия на труд.

   Отговор
  • Благодаря Ви,
   т.е ако служителя извън периода на организираните профилактични прегледи има нужда от корекция на зрението, то работодателя няма задължение да му осигури за своя сметка средства. Единствено по време на профилактиката по предписание от очен лекар , служителя има право да се възползва.Правилно ли Ви разбирам тълкуването?

   Отговор
  • Цитат: ако служителя извън периода на организираните профилактични прегледи има нужда от корекция на зрението, то работодателя няма задължение да му осигури за своя сметка средства

   Не бива да се забравя, че наредбата поставя изисквания за осигуряване не само на периодичен преглед (съответно на една и три години според възрастта), но и „чл. 9, ал. 1, т.3. при оплаквания от смущения на зрението, които могат да се дължат на работа с видеодисплеи.“, което означава, че работещият може по всяко време да съобщи, че има проблеми със зрението и ако се прецени, че може да е свързано с работата с видеодисплей, работодателят трябва да осигури преглед. Този преглед ще бъде специално за оплакалия се работник.
   В наредбата не пише как се преценява дали оплакването от смущение на зрението може да се държи на работата с видеодисплей.

   Отговор
  • Т.е от всичко казано дотук излиза че работодателят има задължението да осигури средства за корекция на зрението на своите служители, базирано на предписание на специалист по очни болести, независимо дали е по време на профилактиката или например при посещение на очен лекар при оплакване от смущение на зрението.

   Отговор
 2. Наистина трябва да се обръща повече внимание на стойката и работното място, но у нас не е така. У нас се избират мебелите според цената, а не според ергономичните им функции. Аз самата получих сериозни болки в кръста от неправилна стойка в офиса и ми костваше доста усилия, доктори и манипулации докато се оправя. И след като човек получи такъв проблем започва да обръща внимание на това…

  Отговор