Задължение на работодателя за периодични медицински прегледи

Основният нормативен акт, в който е посочено какви медицински прегледи е задължен да осигури работодателят за работещите и с каква периодичност, е Наредба № 3 от 28.02.1987 г. за задължителните предварителни и периодични медицински прегледи на работниците.

В наредбата са посочени изискванията както за предварителни медицински прегледи, така и за периодичните. В тази статия ще разгледаме по-подробно задълженията, свързани с организиране и провеждане на периодични прегледи.

Дори само един работещ да има, независимо от дейностите, които изпълнява, работодателят е задължен да организира периодичен медицински преглед.

За качеството на медицинските прегледи

Ще се върна на заглавието на статията – в него е записано „профилактични медицински прегледи“. Понятието „профилактични“ е широко използвано и често се използва като мотив те да бъдат малко по-повърхностни.

Мотото е „това са профилактични прегледи, а не диагностични“. На практика никъде в нормативната база не се говори за „профилактични прегледи“, а за периодични.

В чл. 287 на Кодекса на труда е посочено, че

„всички работници и служители подлежат на задължителни предварителни и периодични медицински прегледи“

като „периодичните медицински прегледи са за сметка на работодателя“.

Задължителните периодични медицински прегледи на работниците се извършват с оглед диагностициране на ранните форми на заболяванията и разкриване на рисковите фактори за възникването на масово разпространените и на социалнозначимите болести.

Задължителни периодични медицински прегледи при всяка дейност

За абсолютно всеки работещ работодателят е длъжен да осигури следните медицински прегледи и изследвания:

 • анамнеза, която наред с другото включва изясняване наличието на рискови фактори за възникване на социално значими заболявания;
 • лекарски преглед;
 • измерване на теглото и ръста;
 • измерване на кръвното налягане;
 • ЕКГ;
 • изследване на урина за захар (при лица над 40 години);
 • изследване на урина (определените в наредбата показатели могат да се изследват с тест лента).

Периодичност на осигурените от работодателя медицински прегледи е:

 • един път на пет години – за работещите на възраст от 18- до 40-години.
 • един път на 3 години – за работещите на възраст над 40-години.

Задължителни периодични медицински прегледи при специфични рискове

При работа с видеодисплей

Съгласно чл. 9, ал. 1 от Наредба № 7 от 15.08.2005 г. за минималните изисквания за осигуряване на здравословни и безопасни условия на труд при работа с видеодисплеи работодателят осигурява преглед на очите и оценка състоянието на зрението на лицата, работещи с видеодисплеи, от специалист по очни болести:

 • преди започване на работа с видеодисплеи;
 • един път на три години за лицата, ненавършили 40 години, и ежегодно за лицата, навършили 40 години;
 • при оплаквания от смущения на зрението, които могат да се дължат на работа с видеодисплеи.

При работа с опасни химични агенти

В Наредба № 13 от 30.12.2003 г. са описани допълнителни изследвания за определяне на биомаркери за експозиция и/или биомаркери за ефект.

В случаите, когато има експозиция на опасни химични агенти, за които са определени гранични стойности по приложение № 2 на наредбата, работодателят е длъжен да осигури провеждането тези изследвания.

Например при работа с експозиция на ацетон се изследва биомаркер за експозиция „ацетон“ в урина в края на експозицията или в края на работната смяна.

Организиране на периодични медицински прегледи

В практиката се е наложило организирането на периодичните медицински прегледи да се възлага на службата по трудова медицина.

Това не означава, че и от страна на Работодателя не се изисква планиране и подготовка.

📖 ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

📙 Полезно от ЗБУТ НОРМИ и ПРАКТИКА Процедура за организация и провеждане на периодични медицински прегледи
🔗 Въпроси и отговори за медицинските прегледи
🔗 СТМ нямат право да извършват медицински прегледи

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

11 мнения за “Задължение на работодателя за периодични медицински прегледи”

 1. Здравейте,

  Задължителни ли са прегледите при хирург, невролог и УНГ за складови служители или препоръчителни?
  Предстоят ни профилактични прегледи, но ни се иска да избегнем проформа прегледи и да включим по-ценни изследвания за служителите като например вместо хирург за складови служители включим ехография на коремни органи, на млечни жлези и простата и други.

