Как да се предпазим от лятна инфекция от климатика

Снабдените с климатик помещения са истински оазиси за подпушилия в летните жеги българин. Само че той едва ли си дава сметка, че силно охладеният въздух в съчетание с шока, на който неминуемо е подложен организмът при рязката промяна на температурата, отключва множество от типичните за сезона инфекции на дихателните пътища.

Магазини, ресторанти, барове, киносалони примамват зажаднели за хлад клиенти. Климатикът съвсем не е излишен лукс за офиса и автомобила, а вече смело си проправя път и към частния дом.

Специалистите обаче алармират, че с устройството шега не бива. Дори и да е качествено и от известна марка, при неправилната му употреба изникват редица здравни неприятности.

Кога възникват проблеми

Проблемите най-често са налице при неспазване на инструкциите по поддръжката и почистването, дадени от производителя, а така също и при нередовни технически прегледи.

В такива случаи климатиците се замърсяват и заедно с прохладата разнасят гъмжило от коварни бактерии и гъбички.

Така те се превръщат в неизчерпаем източник на различни болести на дихателните пътища от алергичен или инфекциозен произход – настинка, фарингит, бронхит, а дори и пневмония.

Основните замърсители на въздуха в затворените помещения са бактерията Legionella pneumophila, виновна за смъртоносна разновидност на пневмонията, и гъбичките Aspergillus niger и Aspergillus fumigatos, които предизвикват алергични дихателни болести като ринит и астма.

При слаба имунна система гъбичките могат да причинят развиването на пневмония, която да доведе до сепсис – общо микробно заразяване на организма, последвано в повечето случаи от фатален край за болния.

Специалистите предупреждават и за съществуването на „климатична треска“, чиито симптоми включват висока температура, втрисане, общо неразположение и главоболие.

Прекомерно ниският режим на климатиците в съчетание с последвалата сухота на въздуха и шокът на организма при внезапната смяна от 18–24-градусови температури с 40-градусови са основните фактори за бума на летни инфекции като например фарингит.

Те превръщат в патогенни иначе поначало безопасните вируси на лигавицата на носа, с което пък настинката ви е в кърпа вързана.

Затова и през летните месеци катарите са предимно вирусни за разлика от бактериалните през зимата. За всеки случай бъдете нащрек при по-дълъг престой в помещения с включен климатик, особено ако сте с крехко здраве и лабилна имунна система.

Как да се предпазите от инфекциите на климатиците:

  • Подлагайте охладителната система на редовни технически прегледи, грижете се съвестно за чистотата й. При необходимост не се колебайте да повикате специалисти по поддръжката.
  • За безопасен климат в затвореното пространство настройте уреда на температура между 20–24 градуса, нека относителната влажност на въздуха бъде около 35 %–60 %.
  • Ако усетите първите симптоми на „климатичната треска“ – втрисане, общо неразположение и силни болки в главата, спрете климатика. Обикновено истинската причина за влошеното ви състояние се установява трудно, тъй като се бърка с други фактори.
  • Настинките, хванати от климатика, протичат без вдигане на висока температура, а с кихане, хрема и запушен нос. Забравете за изкуствената прохлада, избягвайте резките промени на температурата, не прекалявайте с излагането на слънце. Бъдете особено нащрек за здравето си, когато се плицикате в басейна или се излежавате на плажа.
  • Не лекувайте климатичните инфекции с антибиотик, тъй като в повечето случаи те имат вирусен произход.

Снимка: Janwikifoto, GFDL

📖 ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

📙 Полезно от ЗБУТ НОРМИ и ПРАКТИКА Биологични агенти – рискове и мерки по дейности и задължения на работодателя
🔗 Синдром на болната сграда
🔗 Лесни правила за предпазване от грип

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

1 мнение за “Как да се предпазим от лятна инфекция от климатика”

  1. Ima edni prenosimi uredi za pre4istwane i ozdravqvane na vazduha v zatvoreni pomesteniq. Imat i ionizirasta funkciq ,koeto pawi ureda perfekten.Daje i klimatika da e s po4isten toploobmennik,toi vdiga praha i nie go dishame.

    Отговор