Антиоксидантите – добавки или просто част от храната

Напоследък много се шуми за антиоксидантите и по-голямата част от хората, с които говоря, ги възприемат като хранителни добавки на хапчета.

Искам да ви разочаровам. В случая с антиоксидантите хапчетата не помагат. Редица проучвания са доказали, че приети по този начин антиоксидантите не ни правят по-здрави или по-устойчиви. И приемащите чрез хапчета антиоксиданти хора са се разболели от високо кръвно или рак и са получавали инфаркти и инсулти.

Освен това, много по-лесно е да предозираш антиоксидантите, когато са на хапчета.

Да, правилно прочетохте – предозиране!

Възможно ли е предозиране с антиоксиданти?

Антиоксидантите ни помагат, но в големи количества могат да вредят.

Твърде много витамин А може да повиши риска от рак на белия дроб, особено ако сте пушач.

Твърде много витамин Е увеличава риска от инсулт.

Твърде много витамин С води до повишаване на кръвното налягане, болки в корема, главоболие и диария. При изхвърлянето му с урината може да доведе до образуване на оксалатни камъни в бъбреците.

До предозиране може да се стигне, когато антиоксидантите се приемат под формата на добавки!

Под формата на хапчета, прахчета и други изкуствени добавки за щяло и нещяло.

Предозиране НЕ МОЖЕ да се постигне, когато антиоксидантите се приемат с храната.

При работа при специфични условия на труд, Наредба 11/2005 година изисква работодателят да осигури безплатна храна и/или добавки към нея.

В наредбата не са поставени изрични условия в кои случаи трябва да се осигуряват добавки и какъв да е техния вид. Освен това, тя позволява изпълнение на задължението не само чрез предоставяне на храна/добавки, но в пари или ваучери.

По този начин се стига до това, че забравяме каква е целта на тази храна и добавки. Не се стига до задаване на въпроса – с какви характеристики да е храната, необходими ли са някакви специфични добавки в хранителния режим на работещите, свързани с условията на работа.

Като краен резултат, това се превръща в една компенсаторна мярка, изразяваща се за работещите в пари и никаква полза за здравето.

За съжаление, в българската литература няма много информация как храната може да подпомогне възстановяването на организма от въздействието на неблагоприятни условия на работа.

В отменена Наредба № 8 от 24 април 1987 г. за безплатната предпазна храна бяха посочени специфични добавки и съдържание на храната за работещите, заети в производства, свързани с вредни за здравето последици.

Тя се явява една добра практика, която пречупена през съвременните медицински познания, може да бъде основа за определяне на хранителния режим на работещите, когато храната се осигурява на място.

В нея като добавки при различни дейности са посочени витамин А, витамин С и Е, както и полиненаситени мастни киселини.

Знаете ли как ги наричаме днес?

Антиоксиданти.

Какво още включва понятието антиоксиданти?

В нашето тяло протичат различни химични процеси. Един от тях е процесът на окисление. При този процес се отделят свободни радикали, които се разхождат свободно (затова вероятно се наричат и свободни радикали:) и създават различни проблеми.

Те са свързани с неправилно делене на клетките, увреждане на генетичния материал и в вследствие мутации, рак, атеросклероза, стареене и пр.

Те могат да бъдат причината за инсулт, инфаркт, диабет и високо кръвно налягане.

Причините за по-високи количества свободни радикали са стресът, неправилното хранене, тютюнопушенето.

Антиоксидантите са тези, които се борят със свободните радикали, като предотвратяват образуването им или ги прихващат и обезвреждат. Има дори и антиоксиданти, които могат частично да поправят уврежданията, нанесени от свободните радикали.

Антиоксиданти са:

  • витамин А
  • витамин С
  • витамин Е
  • ликопен
  • флавоноиди
  • омега-3 и омега-6 ненаситените мастни киселини.

И въпреки че започнахме темата с добавките, не е задължително винаги тези добавки да бъдат под формата на хапчета.

Възможно е така да организираме храната си, че да набавяме необходимите ни „добавки“ чрез нормалното хранене.

Нека припомни, че в заповедта по Наредба 11/2005 г. работодателят трябва да определи кои работещи имат право на безплатна храна и/или добавки, но и вида на храната/добавките.

И тук не говорим за това дали храната да се осигурява в готов вид, пари или ваучери – това е начинът за предоставяне.

Говорим именно какво да включва тази храна/добавки. И след това да се съобразяваме при определяне на менюто в стола или да дадем информация на работещите как да оползотворят ваучерите.

Откъде можем да се „сдобием“ с антиоксиданти?

Както стана ясно, забравяме за хапчетата и се обръщаме към ежедневната храна.