  Ако са задължителни, какъв е риска, ако по своя инициатива включим задължителните ПКК, урина, ЕКГ, офталмолог, терапевт и ехографии примерно, но не и хирург, невролог и УНГ? Биха ни написали предписание или биха наложили глоба?

  Отговор
  • Задължителните медицински прегледи са свързани с вида работа. В случая не мога да знам какви са рисковите фактори конкретно за тези складови служители.
   Мога да предположа, че е свързано с „Работа, свързана с усилено и системно натоварване на мускулите, лигаментите, сухожилията и фасциите, на костите и ставите“, тъй като останалите видове работа, за които се изисква хирург със сигурност не са част от работата на складов служител.
   Ако тези хора вдигат и пренасят тежести редовно или редовно бутат или дърпат тежки колички, то ще има основание за такъв преглед и ще е задължително раотодателят да го осигури. не може да бъде заместен.
   Ако не го правят, то този преглед не е задължителен.

   В следните случаи задължително директно се съставя акт за глоба:

   – полагане на труд без трудов договор дори ако такъв бъде регистриран в НАП още в деня на проверката;
   – при неизпълнени предписания;
   – за нарушения, довели до трудова злополука или застрашаващи пряко живота и здравето на работещите;
   – когато работодателят е приел на работа непълнолетно лице без разрешение от Инспекцията по труда. Това нарушение освен административно е и престъпление по наказателния кодекс.
   Неписано правило е, че при първа проверка, когато няма открити тежки нарушения, се дават само задължителни предписания и указания, а не се глобява.

   Отговор
 2. Здравейте!
  Плануваме извършване на задължителни периодични профилактични прегледи на служителите, но в списъците трябва ли да фигурират лицата по майчинство?

  Отговор
  • Здравейте,
   За съжаление не мога да Ви дам категоричен отговор, тъй като е възможно да Ви подведа. Лично моето мнение е, че няма смисъл лицата в майчинство да са в списъците, т.е. да ги викате да преминават периодичен преглед.

   Отговор
 3. Здравейте, работя по първа категория 27 години, допреди 5 години бяхме в системата на МВР и такива прегледи ни се правеха ежегодно! От същия период сме държавна агенция и нямаме сключен договор с никое здравно учреждение което да ни ги извършва, това очевидно е незаконно, кой да сигнализираме!

  Отговор
 4. Здравейте г-жо Илиева,
  Въпросът ми е: Колко време след постъпване на работа, лицето трябва да премине на задължителни медицински прегледи?
  Благодаря и лек ден!

  Отговор
  • Здравейте,
   в нормативната база няма посочени точно такива срокове. Нормално е при планиране на прегледите за цялата фирма и това лице също да влезе в групата.

   Отговор
 5. Работя като мед.сестра в Онкоболница-урологичен кабинет
  Занимавам се и с имунотерапия в пикочен мехур
  На какви профилактични прегледи имам право

  Отговор
  • Здравейте,
   Съгласно Наредба 3/1987 г. при работа в контакт с патогенна микрофлора и инфекциозни материали трябва да бъдат осигурени преглед от терапевт и изследване на левкоцити, ДКК, СУЕ един път на 12 месеца.

   Другите изследвания (урина, ЕКГ) са съгласно посоченото в статията като базови медицински прегледи за всеки работещ.

   Отговор
 6. Аз работех във ПАРКСТРОЙ и те ми предложиха да ходя на преглед ама мен ме е страх и си реших да си бачкам на другия ден нито ми дадоха заплаха нито глоба това е по желание се пак си голям ти решаваш никой не може да те задължи като искат да глобят работодателя че аз не съм отишъл по добре да съм на граждански аз сам си плащам усигуровките ама стаж няма да имам ама няма да глобят работодателя и ще вдигна протест да се *** тез стм *** не стига че аз имам джипи и ходя само при него на преглед па при тез мухали да ходя да ме излъжат че имам нещо което нямам за да ми земат пари и да накарат работодателя да ме уволни от работа не ми харесват тези прегледи аз не ходя при тези защото ми е страх да си изгубя работата.

  Отговор