Ежемесечни проверки на пожарогасителите

Ежемесечни проверки на пожарогасителите

Наредба № 8121з-647 от 1 октомври 2014 г. за правилата и нормите за пожарна безопасност при експлоатация на обектите поставя изискване да се извършват периодични проверки на носимите и возимите пожарогасители. Ако броят на пожарогасителите е повече от 5, проверките трябва да бъдат документирани в дневник (приложение № 4 на наредбата).

Проверките трябва да се извършват при първоначалното поставяне на пожарогасителя, а след това на интервали, които не са по-дълги от 30 дни. Наредбата посочва още, че ако обстоятелствата налагат, пожарогасителите трябва да се проверяват по-често, но не е посочено какви могат да бъдат тези обстоятелства. По мое мнение поводи за по-честа проверка могат да бъдат установени неизправни или липсващи пожарогасители, случай на пожар и др. подобни.

Какво се проверява при ежемесечните проверки на пожарогасителите?

Съгласно чл. 21, ал. 1 на наредбата се проверява се дали пожарогасителят отговаря на следните условия:

1. да е поставен в съответствие с изискванията на наредбата;
2. достъпът до пожарогасителят да е безпрепятствен;
3. инструкциите за експлоатация на пожарогасителя да са четливи;
4. предпазното устройство за предотвратяване на непреднамерено задействане и пломбите да не са повредени или липсващи;
5. пожарогасителят да е пълен (проверка чрез претегляне или повдигане);
6. пожарогасителят да не е видимо повреден, корозирал, изтичащ или със запушен струйник;
7. показанието на манометъра или индикатора (където има такъв) е в работния обхват или положение.

В резултат на проверката се попълва Дневник за контрол на наличието и изправността на носимите и возимите пожарогасители (Приложение 4), който съдържа следните графи:
– вид на пожарогасителя;
– Помещение (съоръжение), в което е монтиран пожарогасителят;
– Заключение за изправност (изправен/неизправен);
– Фамилия и подпис на лицето, извършило проверката.

От документацията на фирмата трябва да е видно на кого е възложено да извършва контрол на пожарогасителите. Тези лица носят отговорност за правилното поставяне на пожарогасителите (виж повече за правилното поставяне) и осигуряването на безпрепятствен до стъп до пожарогасителите.

Писмено уведомяване

При установено несъответствие при проверката на пожарогасителите, определеното лице трябва писмено да уведоми ръководителя на обекта, с изключение на случаите при неправилно поставяне и липса на достъп, за които носи отговорност самото лице. Писменото уведомяване трябва да съдържа предложение за предприемане на съответното коригиращо действие (техническо обслужване или отстраняване от експлоатация на пожарогасителя).

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

22 мнения за “Ежемесечни проверки на пожарогасителите”

 1. А за какъв период от време трябва да съхраняваме този Дневник? Благодаря!

  Отговор
 2. Здравейте,
  Искам да попитам в какво се изразява годишното техническо обслужване на пожарогасителите.
  Задължително ли е тяхното презареждане всяка година или не?

  Отговор
  • Чл. 21. (2) Техническото обслужване, презареждането и хидростатичното изпитване на устойчивост на налягане на носимите и возимите пожарогасители се извършват в съответствие с инструкциите за експлоатация на производителя и при спазване на изискванията по т. 4.3, 4.4 и 5 от БДС ISO 11602-2:2002.

   Не е задължително презареждане всяка година.

   С обхвата на техническото обслужване можете да се запознаете от следния документ:
   http://www.rvcbg.net/userfiles/file/Instrukciq_BDS_ISO.pdf

   Отговор
 3. Здравейте,
  В момента окомплектовам досието по пожарна безопасност.Трябва да изготвя заповед относно определяне на разрешените и забранени места за тютюнопушене.Фирмата ни се намира в бизнес център.Предполагам в този случай в заповедтта трябва да бъде упоменато, че управителя забранява пушенето в офиса на фирмата, а за тютюнопушене да се използват съответните определени и обозначени места в Бизнес центъра, а именно пред входовете на отделните сгради.Местта за пушене на територията на БЦ са определени съответно от неговата управа.
  Блгодаря предварително за помоща!

  Отговор
 4. Здравейте, господин Влаев и добре дошли в Otgovori.Info!
  Съгласна съм с Вас, че има редица случаи, в които междувременно е възможно пожарогасителят да е използван, да се е повредил и т.н. Често с пожарогасители се подпират врати, преместват се „за малко“, така че има резон междувременно да се преглеждат. Добрата практика е такива огледи да се провеждат по отношение на всичко, свързано със ЗБУТ.

