Работа на открито в зимни условия – нормативни изисквания

След като писахме за общите задълженията на работодателя при работа на открито, време е в началото на големите студове да припомним основните мерки за осигуряване на здраве и безопасност при работа в зимни условия.

 • На първо място да припомним, че работата на открито при температура на въздуха под 10 °С е забранена за лица, ненавършили 18 години (Наредба № 6 / 2006 г. за условията и реда за даване на разрешения за работа на лица, ненавършили 18 години/.
 • Работата на открито при дъжд и студ е една от дейностите, които изискват прилагане на лични предпазни средства, съгласно приложението на Наредба № 3/2001 г.
 • Това са специално работно облекло за защита от студ и влага, студозащитни ръкавици (включително и със защита от механични опасности – особено за монтажници, които работят на открито). студозащитни боти или ботуши, дъждобрани, шапки, подкасници и други.
 • Наредба № 7 /1999 г. задължава работодателя при работа с вибриращо оборудване, ангажиращо горните крайници (например виброплоча, перфоратор) при средни дневни температури, по-ниски от +10°С, да осигури  специални помещения за периодично затопляне с температури на въздуха над 22°С, относителна влажност 40 – 60 % и скорост на движение на въздуха не по-висока от 0, 3 m/s.
 • Ако работите при специфична организация на труда по чл. 2, ал. 2 от Наредба № 11/2005 г. за определяне на условията и реда за осигуряване на безплатна храна и/или добавки към нея, то работата на открито при среднодневни температури под +10 °С през повече от половината от максимално установеното с Кодекса на труда работно време ви дава право на безплатна храна за тези дни.
 • Извършването на СМР на открито се преустановява при неблагоприятни климатични условия (гръмотевична буря, обилен снеговалеж, силен дъжд и/или вятър, гъста мъгла, през тъмната част на денонощието или при прекъсване на изкуственото осветление и др.), съгласно Наредба № 2 /2004 г. за минималните изисквания за здравословни и безопасни условия на труд при извършване на строителни и монтажни работи.

Важно задължение на строителя и на техническия ръководител е своевременно да информира работещите на строежите, за които отговаря, за очаквани резки промени в климатичните условия.

Работата на открито трябва да се преустанови, ако от Националния институт по метеорология и хидрология е обявен код „оранжево“ или „черветно“ за областта за опасно ниски температури, обилен валеж, силен вятър и гъста мъгла и те създават заплаха за живота и здравето на работещите и за безопасното изпълнение на трудовата дейност.

Изискването не се прилага, ако работите са свързани с отбраната на страната, предотвратяване на бедствия и аварии или извършване на неотложни обществено необходими работи по възстановяване на водоснабдяването, електроснабдяването, отоплението, канализацията, транспорта и съобщителните връзки.

Големите халета

Често в големите помещения (халета, складове) в зимни условия е невъзможно да се осигурят температури, които да отговарят на нормативните изисквания. Особено, когато вратата трябва да бъде постоянно или често отворена.

В този случай работата не се приравнява на такава на открито, но спокойно можем да приложим същите мерки.

Важното е да не спираме само до осигуряването на топло облекло, а да помислим и за допълнителни мерки, които Наредба 7/1999 г. споменава – отоплени помещения или кабини, топли въздушни душове, локално отопление и др.

Още няколко препоръки при работа на открито,

които могат да се намерят в Наредба 2, но са приложими за всяка работна площадка при работа в зимни условия:

Подходните и пешеходните пътища и работните места на територията на площадката се почистват непрекъснато от сняг и се посипват с подходящи материали срещу заледяване.

На местата за монтиране на машини и механизми и инвентарни санитарно-битови помещения снегът и ледът да се отстраняват предварително, като се вземат допълнителни мерки за укрепване.

Образувалите се ледени висулки над входовете, тротоарите, местата на преминаване и проходите да се почистват навреме, след ограждане.

За избягване на обрушвания покривите на сградите периодично се почистват от навят сняг, като опасните места предварително се ограждат.

В нашия пълен преглед на нормативните изисквания при работа на открито ние сме систематизирали 25 конкретни мерки, които трябва да се имат при дейности на открито. Освен това, подробно сме коментирали някои специфични изисквания на нормативните актове, имайки предвид опита ни в различни фирми и от предписания на инспекция по труда:

Преглед и коментар на нормативни изисквания при работа на открито. Чек-лист от мерки.

 

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

7 мнения за “Работа на открито в зимни условия – нормативни изисквания”

 1. Здравейте,не работя на открито но зимния сезон е доста тежко,работя наавтомивка в градския транспорт,естеството на работа не винаги позволява да се затварят вратите за да се затоплим но по скоро ме притеснява липсата на питейна вода и слабото осветление нощно време а ободряващи напитки си набавяме сами…какво може да се направи за осветеност и полага ли ни се питейна вода

  Отговор
  • Здравейте,
   Чл. 237. (2) от Наредба 7/1999 г. изисква на работещите да се осигурява достатъчно количество питейна вода.
   Моля, имайте предвид, че ако имате чешма с вода от градската мрежа, то това е питейна вода.
   По отношение на осветеността, може би е добре да потърсите лицето, което отговаря за здраве и безопасност и да подадете сигнал, че е слабо. Дори и да не Ви се вярва, е възможно да бъдат предприети мерки от работодателя.

   Отговор
 2. Здравейте аз следя вашите статии по ЗБУТ и да вие сте един прекрасен професионалист.

  Отговор
  • Здравейте, господин Стоилов,

   Благодаря Ви за хубавите думи!

   Всъщност знам, че има още много за учене, но според мен точно това прави професионалиста такъв – когато не спира да учи и си признава когато не знае :)

   Пожелавам Ви весели и топли празници и много приятели.

   Деяна

   Отговор
 3. Мило Деянче.
  В тази объркана държава ти и твоят екип сте най- яркия светилник за гилдията специалисти по БЗР. Възхищавам ти се от сърце. Дерзай, не се уморявай! Искам да си щастлива и здрава!!!
  Н. Стеев

  Отговор
  • Благодаря Ви, г-н Стеев, за хубавите думи.
   Понякога се уморяваме и обезсърчаваме с д-р Евстатиева, но винаги се появява нещо хубаво.
   Днес, например, имах възможността да участвам в обучение, в което беше удоволствие за мен да слушам и да се консултирам с човек, който показа жар в работата си и желание да споделя знания.
   А лично за Вас също знам, че сте такъв. Бъдете и Вие здрав!

   Отговор