Започвам с витамините-антиоксиданти, които са навсякъде около нас.

Витамин А

Витамините А е един от витамините, които отменената Наредба 8 изискваше да се включат в менюто на работещите в производства на антибиотици, при експозиция на прах и работа с някои химични агенти.

Можем да го срещнем още под наименованието „ретинол“. С храната ние го приемаме като мастноразтворим каротиноид – бета-каротин.

Всички червени, жълти или оранжеви цветове на плодове и зеленчуци се дължат на бета-каротина. Има го в моркови, тиква, спанак.

Тялото ни го превръща в ретинол, който помага на нашето зрение. Стимулира образуването на колаген и забавя разграждането му и по този начин подпомага по-лесното възстановяване на органите.

Този антиоксидант е мастноразтворим, затова по-доброто му усвояване не е, ако хапваме зеленчуците сурови, а след леко задушване в масло.

Витамин Е

Витамин Е е един от най-мощните антиоксиданти.Той се бори със свободните радикали, които атакуват клетъчните ни мембрани. Грижи се и за дихателните пътища, и за зрението ни.

Вероятно поради това той също е включен в менюто на работещите с експозиция на прах и химични агенти в отменената Наредба 8.

Витамин Е спира превръщането на лошия холестерол (LDL) във форма, която може да увреди артериите. Така намалява риска от поява на сърдечно-съдови заболявания.

Основен източник на витамин Е са пълнозърнестите храни, суровите ядки и зеленолистните зеленчуци.

Намира се и в растителните масла, но в студенопресованите им варианти. На слънчогледовото олио това е шарланът, на зехтина – extra virgin варианта.

Витамин С

Витамин С е най-често използвания антиоксидант – той е подходящ при работа в условия, натоварващи дихателната система, при наднормени нива на шум и вибрации, при експозиция на тежки метали и някои други химични агенти.

Докато витамин Е се бори с радикалите в клетъчните ни мебрани, то витамин С е ловецът им в междуклетъчното пространство. Това се дължи на факта, че той е водоразтворим.

Витамин С спомага за укрепването на стените на кръвоносните съдове, възпрепятства възпалителните процеси и подпомага усвояването на желязо.

Витамин С си набавяме с картофи, ябълки, шипка, цитрусови плодове, червени чушки, магданоз, домати, тъмнозеленолистни зеленчуци и др.

Добре е плодовете и зеленчуците (с изключение на картофите:) да се консумират сурови, защото готвенето унищожава витамин С.

Ликопен

Ликопенът е каротиноид с яркочервен цвят и мощни антиоксиданти свойства. Претендира да е един от най-мощните ловци на свободни радикали.

Той играе важна роля за доброто функциониране на черния дроб, надбъбречните жлези и простатата.

С най-голямо съдържание на ликопен са доматите. За да се усвои по-добре ликопена, доматите трябва да преминат топлинна обработка. С малко добавяне на растително масло ликопенът вече е в бойна готовност в нашето тяло.

Омега-3 и Омега-6 ненаситени мастни киселини

Това са есенциални мастни киселини, т.е. организмът ни не може да ги произвежда и ние трябва да си ги набавяме с храната.

Омега-3 ни ги дават рибата и орехите, омега-6 набавяме чрез пилешко месо, растителни масла и сурови ядки.

Флавоноиди

Флавоноидите са над 4 000 съединения, получаващи се при метаболизма на растенията. Те ни помагат срещу инфаркт, артрит, инсулт, болест на Паркинсон. Борят се с възпалителните процеси. Трябва да консумираме грозде, патладжани, червено зеле, зелен чай, ябълки.

Както видяхте, антиоксидантите са в храната. Природата се е погрижила и за това.

Всеки сезон има своите зеленчуци и плодове, които могат да се консумират сурови. Осигурете ги в менюто на работещите, информирайте ги, защо е добре да се ядат всеки ден и така ще насърчите здравословното хранене.

Бъдете здрави!

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

1 мнение за “Антиоксидантите – добавки или просто част от храната”

  1. Чудесна статия. Съгласете, че в забързаното ежедневие, в което живеем и некачествената храна, която консумираме е трудно да си набавим всичко необходимо. Старая се менюто ми да включва пресни плодове и зеленчуци, да е разнообразно и полезно, но е недостатъчно. Затова периодично включвам добавки съдържащи витамини и минерали. В момента пия супер антиоксидант. Добавката съдържа природни антиоксиданти, някои от които няма как да си набавим без добадки. Мнението ми е, че не бива да прекаляваме и да разчитаме на добавките, но не трябва и да ги изключваме.

    Отговор