  Отговор
 5. Здравейте!
  Смятам, че наредбата е напълно съобразна. Не смятам, че би натоварила този който трябва да я изпълнява, кой знае колко.
  За пояснение за смисъла на това изискване – всеки знае, че като му проверят пожарогасителя дадената фирмата му слага стикер и носи отговорност за изправността му 1 година. Само, че състоянието на пожарогасителя зависи от тази едногодишна проверка и/или презареждане, също така и от начина на съхранение, външните фактори на който е изложен и т.н. На всеки е ясно, че ако собственика ежемесечно следи няколко показателя на пожарогасителите ще е в час с това къде трябва и къде не трябва да стоят пожарогасителите.
  Пример, става пожар – не сработва близкия пожарогасител – изгаря и е повреден скъп агрегат от производството. Кой е виновен? Този който го е зареждал преди 10 месеца, или този който некомпетентно го е сложил до мощен отоплителен уред?
  Често в практиката поради незнание или невнимание пожарогасителите губят способността си за работа. И най-често по вина на собственика. А една проста месечна проверка за тегло и показанието на манометъра, повярвайте, би спестила много главоболия при злополучни събития. Да не говорим за разправиите после.

  Отговор
 6. Здравейте!
  Искам да попитам този дневник може ли да се изготви от фирмата или е задължително да е стандартизирана форма?
  Задължително ли е прошнуроването и прономероването му, ако е изготвен от предприятието?

  Отговор
 7. Наредбата е европейска – само дето европейците не са я подписали. Нашите некадърни еврокомисари подписват всичко като селски кметове…

  Отговор
 8. Наредбата е европейска и така се прави във всички европейски страни. В чужбина, виждам, че на някои места поставят някакви джажи на пожарогасителите, които се свързват по въздуха с компютър поставен в обекта и ако не е изправен пожарогасителя се дава сигнал. Това у нас регламентирано ли е някъде?

  Отговор
 9. Здравейте,
  тъй като е образеца на дневник няма графа за дата, то можете да поставяте датата вграфата забележка или да я записвате над списъка на проверените пожарогасители. Възможни са и всякакви други варианти – въпрос на Ваш избор.

  Отговор
 10. Но лицето трябва ли да е минало някакъв курс на обучение? Или просто със заповед се решава кой да отговаря за дневниците?

  Отговор
 11. Здравейте, къде мога да прочета от кого се попълват дневниците за пожарогасителите? Доколкото разбрах фирмата, която поддържа пожарогасителите продължава да минава 1 път годишно за профилактика, а някое лице трябва да попълва тези дневници ежемесечно. Дали това е лицето, което провежда инструктажите или просто лице, което отговаря за обекта, където са пожарогасителите – собственик, управител…? Благодаря предварително.

  Отговор
 12. Чл. 13. (1) Осъщественият контрол (извършените периодични проверки) на носимите и возимите пожарогасители по чл. 21, ал. 1 се удостоверява в дневник (приложение № 4). Дневникът се води за обекти, в които общият брой на пожарогасителите е повече от 5.

  Отговор
 13. Извинете, къде е упоменато, че „Дневникът се води за обекти, в които общият брой на пожарогасителите е повече от 5“?
  Ще Ви бъда много благодарен ако ме насочите.
  Иначе колежката е права за формата дневника – няма графа за дата – как да разпознаем тогава, кога е имало проверка и кога ще е следващата проверка?

  Благодаря!

  Отговор
 14. В нашата мила татковина не се уморихме да пишем наредби. за които е ясно, че ще се спазват само формално. Заради престараването на писателите им. И тази наредба не прави изключение… Години наред пожарогасителите се проверяваха от специализирани фирми. Уви, това вече не е достатъчно… И се появява поредният формален дневник… В който трябва да пишем… Дали пожарогасителят е видим – част от моите са „невидими“, щото са в ПП табла. Трябва ли да ги извадя? Дали инструкциите им са ориентирани навън – а ако не са? Може би някой ще влезе в ПП таблото да ги чете? Ами тези на стойките, дето са прикрепени с коланче, закриващо инструкциите? Трябва ли да ги сваля от стойките им? Дали инструкциите били четливи – а ако не са? Имам и такива, старички, но годни. Да ги бракувам ли? Или да пиша инструкции – самоделки? Трябва и да ги повдигам, за да определя „на око“ дали са пълни – някой определял ли е „на око“ дали един як СО2 пожарогасител е пълен? А иначе сме прецизни – проверката се извършва на интервал от приблизително 30 дни. Само дето в дневника май няма графа за дата, но… ще го преживеем…

  Отговор