Видео: Основни правила за работа в ограничени пространства

WorkSafeBC публикува нов клип на тема „Ограничените пространства: смъртоносни пространства“, в който са илюстрирани основните правила за работа в ограничени пространства.

От 12-минутното видео научаваме защо ограничените пространства могат да бъдат смъртоносни, какви са последиците за здравето и физичните характеристики на токсичните газове като въглероден оксид, сероводород и метан и как можем да предотвратим злополуките в ограничени пространства.

Какво са ограничените пространства?

Наредба № 2/2004 г. за минималните изисквания за здравословни и безопасни условия на труд при извършване на строителни и монтажни работи посочва като ограничени пространства кладенци, тунели, траншеи, затворени и полузатворени съдове и др.

„Ограничено пространство“ може да бъде затворено или частично затворено, такова е не само лесно възприеманото като затворено пространство като резервоара, в който се влиза през люк, но може да бъде един канал, шахта, дори затворена стая или открита канавка.

Важна характеристика на „ограниченото пространство“ е наличието на „предвидим риск от нараняване на човек“, като:

  • пожар или експлозия,
  • загуба на съзнание поради повишаване на телесната температура,
  • загуба на съзнание от задушаване,
  • удавяне, вследствие на повишаване на нивото на течността и др.

Още по темата: 

Процедура за организация на безопасната работа в ограничени пространства

Видеото, което ви представям, може да бъде използвано като допълнителен обучителен материал при задължителното първоначално и ежегодно обучение за работа в ограничени пространства на лицата, влизащи и работещи в ограничени пространства.

Изискване за такова обучение е поставено в т.7 на Прил. 1 на Наредба № 9/2004 г. за осигуряване на здравословни и безопасни условия на труд при експлоатация и поддържане на водоснабдителни и канализационни системи.

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Подарете си спокойствие със
една година
ЗБУТ НОРМИ и ПРАКТИКА
Получаваш и 3 безплатни обучения